6 τρόποι με τους οποίους το maca ενισχύει την αθλητική απόδοση

6 τρόποι με τους οποίους το maca ενισχύει την αθλητική απόδοση

Η maca ξεχωρίζει, ειδικά για αθλητές και λάτρεις της φυσικής κατάστασης. Προερχόμενο από τις Περουβιανές Άνδεις, αυτό το  λαχανικό, που συχνά αποκαλείται «Περουβιανό Τζίνσενγκ», είναι σεβαστό για αιώνες για τα πάρα πολλά οφέλη του στην υγεία 

Αλλά η πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητάς του στους αθλητικούς κύκλους δεν είναι απλώς μια τάση. υπάρχει συναρπαστική έρευνα που το υποστηρίζει. Αυτό το άρθρο εξετάζει τους έξι πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους η μάκα μπορεί να ανυψώσει την αθλητική απόδοση, από την υπερφόρτιση της αντοχής έως την ενίσχυση της αποκατάστασης μετά την προπόνηση.

Είναι ένας κόνδυλος ιθαγενής στα ψηλά οροπέδια των Άνδεων στο Περού και έχει μια ιστορία που συνυφαίνεται με τους αρχαίους πολιτισμούς που κάποτε άκμασαν εκεί.

Λέγεται ότι οι πολεμιστές των Ίνκας κατανάλωναν μάκα πριν από τις μάχες, πιστεύοντας ότι ενίσχυε τη δύναμη και την αντοχή τους . Αυτή η ανθεκτικότητα των Ίνκας αποδιδόταν συχνά στη διατροφή που προέρχονταν από αυτή τη μοναδική ρίζα.

Βοτανικά γνωστό ως Lepidium meyenii, η μάκα είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που σχετίζεται με το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Η εμφάνισή του θυμίζει ραπανάκι, με χρώματα που κυμαίνονται από κίτρινο έως μοβ και μαύρο. Αλλά δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση που το κάνει  περιζήτητο αλλά η ρίζα. Εκεί βρίσκονται οι υνάμεις του

Παραδοσιακά, η ρίζα maca μαγειρεύτηκε αλλά στη σημερινή σύγχρονη σφαίρα της υγείας, βρίσκεται συχνά ως αποξηραμένη σκόνη. Αυτή η σκόνη μπορεί να ενσωματωθεί σε smoothies, αρτοσκευάσματα ή να ληφθεί ως συμπλήρωμα.

Πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, απαραίτητα αμινοξέα και μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, η μάκα προσφέρει ένα ισορροπημένο διατροφικό προφίλ.

Πέρα ​​από τη θρεπτική του αξία, η μάκα έχει ονομαστεί «προσαρμογόνο», που σημαίνει ότι βοηθά το σώμα να αντισταθεί σε διαφορετικούς τύπους στρες, τόσο σωματικού όσο και συναισθηματικού. Αυτή η προσαρμοστική ιδιότητα έχει τοποθετήσει τη μάκα ως ένα ευνοημένο και ευνοικό  συμπλήρωμα, μεταξύ των αθλητών.

6 Οφέλη για την υγεία του maca για τους αθλητές

1. Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή
Όταν λαμβάνεται στη σωστή ποσότητα, η μάκα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας χωρίς να προκαλέσει τις νευρικές παρενέργειες που συχνά συνδέονται με την υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Οι φυσικές του ενώσεις διεγείρουν τον οργανισμό, οδηγώντας σε αυξημένη εγρήγορση και ζωτικότητα.

Για τους αθλητές, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερες, πιο αποτελεσματικές προπονήσεις και την ικανότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια της κόπωσης.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η συνεπής κατανάλωση μάκα μπορεί να ενισχύσει την αντοχή, επιτρέποντας στους αθλητές αντοχής να διαπρέψουν στους κλάδους τους.

Είτε πρόκειται για μια έντονη συνεδρία άρσης βαρών είτε για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η μάκα παρέχει μια φυσική πηγή καυσίμου , διασφαλίζοντας ότι το σώμα έχει τη διαρκή ενέργεια που απαιτείται για να αποδώσει στο απόγειό του.

Αυξάνει την ενέργεια και την αντοχή
2. Ενισχύει την αποκατάσταση των μυών
 Το πλούσιο θρεπτικό προφίλ του Maca , συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αμινοξέων, βοηθά στην αναδόμηση των μυϊκών ιστών που έχουν υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια επίπονων δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοηθούν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, μειώνοντας το χρόνο διακοπής μεταξύ των προπονήσεων.

Ορισμένα μέταλλα στη μάκα, όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, προάγουν περαιτέρω την επούλωση και την ανάπτυξη των μυών. Επιταχύνοντας τη διαδικασία επισκευής, το maca διασφαλίζει ότι οι αθλητές αναπηδούν πιο γρήγορα και πιο δυνατοί, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση.

Όσον αφορά τον αθλητισμό, ο χρόνος αποθεραπείας είναι κρίσιμος. Η προσθήκη maca στη ρουτίνα σας μετά την προπόνηση μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.

3. Εξισορροπεί τις ορμόνες για μέγιστη απόδοση
 Η προσαρμοστική φύση του Maca παίζει καθοριστικό ρόλο στην εναρμόνιση των ορμονικών επιπέδων του σώματος. Ισορροπημένες ορμόνες σημαίνει βελτιστοποιημένα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων για τους αθλητές, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τη δύναμη και την αντοχή των μυών.

Επιπλέον, ένα καλά ρυθμισμένο ενδοκρινικό σύστημα βοηθά στην καλύτερη απόκριση στο στρες, διασφαλίζοντας ελάχιστες αιχμές κορτιζόλης κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων.

Η Maca μπορεί φυσικά να συντονίσει την ορμονική ισορροπία στο σώμα, παρέχοντας στους αθλητές ένα πολύτιμο εργαλείο για να επιτύχουν κορυφαία απόδοση και να διαπρέψουν στις επιδιώξεις τους.

4. Βελτιώνει τη διανοητική εστίαση και διαύγεια
Το Maca προσφέρει γνωστική τόνωση, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και την πνευματική αντοχή. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή υποστηρίζει την ανύψωση της διάθεσης και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες .

Για τους αθλητές, αυτό σημαίνει καλύτερη λήψη αποφάσεων κατά τις κρίσιμες στιγμές του παιχνιδιού, βελτιωμένη στρατηγική και αυξημένη ικανότητα παραμονής «στη ζώνη». Με το maca, η ψυχική ομίχλη διαλύεται, ανοίγοντας το δρόμο για καθαρές σκέψεις και έντονη εστίαση.

5. Ενισχύει την πρόσληψη οξυγόνου για προπονήσεις καρδιο
Λάτρεις της καρδιαγγειακής άσκησης, σημειώστε: η μάκα μπορεί να ανεβάσει τις αερόβιες προσπάθειές σας. Βελτιώνοντας τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθώντας στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η μάκα ενισχύει την παροχή οξυγόνου στους μύες κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων.

Το αποτέλεσμα:Καλύτερη αντοχή, μειωμένη κόπωση και παρατεταμένη αερόβια ικανότητα. Είτε πρόκειται για ποδήλατο, τρέξιμο ή κολύμπι, η βελτιστοποιημένη πρόσληψη οξυγόνου διασφαλίζει ότι οι αθλητές μπορούν να ξεπεράσουν τα όριά τους, καθιστώντας αυτά τα επιπλέον μίλια ή λεπτά όχι μόνο επιτεύξιμα, αλλά και πιο αποτελεσματικά.

6. Υποστηρίζει τη συνολική αθλητική υγεία
Το Maca δεν είναι απλώς ένας ενισχυτής ενέργειας. είναι μια διατροφική δύναμη. Γεμάτη με απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, η μάκα ενισχύει το σώμα του αθλητή από μέσα.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την υγεία των οστών, την αποτελεσματική λειτουργία των μυών και τη βέλτιστη μετάδοση των νεύρων. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, ένα υποπροϊόν έντονων προπονήσεων.

Οι παρενέργειες του Maca πρέπει να προσέχουν οι αθλητές
Ενώ το maca μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σειρά από οφέλη προσαρμοσμένα για τους αθλητές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές παρενέργειες, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σχήμα συμπληρωμάτων.

1. Πεπτικές διαταραχές
Μερικοί αθλητές αναφέρουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια ή ήπια στομαχική διαταραχή μετά την κατανάλωση ωμής μάκα. Η επιλογή της ζελατινοποιημένης μάκας, η οποία αφαιρεί τα άμυλα της, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων.

2. Υπερδιέγερση
Η κατανάλωση μάκα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αποκατάσταση και τη συνολική απόδοση.

3. Ορμονικές διακυμάνσεις
Ενώ η μάκα βοηθά στην ορμονική ισορροπία, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ανισορροπίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης, ακμή ή ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους για τις αθλήτριες. Η παρακολούθηση της δοσολογίας είναι ζωτικής σημασίας.

4. Αλλεργικές αντιδράσεις
Αν και σπάνια, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας όπως κνίδωση, κνησμό ή αναπνευστικά προβλήματα. Η διακοπή και η διαβούλευση με επαγγελματία υγείας είναι απαραίτητες σε τέτοιες περιπτώσεις.

5. Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα
Οι αθλητές που παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή αντιπηκτικά θα πρέπει να προσεγγίζουν το maca με προσοχή, καθώς μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει αυτά τα φάρμακα.

1. Επιλέξτε τη σωστή φόρμα
 Το Maca διατίθεται σε διάφορες μορφές – ακατέργαστη σκόνη, ζελατινοποιημένη σκόνη, κάψουλες, βάμματα, ακόμη και ως συστατικό σε ενεργειακές μπάρες και σνακ. Για τους αθλητές, συνήθως προτιμώνται οι μορφές σε σκόνη λόγω της ευελιξίας τους.

Η ωμή μάκα διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη για την πέψη ορισμένων ανθρώπων. Η ζελατινοποιημένη μάκα, από την άλλη πλευρά, έχει αφαιρέσει τα άμυλα της, καθιστώντας την πιο εύπεπτη και συμπυκνωμένη.

2. Η δοσολογία έχει σημασία
Τα επίπεδα δοσολογίας ποικίλλουν ανάλογα με το βάρος και τον τύπο της μάκας. Ακολουθεί μια γενική σύσταση δοσολογίας μάκα για κάθε μορφή [ 4 ]:

Για ωμή μάκα, πάρτε 3-9 γραμμάρια (1-3 κουταλιές της σούπας) ή 2-12 κάψουλες.
Για ακατέργαστη premium maca, πάρτε 3-6 γραμμάρια (1-2 κουταλιές της σούπας) ή 2-8 κάψουλες.
Για ζελατινοποιημένη μάκα πάρτε 3-6 γραμμάρια (1-2 κουταλιές της σούπας) ή 2-8 κάψουλες.
Για εκχυλίσματα μάκας, πάρτε 2-4 σταγονόμετρα (1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού).
Οι αθλητές που ξεπερνούν τα όριά τους μπορεί να ωφεληθούν από ελαφρώς υψηλότερες δόσεις, αλλά είναι πάντα συνετό να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο ή πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

3. Το χρονοδιάγραμμα είναι το κλειδί
Εξετάστε το ενδεχόμενο να καταναλώνετε μάκα πριν από την προπόνηση για την τόνωση της ενέργειας και τη βελτίωση της αντοχής. Μια άλλη αποτελεσματική περίοδος είναι μετά την προπόνηση, όταν το σώμα αναρρώνει και μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιδιόρθωση των μυών και τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της μάκα.

4. Ενσωματώστε τα σε γεύματα και σνακ
Γήινη και ξηρή γεύση του Maca: συνδυάζεται καλά με διάφορα φαγητά. Ανακατέψτε το στα σέικ πρωτεΐνης σας, πασπαλίστε το πάνω από πλιγούρι βρώμης ή ακόμα και ενσωματώστε το σε ενεργειακές μπάλες ή μπάρες. Για όσους βρίσκονται εν κινήσει, οι κάψουλες maca μπορεί να είναι μια βολική επιλογή.

5. Ακούστε το σώμα σας
Ενώ η μάκα είναι γενικά ασφαλής, το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό. Παρακολουθήστε πώς αισθάνεστε μετά την κατανάλωση. Οποιαδήποτε σημάδια αλλεργιών ή ευαισθησίας, όπως κνίδωση ή πεπτική δυσφορία, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευτείτε έναν ειδικό στον τομέα της υγείας.

 Το Maca είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα φυσικό συμπλήρωμα που είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους αθλητές. Τα ποικίλα οφέλη του, που εκτείνονται από την ενισχυμένη ενέργεια έως την ορμονική αρμονία, το καθιστούν μια συναρπαστική επιλογή για όσους αγωνίζονται για κορυφαία απόδοση.

Ωστόσο, όπως κάθε ισχυρό συμπλήρωμα, η επίγνωση των πιθανών παρενεργειών του είναι απαραίτητη. Ενσωματώνοντας το maca προσεκτικά και σε συνδυασμό με επαγγελματικές συμβουλές, οι αθλητές μπορούν να αξιοποιήσουν τις αρχαίες δυνάμεις του για να ενισχύσουν ένα δυνατό και υγιές σώμα.

longevity.technology

Maca Powder Μάκα. Βιολογική ρίζα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr