23 τροφές που πρέπει να τρώτε για πιο υγιές δέρμα

23 τροφές που πρέπει να τρώτε για πιο υγιές δέρμα

Το μυστικό για πιο σφριγηλό και νεανικό δέρμα ξεκινά με μια υγιεινή διατροφή

Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία γήρανσης, αλλά μπορείτε να ελέγξετε πώς το κάνετε. Τα καλά νέα είναι ότι εάν έχετε δεσμευτεί να τρώτε πιο υγιεινά, μπορείτε να βοηθήσετε να δώσετε ώθηση στο δέρμα σας. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, Nicole Hopsecger, RD, συζητά πώς ορισμένα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν σε λαμπερό, υγιές δέρμα.

Παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα σας
Καθώς μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό να βλέπουμε αλλαγές στο δέρμα μας, αλλά γιατί; Το Hopsecger προσφέρει μερικούς λόγους.

Οξειδωτικό στρες: Το οξειδωτικό στρες παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος. είναι μια διαδικασία που συμβαίνει όταν οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα σας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι φυσικά προϊόντα του ανθρώπινου μεταβολισμού, της έκθεσης στον ήλιο και των παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή , η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Φλεγμονή: Η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα σας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο δέρμα σας. Μια δίαιτα γεμάτη με επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τη συνολική φλεγμονή του σώματος.

Ξηρότητα: Η ξηρότητα του δέρματος συμβαίνει όταν τα κύτταρα σας είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένα. Αυτό κάνει τα κύτταρα του δέρματος να μικραίνουν. Ο ξηρός καιρός, ορισμένα σαπούνια και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που βοηθούν το δέρμα σας
Η Hopsecger προτείνει ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε πρώτα έναν δερματολόγο για να μιλήσετε για τυχόν ανησυχίες του δέρματος που μπορεί να έχετε. Αλλά λέει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την επιδερμίδα σας.

« Φοράτε αντηλιακό , μειώστε το αλκοόλ, κόψτε το κάπνισμα και παραμείνετε ενυδατωμένοι», συμβουλεύει ο Hopsecger. Η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ οδηγεί σε λιγότερες ελεύθερες ρίζες που παράγονται και λιγότερη κυτταρική βλάβη. Εάν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο, λέει ότι το να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει.

Ο Hopsecger λέει επίσης ότι μια δίαιτα γεμάτη τηγανητά, fast food και ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του δέρματός σας.

«Η κατανάλωση πάρα πολλών επεξεργασμένων ή επεξεργασμένων σακχάρων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (γαλακτοκομικά, υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λίπη) μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος, ερεθισμό και εξάρσεις και πιθανώς να προάγει τη γήρανση», λέει. Επομένως, τρώτε αυτές τις τροφές με μέτρο και θυμηθείτε: τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν μια υγιεινή διατροφή.

Τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια και όσπρια, μπορείτε να θρέψετε το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω.

Θρεπτικά συστατικά που ωφελούν το δέρμα σας
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 βοηθούν τα κύτταρα σας να παραμείνουν ενυδατωμένα. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα σας. Τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας. Ποιες τροφές είναι λοιπόν καλές πηγές ωμέγα-3, αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών; Εδώ είναι οι επιλογές του Hopsecger.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τη χοληστερόλη και καταπολεμούν τις φλεγμονές. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα σας και το κρατούν πιο σφριγηλό.

«Η κορυφαία πηγή ωμέγα-3 είναι τα ψάρια», λέει ο Hopsecger. Αυτοί είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη δουλειά:

Ρέγγα.
Σκουμπρί.
Σολομός.
Τόνος (bluefin και albacore)
Σαρδέλες.
Εάν δεν τρώτε ψάρια, ακολουθούν μερικές φυτικές επιλογές για ενίσχυση των ωμέγα-3:

Λιναρόσποροι — Αναζητήστε αλεσμένο λιναρόσπορο. Το σώμα σας δεν λαμβάνει τόσα πολλά από τα θρεπτικά συστατικά από ολόκληρο τον λιναρόσπορο. Ανακατέψτε αλεσμένο λιναρόσπορο σε smoothies , γιαούρτι ή πλιγούρι βρώμης.
Σπόροι Chia – Δοκιμάστε να φτιάξετε πουτίγκα με σπόρους chia, προσθέστε λίγο σε ένα smoothie ή φτιάξτε σπιτικές μπάρες granola.
Καρύδια ή αμύγδαλα — Πιάστε τα αντί για τους άλλους ξηρούς καρπούς που θέλετε να τσιμπολογήσετε ή δοκιμάστε βούτυρο αμυγδάλου με μπανάνα.
Edamame – Ρίξτε τα σε μια σαλάτα ή τηγανίστε τη.
Canola ή σογιέλαιο — Το λάδι Canola μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο, στο μαγείρεμα στο φούρνο ή στο τηγάνισμα.
Ντομάτες για λυκοπένιο
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας πιο λείο. Επιπλέον, είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν σε οτιδήποτε – όπως σαλάτες, συνοδευτικά, σάντουιτς και σάλτσες.

Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά περιέχουν επίσης υγιεινές ποσότητες βιταμίνης C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ρυτίδων. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για το δέρμα που είναι γεμάτες με βιταμίνη C περιλαμβάνουν:

Εσπεριδοειδή — Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ.
Πιπεριές – Πράσινες, πορτοκαλί, κόκκινες ή κίτρινες – επιλέξτε τη δική σας.
Μπρόκολο — Στον ατμό ή ψητό (ναι, ψητό!) για μια εύκολη, υγιεινή πλευρά.
Φράουλες — Σνακ τις φρέσκιες ή βάλτε μερικές σε ένα απλό smoothie .
Ακτινίδιο – Προσθέστε λίγο στην αγαπημένη σας φρουτοσαλάτα ή φτιάξτε κεμπάπ λαχανικών για μια διασκεδαστική ανατροπή.
Τροφές που είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για το δέρμα σας που περιέχουν βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν:

Αμύγδαλα — Προσθέστε τα στο σνακ σας ή φτιάξτε το δικό σας μείγμα με αυτά.
Ηλιόσποροι — Αν δεν είστε λάτρης των κοχυλιών, αγοράστε ηλιόσπορους. Ρίξτε τα σε σαλάτες ή προσθέστε τα σε αρτοσκευάσματα.
Πολυφαινόλες
Δεν είστε εξοικειωμένοι με τις πολυφαινόλες; Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία τροφών. Μερικές από τις υψηλότερες πηγές πολυφαινολών περιλαμβάνουν:

Τσάι και καφές — Μια μελέτη έδειξε ότι οι πολυφαινόλες στον καφέ και το πράσινο τσάι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φωτογήρανσης και της υπερμελάγχρωσης . Απλώς να έχετε υπόψη σας πόση καφεΐνη μπορεί να αντέξει το σύστημά σας ή επιλέξτε ντεκαφεΐνη όταν μπορείτε.
Σταφύλια — Οι σπόροι σταφυλιού, η φλούδα και ο χυμός σταφυλιού περιέχουν πολυφαινόλες όπως η ρεσβερατρόλη , φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή.
Σοκολάτα — Εκτός από αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, η σοκολάτα (ειδικά η μαύρη σοκολάτα ) περιέχει φλαβανόλες ή ένα είδος πολυφαινόλης. Μειώνουν την τραχιά υφή στο δέρμα σας και προστατεύουν από τις βλάβες από τον ήλιο. Λοιπόν, να χαρείτε που ξέρετε ότι μπορείτε να έχετε μερικές ουγγιές σοκολάτας την ημέρα! Απλώς βεβαιωθείτε ότι περιέχει 60% έως 70% κακάο.
«Σε γενικές γραμμές, ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθείτε το δέρμα σας είναι να τρώτε μια δίαιτα γεμάτη με φυτικά τρόφιμα και να μειώνετε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων και του αλκοόλ. 

health.clevelandclinic.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr