Κοτόπουλο φιλέτο πανέ με τραγανή κρούστα από νιφάδες βρώμης

Κοτόπουλο φιλέτο πανέ με τραγανή κρούστα από νιφάδες βρώμης

Οι νιφάδες βρώμης και τα αμύγδαλα κάνουν μια υπέροχα τραγανή κρούστα και κρατούν το εσωτερικό του κοτόπουλου ζουμερό. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και μαζί με μια τηγανιά πατάτες και μια πράσινη σαλάτα θα γίνει το αγαπημένο μας γεύμα.

Εύη Βουτσινά

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Editor: Tina Webb
30′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 55′

Υλικά
Μερίδες: 4-6
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού πάπρικα, προτιμότερο καπνιστή
4 ασπράδια αυγών
6 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης, τριμμένες στο μούλτι μέχρι να σπάσουν και να μοιάζουν με ψίχουλα
3 κουτ. σούπας αμύγδαλα, χοντροτριμμένα στο μούλτι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο φιλέτο πανέ με τραγανή κρούστα από νιφάδες βρώμης, αρχικά ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το 1 κουταλάκι πάπρικα και αλατοπίπερο.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με τον αυγοδάρτη, ελαφρά, μέχρι να αρχίσουν να κάνουν έναν λεπτό αφρό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, βάζουμε μεσαία ταχύτητα και δεν χτυπάμε για περισσότερο από 40 δευτερόλεπτα.
Σε ένα τρίτο μπολ ανακατεύουμε καλά τις τριμμένες νιφάδες βρώμης, τα χοντροτριμμένα αμύγδαλα, το δεύτερο κουταλάκι πάπρικα και αλατοπίπερο κατά βούληση.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μια βαθιά κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο (περίπου 600 – 800 ml), να ζεσταθεί πολύ καλά.
Με το ένα χέρι βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο αλεύρι με την πάπρικα, να καλυφθούν με το μείγμα από όλες τις πλευρές. Τα βάζουμε λίγα-λίγα, υπολογίζοντας περίπου 6 – 7 κομμάτια τη φορά.
Έπειτα, τινάζουμε τα κομμάτια να πέσει το περιττό αλεύρι και τα βουτάμε στο ασπράδι, να καλυφθούν καλά. Με το άλλο χέρι τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη βρόμη και το αμύγδαλο. Φροντίζουμε να τα κυλήσουμε καλά πάνω στο μείγμα, ώστε να καλυφθούν εντελώς και να μη μείνουν κενά και η κρούστα να είναι ομοιόμορφη. Μέχρι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία του παναρίσματος για τα πρώτα κομμάτια, θα έχει ζεσταθεί και το λάδι. Αν δεν βγάζει έναν ελαφρύ καπνό, περιμένουμε λίγο ακόμη. Το σημαντικό είναι να έχει κάψει καλά το λάδι, ώστε να γίνει τραγανή η κρούστα και να μην το απορροφήσει.
Τα ρίχνουμε στο σκεύος λίγα-λίγα και τηγανίζουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν.

Τα κομμάτια πρέπει να καλύπτονται εντελώς από το ελαιόλαδο και να μην είναι στριμωγμένα. Λόγω της πάπρικας, θα πάρουν σκούρο κόκκινο- καφετί χρώμα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Τα αφήνουμε να σταθούν για 1 λεπτό και να στραγγίξουν από το περιττό λάδι, προτού τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Σερβίρουμε με μια φρέσκια σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 73.

www.gastronomos.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr