Γιατί το περπάτημα στην παραλία είναι η καλύτερη άσκηση

Γιατί το περπάτημα στην παραλία είναι η καλύτερη άσκηση

 

Η άσκηση που συντελείται στο σώμα καθώς περπατούμε είναι αμύθητης αξίας και γι αυτό τα αποτελέσματα της,δεν πληρώνονται με τίποτα! Σε αυτό το είδος περπατήματος που σας προτείνουμε όμως,χρειάζεσαι λίγο θάλασσα, το κύμα να σκάει ειρηνικά δίπλα σου, ο ήχος του να σε κατακλύζει και να ανοίγει ευχάριστα τις φλέβες σου ρέοντας το αίμα στο σώμα σου και τρέφοντας παράλληλα την ψυχή και τον εγκέφαλο σου.

Περπάτημα στην αμμουδιά: αυτή είναι λοιπόν η καλύτερη άσκηση! 

Εάν έχετε πάει ποτέ περπατώντας στην παραλία, μπορεί να έχετε παρατηρήσει αμέσως πόσο πιο δύσκολο είναι να περπατάτε σε άμμο ή ανώμαλο έδαφος σε σχέση με το πεζοδρόμιο, το γρασίδι ή τον διάδρομο. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα είναι πιο δύσκολο να περπατάς στην άμμο.

Πέρα από το ότι είναι πιο απαιτητική προπόνηση από το παραδοσιακό περπάτημα στην ύπαιθρο—το περπάτημα στην παραλία είναι ιδιαίτερα καλό για εσάς και συνοδεύεται από πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Είτε ζείτε κοντά σε μια παραλία είτε πηγαίνετε στην ακτή για ηλιόλουστες διακοπές, το περπάτημα στην παραλία είναι ένας  υγιεινός και χαρούμενος τρόπος άσκησης.

Είναι διπλάσια άσκηση από έναν παραδοσιακό περίπατο.
Δεν είναι μόνο ο ήλιος που σε κάνει να ιδρώνεις. Μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα στην άμμο αυξάνει την ενέργεια που καταναλώνετε. Δεδομένου ότι η άμμος παρέχει φυσική (και συχνά προκλητική) αντίσταση, το περπάτημα στην παραλία θα απαιτήσει περισσότερη προσπάθεια από το περπάτημα σε επίπεδο έδαφος. Στην πραγματικότητα, αυτό το πολυμελετημένο θέμα δείχνει ότι το περπάτημα στην άμμο απαιτεί στην πραγματικότητα 2,1 έως 2,7 φορές περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα σε μια παραδοσιακή σκληρή επιφάνεια με την ίδια ταχύτητα, επομένως το σώμα σας εργάζεται δύο φορές πιο σκληρά για να συμβαδίσει και επομένως διπλασιάζει τη δραστηριότητα και κάψιμο της συνηθισμένης βόλτας σας.

Ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή.


«Μέσα από τα χρόνια της προπονητικής μου εμπειρίας, έχω παρατηρήσει από πρώτο χέρι πώς το περπάτημα στην παραλία προσφέρει ξεχωριστά οφέλη», λέει ο Andrew White, πιστοποιημένος personal trainer και συνιδρυτής του Garage Gym Pro .

«Μια βόλτα στην άμμο απαιτεί διαφορετικό είδος προσπάθειας σε σύγκριση με το περπάτημα σε μια σκληρή επιφάνεια όπως ένα πεζοδρόμιο ή ένας διάδρομος». Δεδομένου ότι η απαλότητα, η μεταβλητότητα και η αστάθεια της άμμου απαιτεί περισσότερη ενέργεια, ο White λέει ότι αυτό ενεργοποιεί τους μύες στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια σας, γεγονός που προάγει ακόμη περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Είναι εξαιρετικό για τη βελτίωση της ισορροπίας.
Το περπάτημα στην ανώμαλη επιφάνεια της άμμου προκαλεί τη σταθερότητά σας , υποστηρίζοντας έτσι την καλύτερη στάση του σώματος και βελτιώνοντας το συνολικό σας βάδισμα. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικά μπορούν να επανεκπαιδεύσουν το βάδισμά τους περπατώντας σε μια αμμώδη παραλία, κάτι που αποδεικνύεται ότι βελτιώνει την ικανότητα βάδισης. Ο λόγος; Γιατί απλά το περπάτημα στην παραλία απαιτεί περισσότερη ισορροπία από το επίπεδο έδαφος.

Αυξάνει τη βιταμίνη D.


Πιθανότατα έχετε ακούσει μέχρι τώρα ότι το να βρίσκεστε στον ήλιο είναι ένας φυσικός τρόπος για να αυξήσετε τα αποθέματά σας βιταμίνης D, και αυτή η κοινά συμβουλή είναι αληθινή. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση υγιών οστών και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των ασθενειών. Στην πραγματικότητα, η χαμηλή έκθεση στον ήλιο μπορεί να συμβάλλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, μια ωραία βόλτα σε μια ηλιόλουστη παραλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε λίγη φυσική βιταμίνη D (απλώς φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ) .

Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για τη μείωση του στρες.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο θα βρείτε έργα τέχνης με τοπίο στον ωκεανό σε μέρη όπως τα ιατρεία όπου το άγχος ή το στρες μπορεί να είναι υψηλό. Γενικά, έχει βρεθεί ότι το να είσαι στη φύση μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική υγεία (ακόμη και 10 με 15 λεπτά έξω σε φυσικό περιβάλλον μπορεί να κάνει θαύματα). Και οι μελέτες δείχνουν ότι οι γαλάζιοι χώροι, όπως οι ωκεανοί και η θέα στις παραλίες, συγκεκριμένα, έχουν μια αναζωογονητική επίδραση στο σώμα, μειώνοντας στη συνέχεια το στρες και το άγχος. Τι καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε την ήρεμη θέα στην ακτή από το να περπατήσετε στην παραλία; «Το γαλήνιο περιβάλλον της παραλίας έχει φυσικά ηρεμιστικό αποτέλεσμα », λέει ο White. «Είχα πελάτες που ανέφεραν βελτιωμένη διάθεση και μειωμένα επίπεδα άγχους αφού ενσωμάτωσαν τις βόλτες στην παραλία στη ρουτίνα τους».

Μάλλον θα κοιμηθείς καλύτερα.
Η τακτική άμεση έκθεση στο φυσικό ηλιακό φως, ειδικά το πρωί κατά τις πρώτες λίγες ώρες μετά το ξύπνημα, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα . Έρευνες διαπίστωσαν ότι το να είσαι στον ήλιο μεταξύ 8 και 10 π.μ., συγκεκριμένα, ήταν αποτελεσματικό στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου ή στο πόσο καλά κοιμάσαι. Έτσι, αν συζητάτε ανάμεσα σε μια βόλτα στην παραλία νωρίς το πρωί ή μια βόλτα στο ηλιοβασίλεμα, η πρωινή επιλογή θα είναι η καλύτερη επιλογή για τα οφέλη του ύπνου.

Είναι μια δραστηριότητα γείωσης που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.


Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη γείωση, είναι μια αρχαία πρακτική όπου κάποιος συνδέεται κυριολεκτικά με τη γη. Αυτό μπορεί να γίνει βάζοντας τα χέρια σας σε ένα δέντρο ή σε αυτήν την περίπτωση, σκάβοντας τα γυμνά πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο. Ωστόσο, η γείωση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατευναστική ή διαλογιστική πρακτική. Μελέτες έχουν βρει ότι η γείωση έχει τη δύναμη να μειώνει τη φλεγμονή, να προάγει την επούλωση των πληγών και ακόμη και να μειώνει τον πόνο. (Παραλία ή καθόλου παραλία, το περπάτημα είναι επίσης μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδης μορφή άσκησης ). «Το να περπατάς ξυπόλητος στην άμμο μπορεί να δώσει μια μοναδική μορφή ιδιοδεκτικής άσκησης και εμπειρίας «γείωσης»», εξηγεί ο White (οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας είναι κινήσεις νου-σώματος που δίνουν έμφαση στην επίγνωση της κίνησης των άκρων και του σώματος σε ένα χώρο).

Ενθαρρύνει και εμπνέει έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής συνολικά.
Ας το παραδεχτούμε: η παραλία είναι ένα πολύ δραστήριο μέρος. Κάθε μέρα, θα βρείτε ανθρώπους να τρέχουν στην άμμο, να παίζουν βόλεϊ ή να διαγωνίζονται σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην παραλία. Ενώ το περιβάλλον προσφέρεται για αθλήματα και σωματική δραστηριότητα, η παραλία είναι κάτι παραπάνω από ένας ζωντανός χώρος. Η έρευνα δείχνει ότι περιοχές με μεγαλύτερες ποσότητες μπλε χώρου (όπως οι παραλίες) συνδέονται στην πραγματικότητα με υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Έτσι, εάν χρειάζεστε κίνητρο για να είστε δραστήριοι, το να κατευθυνθείτε προς την παραλία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε – και το περπάτημα στην παραλία είναι μια εύκολη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μόνοι ή σε μια ομάδα για κάποια πρόσθετη κοινωνική σύνδεση.

Συμβουλές για περπάτημα στην παραλία
Ξεκινήστε απότομα και γλυκά στην αρχή.
Δεδομένου ότι η άμμος ή άλλο ανώμαλο έδαφος παραλίας είναι λιγότερο σταθερό και πιο δύσκολο στο περπάτημα από το γρασίδι ή το πεζοδρόμιο, θα πρέπει να λάβετε μερικές προφυλάξεις για να αποφύγετε τραυματισμούς. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να περπατάτε στην άμμο, ξεκινήστε με μικρότερους περιπάτους και σταδιακά αυξήστε την αντοχή σας.

«Έχω δει πελάτες να ξεκινούν με βόλτες μόλις 15 λεπτών, με αποτέλεσμα να φτάνει μέχρι και μια ώρα ή περισσότερο», λέει ο White. «Και φυσικά, η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά κάτω από τον καυτό ήλιο ».

Φορέστε παπούτσια αν είναι πιο άνετα.
Ενώ το περπάτημα ξυπόλητη μπορεί να αποπνέει φυσικότητα και απλότητα εντούτοις δεν είναι φυσικό για όλους. Για αυτά τα άτομα, ο White λέει ότι συχνά συνιστά παπούτσια νερού ή σανδάλια ειδικά για την παραλία. «Αυτά είναι σχεδιασμένα με χοντρή σόλα για προστασία από αιχμηρά αντικείμενα και διχτυωτό επάνω μέρος που στεγνώνει γρήγορα», εξηγεί. «Είναι ελαφριά και παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση για την αποφυγή ολίσθησης σε βρεγμένες επιφάνειες».

Τα παπούτσια είναι επίσης μια καλή ιδέα αν περπατάτε σε οποιοδήποτε ιδιαίτερα τραχύ, βραχώδες, αιχμηρό ή άλλο πιο επικίνδυνο τμήμα της παραλίας (σκεφτείτε: σπασμένα γυαλιά, κοχύλια κ.λπ.).

Λάβετε τις συνήθεις προφυλάξεις σας για τυχόν υπάρχοντα προβλήματα των αρθρώσεων.
Εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στις αρθρώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποστήριξη αρθρώσεων (όπως νάρθηκα ή μανίκι) για να διατηρήσετε τις προσβεβλημένες αρθρώσεις σας σταθερές. Ωστόσο, «το χαμηλότερο αντίκτυπο του περπατήματος στην άμμο μπορεί μερικές φορές να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για όσους έχουν προβλήματα αρθρώσεων», συμβουλεύει ο White.

Αποφύγετε να περπατάτε στην παραλία εάν τραυματιστείτε.

Το περπάτημα στην παραλία δεν είναι για όλους. Άτομα με ανοιχτά τραύματα ή ορισμένες παθήσεις των ποδιών, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα, θα πρέπει να αποφεύγουν να περπατούν ξυπόλητοι στην άμμο (εκτός εάν το συστήσει ο γιατρός). Αλλά για όσους δεν έχουν κίνδυνο, ο White λέει ότι οι βόλτες στην παραλία μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης που προσφέρει οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. «Είτε προπονούμαστε σε ένα καλά εξοπλισμένο γυμναστήριο γκαράζ είτε έξω στην αμμώδη ακτή, είναι απαραίτητο να ακούτε το σώμα σας, να προσαρμόζεστε στις προσωπικές σας ανάγκες και να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή όταν χρειάζεται».

με πληροφορίες απο www.realsimple.com

Κράμπα: Γιατί συμβαίνει και πώς περνάει; Tι να κάνετε αν σας πιάσει μέσα στην θάλασσα

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr