Η καθημερινή πολυβιταμίνη σας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις παρενέργειες χωρίς να το καταλάβετε

Η καθημερινή πολυβιταμίνη σας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις παρενέργειες χωρίς να το καταλάβετε

Ακριβώς όπως με οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή φάρμακο, οι παρενέργειες των πολυβιταμινών δεν είναι ένα εντελώς ασυνήθιστο φαινόμενο. (Και μερικές φορές κατευθείαν δεν κάνουν αυτό που ισχυρίζονται ότι κάνουν ). Εάν έχετε παρατηρήσει γαστρεντερικά προβλήματα, για παράδειγμα, μπορεί να φταίει η πολυβιταμίνη σας.

Παρενέργειες πολυβιταμινών που πρέπει να προσέξετε
«Ενώ οι περισσότερες πολυβιταμίνες, όταν λαμβάνονται στην κατάλληλη δόση, θεωρούνται ασφαλείς και συχνά χωρίς παρενέργειες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μερικά δυσάρεστα συμπτώματα», λέει η Amanda Wahlstedt, RDN, CDN, MSc, εγγεγραμμένη διαιτολόγος με Roots to Leaves . Αναφέρει τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια, τις στομαχικές διαταραχές και τη ναυτία ως τις πιο συχνές παρενέργειες πολυβιταμινών.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος παίρνει υπερβολική ποσότητα από ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό ή είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο συστατικό. Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα όταν το σώμα σας δεν μπορεί να τον απορροφήσει, εξηγεί ο Wahlstedt.

«Θα ήμουν επίσης σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως αϋπνία και πονοκεφάλους», προσθέτει. «Αν και αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο σπάνιες, μπορεί να υποδηλώνουν ότι η πολυβιταμίνη σας δεν είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα κνίδωσης, πρήξιμο του προσώπου/γλώσσας ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί να υποδηλώνει αλλεργική αντίδραση και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την επείγουσα ιατρική υπηρεσία». Είτε είναι απλώς ενοχλητικό είτε επείγον, οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρενέργειες πολυβιταμινών.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τις πολυβιταμίνες;
Αν και οι πολυβιταμίνες είναι γενικά ασφαλείς για περισσότερους ανθρώπους να λαμβάνουν καθημερινά, υπάρχουν ορισμένοι πληθυσμοί που μπορεί να θέλουν να τις αποφύγουν εντελώς.

Για παράδειγμα, οι έγκυοι θα θέλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη πολυβιταμινών. Η Laura Purdy, MD, MBA , μια πιστοποιημένη οικογενειακή ιατρική ιατρός γνωστή ως «America’s Favorite Doctor», η οποία έχει άδεια και στις 50 πολιτείες, λέει ότι «πρέπει να καταναλώνουν μόνο ορισμένα συμπληρώματα σε χαμηλότερα επίπεδα δόσης ή να τα αποφεύγουν εντελώς». Ακόμα κι αν είστε ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, η Wahlstedt συνιστά να αποφεύγετε τις πολυβιταμίνες με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, ώστε να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη. (Αυτή είναι η ώρα να πάρετε μια προγεννητική βιταμίνη αντ ‘αυτού.)

Επιπλέον, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σώμα σας και άλλα φάρμακα περισσότερο από όσο νομίζετε. «Δεδομένου ότι τόσες πολλές πολυβιταμίνες προσθέτουν τώρα «ειδικά» συστατικά όπως βότανα και προσαρμογόνα, συνιστώ πάντα να μιλάτε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και ότι είναι κατάλληλο για το πλαίσιο της υγείας σας. », λέει ο Wahlstedt.

Άτομα που έχουν ηπατική νόσο ή τραυματισμό, είναι ανοσοκατεσταλμένα, πάσχουν από νεφρική νόσο ή υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία γενικά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη λήψη οποιουδήποτε είδους συμπληρωμάτων . Ανεξάρτητα από το ιστορικό υγείας σας, είναι γενικά καλή ιδέα να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν προσθέσετε οτιδήποτε νέο στο σχήμα σας.

Συμπτώματα τοξικότητας βιταμινών
Για να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσέχετε συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι έχετε πάρει πάρα πολλές βιταμίνες (ακόμα κι αν νομίζετε ότι είστε καλά). Σημείωση: Αυτό που θα βιώσετε θα εξαρτηθεί από τη βιταμίνη που παίρνει πάρα πολύ το σώμα σας. Ο Wahlstedt μοιράζεται μερικά παραδείγματα:

Πάρα πολύ βιταμίνη D (συνήθως βρίσκεται στις πολυβιταμίνες): ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση, μυϊκή αδυναμία και πολλά άλλα
Πάρα πολύ βιταμίνη Α: πονοκέφαλοι, κοιλιακό άλγος, έμετος, θολή όραση και αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
«Σε γενικές γραμμές, εάν παρατηρήσετε μείωση ή ξαφνική αλλαγή στην όρεξη, την πέψη, τα επίπεδα ενέργειας ή αλλαγές στο δέρμα/τα μαλλιά/νύχια μετά την κατανάλωση βιταμινών, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας», λέει ο Wahlstedt.

Μπορεί να οδηγηθείτε σε «υπερδοσολογία» με βιταμίνες;
Αλλά μπορεί να συμβεί το χειρότερο εάν παίρνετε πάρα πολλές βιταμίνες; Εν ολίγοις, ναι. Η υπερδοσολογία είναι δυνατή, επομένως είναι σημαντικό να προσέχετε τι λέει το μπουκάλι (και ο γιατρός σας) σχετικά με το ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε και πόσο. Επιπλέον, μερικά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ζημιά από άλλα. «Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α ή ο σίδηρος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν λαμβάνονται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που υποδεικνύονται στις ετικέτες των φιαλών τους», λέει ο Δρ Purdy.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να το παίξετε με ασφάλεια. «Ενώ ορισμένες βιταμίνες ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα και ορισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, γενικά θέλουμε να παραμείνουμε εντός της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης για όλα τα συμπληρώματα», συμβουλεύει ο Wahlstedt. «Αν και είναι απίστευτα σπάνιο, όταν λαμβάνεται σε υπερβολική δόση, είναι πιθανό να υπάρξει υπερβολική δόση βιταμινών, οδηγώντας σε ηπατική βλάβη, ανεπάρκεια οργάνων, ακόμη και θάνατο».

Εάν παίρνετε ήδη άλλη βιταμίνη ή συμπλήρωμα, η προσθήκη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης από πάνω μπορεί να είναι υπερβολική για τον οργανισμό σας. Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να βεβαιωθείτε ότι δεν το παρακάνετε.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν αρχίσετε να παίρνετε βιταμίνες
Ωστόσο, παρά τις πιθανές παρενέργειες, οι πολυβιταμίνες δεν είναι όλες κακές. Μερικές θετικές αλλαγές που σημειώνει ο Wahlstedt είναι πιο δυνατά μαλλιά και νύχια, καλύτερος ύπνος και ευκολότεροι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Ένας άλλος επαγγελματίας που αναφέρουν και η ίδια και ο Δρ Purdy είναι ότι έχουν περισσότερη ενέργεια. Από τη γνωστική πλευρά των πραγμάτων, μια πρόσφατη μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι πολυβιταμίνες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Ωστόσο, ο Δρ. Purdy λέει ότι αυτές οι αλλαγές «μπορεί να γίνουν ή να μην γίνουν αμέσως εμφανείς σε εσάς» και ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος προτού παρατηρήσετε οτιδήποτε—αν το παρατηρήσετε καθόλου. Ο Wahlstedt προσθέτει ότι τα αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από τρεις έως έξι εβδομάδες συνεχούς και κατάλληλης χρήσης.

«Εάν παίρνετε σωστά και με πρόθεση μια πολυβιταμίνη, πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα», λέει ο Wahlstedt. «Ωστόσο, για όσους δεν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μπορεί να μην παρατηρήσετε μεγάλη αλλαγή μετά την έναρξη μιας πολυβιταμινούχου ρουτίνας».

Σε αυτές τις γραμμές, να έχετε κατά νου ότι η λήψη βιταμινών και μετάλλων από φυσικές πηγές, όπως τα τρόφιμα, είναι πιο αποτελεσματική . Με, ας πούμε, λήψη περισσότερης βιταμίνης D , αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν να τρώτε μανιτάρια, κρόκους αυγών και λιπαρά ψάρια, καθώς και να βγαίνετε στον ήλιο για πέντε έως 10 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα .

Αν αυτό δεν είναι εφικτό για εσάς, δεν πειράζει! Οι πολυβιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν—αν λαμβάνονται σωστά. «Για λόγους βέλτιστης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, επιλέξτε προϊόντα υψηλής ποιότητας από αξιόπιστους προμηθευτές », λέει ο Dr. Purdy.

Τι κάνετε όμως εάν χρειάζεστε αυτή την πολυβιταμίνη αλλά προκαλεί στο σώμα σας πεπτική δυσφορία ή αλλεργική αντίδραση;

Ορισμένες επιλογές που προτείνει ο Wahlstedt είναι η αλλαγή της μάρκας, η μείωση της δόσης, η λήψη μιας πιο βιοδιαθέσιμης μορφής (όπως ο διγλυκινικός σίδηρος), η λήψη του με φαγητό ή η λήψη του με τζίντζερ ή Β6 για μείωση της ναυτίας. Ο γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας ενημερώσει για την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Ποια είναι η ιδανική δόση πολυβιταμινών για ενήλικες;
Τόσο ο Wahlstedt όσο και ο Dr. Purdy επεσήμαναν ότι η «σωστή» δόση —ή πιο ζωτικής σημασίας, η «λάθος» — εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που κυμαίνονται από την ηλικία, το φύλο, τις ατομικές σας ανάγκες υγείας και άλλα πλαίσια. Επομένως, είναι σημαντικό όχι μόνο να αποφύγετε την υπερδοσολογία (ή να αντιμετωπίσετε τις παρενέργειες πολυβιταμινών), αλλά και να μην υποθέσετε πόση ποσότητα χρειάζεστε ανάλογα με την ποσότητα που παίρνει ο φίλος ή η αδερφή σας, για παράδειγμα. Ωστόσο, μέχρι να μπορέσετε να μιλήσετε περισσότερο με το γιατρό σας, η πιο γρήγορη και ασφαλής επιλογή είναι να πάρετε την ποσότητα που συνιστά το μπουκάλι.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr