5 τροφές και βότανα για λαμπερό δέρμα

5 τροφές και βότανα για λαμπερό δέρμα

Σε αντίθεση με αυτό που θα ήθελε να πιστεύετε η βιομηχανία περιποίησης δέρματος δισεκατομμυρίων δολαρίων, η υγεία του δέρματός σας ξεκινά πραγματικά από μέσα. Και ενώ οι ημέρες σπα και οι περιποιήσεις προσώπου είναι ένας υπέροχος τρόπος για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, δεν χρειάζεται να ξοδεύετε εκατοντάδες (ή χιλιάδες) δολάρια για τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Στην πραγματικότητα, η υγεία του δέρματός σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι βάζετε στο σώμα σας, σε αντίθεση με το τι βάζετε σε αυτό. Τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στα τρόφιμα που τρώτε μετατρέπονται τελικά σε κύτταρα και ιστούς που αποτελούν το φυσικό σας σώμα. Επομένως, για λαμπερό δέρμα, πρέπει να καταναλώνετε μια λαμπερή διατροφή.

Οι λοσιόν, οι οροί και οι κρέμες είναι εξαιρετικά πρόσθετα, αλλά αν θέλετε να φροντίζετε το δέρμα σας μακροπρόθεσμα, η διατροφή σας είναι αυτή που θα χτίσει το θεμέλιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε μερικές από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και βότανα για λαμπερό, λαμπερό δέρμα.

1. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι μια πλούσια πηγή του φυτοθρεπτικού λυκοπενίου, το οποίο είναι ένα είδος καροτενοειδούς που δίνει στις ντομάτες το πλούσιο, κόκκινο χρώμα τους.

Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα ως φυσικό αντηλιακό, προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματός σας από την υπεριώδη ακτινοβολία και ενδεχομένως προστατεύοντας ακόμη και από τον καρκίνο του δέρματος.

Όταν πρόκειται για νεανικό, λαμπερό δέρμα, η προστασία από τις ακτίνες UV είναι ζωτικής σημασίας. Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Δυστυχώς, καθώς γερνάμε, τα επίπεδα του λυκοπενίου στο δέρμα μας τείνουν να μειώνονται, αφήνοντάς μας πιο ευάλωτους στις ανεπιθύμητες παρενέργειες της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ευτυχώς, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις του δέρματος σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μαζί με τις ντομάτες, μπορείτε επίσης να βρείτε λυκοπένιο σε άλλα φρούτα και λαχανικά με κόκκινη χρωστική ουσία, όπως το καρπούζι, τα γκρέιπφρουτ, οι παπάγια και οι κόκκινες πιπεριές.

2. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή έχουν περίφημα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό του δέρματός σας και παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα της εξωκυτταρικής μήτρας (ECM). Μπορείτε να σκεφτείτε το ECM σας ως τη σκαλωσιά που συγκρατεί το δέρμα σας. Με αδύναμα ικριώματα, το δέρμα αρχίζει να κρεμάει και να χάνει τη ζωντάνια του. Αντίθετα, όταν η ECM σας είναι ισχυρή, παρέχει την ελαστικότητα και τη δομή που δίνει στο δέρμα σας μια νεανική εμφάνιση.

Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενεργώντας ως ένα ακόμη αμυντικό σύστημα ενάντια στις βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

3. Κουρκουμάς
Η διατήρηση της φλεγμονής υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας για υγιές δέρμα. Μαζί με το οξειδωτικό στρες, η φλεγμονή βρίσκεται πίσω από πολλές κοινές δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης (αλλά δεν περιορίζεται σε) της ακμής, της ψωρίασης και της ροδόχρου ακμής.

Η εύρεση τρόπων ενίσχυσης της φλεγμονώδους άμυνάς σας είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την υγεία του δέρματος, αλλά και για τη συνολική μακροζωία και ευεξία του σώματος και του μυαλού σας. Στην ιατρική της Αγιουρβέδα, ο κουρκουμάς είναι γνωστός ως ένα από τα πιο πολύτιμα αντιφλεγμονώδη βότανα, βοηθώντας στη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων που εκτείνονται από το άγχος έως τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα.

Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς, λόγω της δραστικής ένωσης κουρκουμίνη, μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία των φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων.

Επιπλέον, εκτός από την αντιφλεγμονώδη δράση της, η κουρκουμίνη φαίνεται επίσης να παίζει ρόλο στην εναπόθεση κολλαγόνου και στη σύνθεση της εξωκυτταρικής μήτρας του δέρματός σας – της σκαλωσιάς που διατηρεί το δέρμα σας τεντωμένο και ελαστικό.

4. Μούρα
Όπως αναφέρθηκε, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους κύριους ένοχους πίσω από το κατεστραμμένο και γηρασμένο δέρμα λόγω της επιζήμιας επίδρασης των ακτίνων UV στα κύτταρα του δέρματος.

Συγκεκριμένα, ένας από τους τρόπους με τους οποίους η έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε βλάβες του δέρματος είναι μέσω της παραγωγής ενζύμων που ονομάζονται μεταλλοπρωτεϊνάσες (MMPs). Τα MMPs είναι στην πραγματικότητα απαραίτητα ένζυμα που εκτελούν μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες, αλλά όταν παράγονται σε περίσσεια, μπορούν να υποβαθμίσουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες.

Ευτυχώς, η μητέρα φύση έχει μια θεραπεία για όλα. Στην περίπτωση των ΜΜΠ, η απάντησή της είναι μούρα. Συγκεκριμένα, τα μούρα με βαθύ κόκκινο, μωβ και μπλε χρώματα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα – όλα αυτά είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι σε θέση να καταπολεμήσουν την επίδραση των MMPs και να μειώσουν την παραγωγή τους, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη σας από την επίθεση και μετριάζοντας το σχηματισμό ρυτίδων που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία παίζει αρκετούς ρόλους στη διατήρηση της υγιούς επιδερμίδας λόγω της λιποδιαλυτής φύσης της.

Πρώτον, η βιταμίνη Ε βοηθά στον μετριασμό της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στην κυτταρική σας μεμβράνη. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι, κάθε κύτταρο στο σώμα σας είναι εγκλεισμένο μέσα σε μια μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από λιπαρά οξέα. Όταν αυτές οι μεμβράνες καταστραφούν από τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα μέσα στο κύτταρο, οδηγώντας τελικά σε κυτταρικό θάνατο.

Με αυτόν τον τρόπο, η βιταμίνη Ε μπορεί να υποστηρίξει την ακεραιότητα του δέρματός σας βοηθώντας κυριολεκτικά να κρατήσετε τα κύτταρα σας ζωντανά και χαρούμενα.

Δεύτερον, η βιταμίνη Ε βρίσκεται στο σμήγμα του δέρματός σας, το οποίο σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα στο δέρμα σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγρασίας. Το επαρκώς ενυδατωμένο δέρμα είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή, λαμπερή λάμψη.

Και τέλος, η βιταμίνη Ε είναι ένα ακόμη θρεπτικό συστατικό που μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντηλιακό απορροφώντας τις ακτίνες του ήλιου – ειδικά τις ακτίνες UVB.

Μαζί με τα αμύγδαλα, άλλες ισχυρές πηγές βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τα φουντούκια και τους ηλιόσπορους.

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανό σας και ένα από τα μόνα όργανα που φοράτε στο εξωτερικό του σώματός σας. Επομένως, όταν είναι εκτός ισορροπίας, είναι συχνά σημάδι ότι κάτι βαθύτερο συμβαίνει εσωτερικά. Αν και μπορεί να είστε σε θέση να βρείτε το τέλειο σχήμα περιποίησης για να δαμάσετε τη φλεγμονή σας ή να δημιουργήσετε μια «λάμψη» που διαρκεί για αρκετές ώρες, ένας πιο ολιστικός τρόπος για να εξετάσετε τα δερματικά προβλήματα είναι να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία.

Υπάρχουν σίγουρα φανταστικές τοπικές θεραπείες εκεί έξω, αλλά για διαρκή αποτελέσματα, συνδυάστε πάντα τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας με μια υγιεινή διατροφή που αποτελείται από ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ απολαμβάνετε γλυκά και επεξεργασμένα τρόφιμα με μέτρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται πώς η ανάγκη τους για ακριβή λοσιόν και ορούς εξαφανίζεται μόλις αρχίσουν να θρέφουν το δέρμα τους από μέσα προς τα έξω.

chopra.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr