Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία απο την οποία περνούν όλες οι τυχερές γυναίκες που έχουν το χάρισμα να μεγαλώνουν. Θεωρητικά σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Για πολλές γυναίκες όμως στην πρακτική ζωή είναι και μια περίοδος απελευθέρωσης απο τους τακτικούς μηνιαίους πόνους και τις καθιερωμένες αδιαθεσίες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, όπου το σώμα μεταπηδάει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, το σώμα υφίσταται σημαντικές ορμονικές αλλαγές, που οδηγούν σε ποικίλα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες αλλά συμβαίνει σε αρκετές και με εντονότερο τρόπο, να βιώσουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές της διάθεσης, αύξηση βάρους και διαταραχές ύπνου.

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων παρόλα ολοένα και περισσότερες γυναίκες προτιμούν να εξερευνήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ως μια πιο φυσική και ολιστική προσέγγιση. 

1. Τακτική άσκηση:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τις γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση. Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου αύξησης βάρους, η διατήρηση της οστικής πυκνότητας και η βελτίωση της διάθεσης. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, η οποία μπορεί να μειωθεί κατά την εμμηνόπαυση λόγω ορμονικών αλλαγών. Επιπλέον, η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών ενισχυτών της διάθεσης του σώματος, που μπορούν να ανακουφίσουν τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

2. Ισορροπημένη διατροφή:

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση τροφών με θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η οποία γίνεται πιο διαδεδομένη μετά την εμμηνόπαυση. Τα φυτοοιστρογόνα, που βρίσκονται σε προϊόντα σόγιας, λιναρόσπορους και ρεβίθια, μπορεί να παρέχουν μια φυσική πηγή ενώσεων που μοιάζουν με οιστρογόνα και να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Συνιστάται επίσης η αποφυγή της καφεΐνης, των πικάντικων τροφών και του αλκοόλ, που μπορεί να προκαλέσουν εξάψεις και να διαταράξουν τον ύπνο.

Γιόγκα για εξισορρόπηση ορμονών

 

3. Μείωση του στρες:

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθιστώντας απαραίτητη την ενσωμάτωση τεχνικών μείωσης του στρες στην καθημερινή ζωή. Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και στην προώθηση της συναισθηματικής ευεξίας. Η ενασχόληση με χόμπι, το να περνάς χρόνο στη φύση ή η γιόγκα μπορεί επίσης να έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας κατά την εμμηνόπαυση και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, μειώνοντας τον αντίκτυπο των διαταραχών του ύπνου στη συνολική υγεία.

Ομορφιά από μέσα
«Μια υγιεινή διατροφή κάνει πραγματικά τη διαφορά στην υγεία του δέρματός σας», συνιστάται να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά :
Υψηλής ποιότητας ιχθυέλαιο ή λάδι λιναρόσπορου για ωμέγα λιπαρά οξέα: «Το έλαιο νυχτολούλουδου είναι ένα άλλο εξαιρετικό λάδι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και μπορεί επίσης να βοηθήσει στις εξάψεις».
Βιταμίνη C: «Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμονικές αλλαγές διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να παράγει κολλαγόνο, αλλά τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης C διασφαλίζουν ότι η παραγωγή κολλαγόνου είναι στο μέγιστο».
Ξηροί καρποί: «Περιέχει βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και υγιή λίπη, τα οποία είναι σημαντικά για την αναγέννηση του δέρματος».
Πρωτεΐνη στα όσπρια, το τόφου, το κοτόπουλο και τα θαλασσινά: «Περιέχει αμινοξέα που διατηρούν την επισκευή, την ανάπλαση και την ελαστικότητα του δέρματος, που διατηρεί τη σφριγηλότητα και τη σφριγηλότητα».
Αβοκάντο και ελαιόλαδο: «Περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα που παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και επουλωτικά οφέλη και βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος».

 

4. Τροφές και συμπληρώματα που εξισορροπούν τις ορμόνες:

Ορισμένες τροφές και συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην ορμονική ισορροπία κατά την εμμηνόπαυση. Η προσθήκη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και στους λιναρόσπορους, στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Το μαύρο cohosh, το κόκκινο τριφύλλι και το έλαιο νυχτολούλουδου είναι από τα φυτικά συμπληρώματα που ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ευεργετικά για τη διαχείριση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα ή να έχουν παρενέργειες.

5. Τακτικοί έλεγχοι υγείας:

Οι τακτικοί έλεγχοι υγείας και οι προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι κατά την εμμηνόπαυση. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών κυμαίνονται, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και την οστική πυκνότητα. Η παρακολούθηση αυτών των παραγόντων και η συζήτηση τυχόν ανησυχιών με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία και να επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση.

6. Κοινωνική ζωή.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη φάση για πολλές γυναίκες, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Η ενασχόληση με ένα δίκτυο υποστήριξης φίλων, οικογένειας ή ομάδων υποστήριξης μπορεί να προσφέρει κατανόηση και άνεση κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Η ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων με άλλους που περνούν παρόμοιες αλλαγές μπορεί να είναι θεραπευτική και να ανακουφίσει τα συναισθήματα απομόνωσης.

 Η υιοθέτηση αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε μια γυναίκα που περνάει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης να καταλάβει ότι βιώνει  ευκαιρίες σε έναν καινούργιο κύκλο ζωής. Σε αυτόν τον κύκλο η ατομικότητα της και το προσωπικό της συναίσθημα, φωτίζονται καθώς δίνει περισσότερο σημασία στον εαυτό της και έτσι εξελίσσεται ταχύτερα και ποιοτικότερα.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr