Δερματικές αλλεργίες: «Τρώτε μπρόκολο», συστήνει το Inserm

Δερματικές αλλεργίες: «Τρώτε μπρόκολο», συστήνει το Inserm

Νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Inserm και το Ινστιτούτο Curie έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να περιορίσει τα σοβαρά συμπτώματα στις δερματικές αλλεργίες.
Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και το Ινστιτούτο Curie συνέταξαν τη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό eLife.

&

nbsp;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασθενείς με δερματικές αλλεργίες που δεν καταναλώνουν ορισμένα λαχανικά, κυρίως μπρόκολο και λάχανο, φαίνεται ότι επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Ήταν ήδη γνωστό ότι οι δερματικές αλλεργίες προκαλούνται από μια ακατάλληλη ανοσοαπόκριση σε ενώσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον και ότι ο βαθμός σοβαρότητάς τους σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή.

Στη νέα αυτή έρευνα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις ενώσεις τροφίμων που δρουν σε ένα μόριο που υπάρχει στο σώμα, που ονομάζεται «υποδοχέας αρωματικών υδρογονανθράκων» (AhR). Τα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στα λεγόμενα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Η έρευνα έδειξε ότι η απουσία αυτών των θρεπτικών συστατικών σε ποντίκια σχετιζόταν με αύξηση της κατάστασης φλεγμονής στο δέρμα και επιδείνωση της δερματικής αλλεργίας, κάτι που δεν συνέβαινε στα ποντίκια που είχαν λάβει δίαιτα που περιείχε αυτές τις ενώσεις.

Πώς εξηγούνται οι βιολογικοί μηχανισμοί που προκαλούνται από αυτά τα θρεπτικά συστατικά
Όταν τα θρεπτικά συστατικά απουσιάζουν, οι ερευνητές παρατήρησαν στην επιδερμίδα των ποντικών μια υπερπαραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται TGF-beta.

Αυτή η υπερπαραγωγή διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία μιας κατηγορίας ανοσοκυττάρων, των κυττάρων Langerhans, που υπάρχουν αποκλειστικά στο δέρμα και λειτουργούν ως «ρυθμιστής των δερματικών ανοσολογικών αποκρίσεων».

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι μια μη ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους», σχολίασε σε δελτίο τύπου η Elodie Segura, ερευνήτρια του Inserm και επικεφαλής της μελέτης στο Ινστιτούτο Curie.

www.oloygeia.gr

Τι μπορεί να σας πει η παρακολούθηση του κύκλου σας για την υγεία σας

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr