Χαμομήλι & κυτταρική αναγέννηση: το ελιξίριο νεότητας (μυστικά για όμορφο δέρμα).

Χαμομήλι & κυτταρική αναγέννηση: το ελιξίριο νεότητας (μυστικά για όμορφο δέρμα).

Χαμομήλι: οι απεριόριστες και πολύτιμες δυνατότητες ενός φυτικού φαρμάκου στο δέρμα. Η σοφία του αγρού γεμάτη στην σύσταση της με τροφή από τον ήλιο.

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για ιατρικούς σκοπούς χάρη στην αφθονία του σε φλαβονοειδή και φυτοχημικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και επιταχύνουν την αναγέννηση των κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των ουλών

Βοηθά στον μετριασμό της βλάβης του DNA

Έχει ξυραφένια αποτελέσματα και αιχμηρά αλλά με την αίσθηση ενός χαδιού.

Το να απλώσεις επάνω σου χαμομήλι είναι σαν να απλώνεις κομπρέσες ήλιου γεμάτες χλωροφύλη. Το χαμομήλι αποτελεί μεγάλη, σπουδαία και αναντικατάστατη ίαση για το προβληματικό δέρμα (και όχι μόνο) ενώ το καταπραΰνει αμέσως. Τόσο αγνό που μας συντροφεύει από την αρχή της ζωής μας καθώς χρησιμοποιείτε πολύ για την ηρεμία ακόμη και της βρεφικής εύθραυστης επιδερμίδας.

 Το χαμομήλι αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος ενάντια στην αδυσώπητη μάχη με την ακμή. Η αξιοσημείωτη αντιφλεγμονώδης ισχύς του καταπολεμά την ερυθρότητα και τον ερεθισμό . Για ενισχυμένα αποτελέσματα, εξετάστε το ενδεχόμενο να το συνδυάσετε με αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο διαθέτει τις δικές του καταπραϋντικές ιδιότητες για το δέρμα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών των ενοχλητικών ουλών ακμής. Θυμηθείτε, είναι σκόπιμο να αραιώσετε αυτά τα έλαια με έλαια μεταφοράς για ασφαλή χρήση.

Τι κάνει το χαμομήλι

Η μαγευτική γοητεία του χαμομηλιού έγκειται στην αξιοσημείωτη ικανότητά του να μειώνει τις λεπτές γραμμές, την υπερμελάγχρωση, τις ρυτίδες και τα ενδεικτικά σημάδια γήρανσης. Αυτό που του προσδίδει αυτές τις ιδιότητες είναι οι δίδυμοι φύλακες άγγελοί του – οι πολυφαινόλες και τα φυτοχημικά. Αυτά τα τρομερά προστατευτικά προστατεύουν το δέρμα μας από τις καταστροφές των ελεύθερων ριζών, εκείνων των μυστικών ενόχων που είναι υπεύθυνοι για την επίσπευση της διαδικασίας γήρανσης.

 Ποια είναι τα διάφορα είδη χαμομηλιού; 

Πέρα από τα διάσημα οφέλη του για την ανακούφιση από το στρες και την πεπτική άνεση, το χαμομήλι έχει μια πλούσια ιστορία κάλυψης των αναγκών του δέρματος. Χρονολογείται από τις ημέρες της αρχαίας Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ρώμης, αυτό το φυτικό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία πληγών και την ανακούφιση των ερεθισμών του δέρματος που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες. Το απαλό άγγιγμα του χαμομηλιού διευκόλυνε την ταχύτερη επούλωση.

Η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία έχουν αποκαλύψει τα πολλαπλά θαύματα του . Όταν χρησιμοποιείται με συνέπεια, αποδεικνύεται μια ισχυρή λύση σε μια πληθώρα προβλημάτων περιποίησης της επιδερμίδας.

Στη σημερινή διεθνή αγορά, δύο εξέχουσες ποικιλίες χαμομηλιού βρίσκονται στο επίκεντρο: το ρωμαϊκό χαμομήλι και το γερμανικό χαμομήλι. Το πρώτο, γνωστό και ως αληθινό χαμομήλι, χαίρει μεγαλύτερης εμπορικής αναγνώρισης. Ενώ υπάρχουν και άλλες παραλλαγές χαμομηλιού όπως το μαροκινό και το χαμομήλι Cape, είναι το ρωμαϊκό και το γερμανικό χαμομήλι που διεκδικούν τα φώτα της δημοσιότητας στα φυτικά και καλλυντικά προϊόντα.

Τόσο το ρωμαϊκό όσο και το γερμανικό χαμομήλι διαθέτουν ένα πολύτιμο αιθέριο έλαιο γνωστό ως χαμαζουλένιο. Αυτό το λάδι φέρει ένα μαγευτικό άρωμα που θυμίζει φρέσκα μήλα, προσφέροντας μια αναζωογονητική αισθητηριακή εμπειρία. Πέρα από την οσφρητική του γοητεία, το chamazulene προσφέρει ήπια ηρεμιστικά αποτελέσματα και λάμπει με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

1. Απαλύνει τις φλεγμονές: Πολύπλευρος σύμμαχος στη μάχη κατά της φλεγμονής του δέρματος. Είτε αντιμετωπίζετε εξάρσεις ακμής είτε άλλες δερματικές παθήσεις, η καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού μπορεί να σας ανακουφίσει. Επιπλέον, βοηθά στον μετριασμό της βλάβης του DNA που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει τη φλεγμονή, είτε εμποτίζεται είτε εφαρμόζεται τοπικά, βρίσκει επικύρωση στα αυστηρά πρότυπα των γερμανικών κανονισμών. Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών Επιτροπή Ε, ενέκρινε επίσημα το χαμομήλι για τη θεραπεία της φλεγμονής του δέρματος, υπογραμμίζοντας την αξιοπιστία του.

 

2. Μείωση της ερυθρότητας:  Παρέχει σχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές και κάνει θαύματα καταπραΰνοντας και θεραπεύοντας την ερυθρότητα του δέρματος που έχει τις ρίζες της στην υποκείμενη φλεγμονή. Καθώς η φλεγμονή υποχωρεί, τόσο υποχωρεί και η αισθητή ερυθρότητα.

3. Το ελιξήριο της νεότητας: Ο πλούτος του χαμομηλιού σε φλαβονοειδή και φυτοχημικά αποδεικνύεται ανεκτίμητος για την περιποίηση της επιδερμίδας. Αυτές οι αξιοσημείωτες ενώσεις καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την κυτταρική αναγέννηση, οδηγώντας σε ορατή μείωση των λεπτών γραμμών, των ρυτίδων και των κηλίδων ηλικίας.

Με οδηγό τη σοφία των αρχαίων βοτανικών θαυμάτων τα παρακάτω θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα αληθινά πανέμορφο δέρμα στα όρια του ιδανικού.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

 Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις:
– Το εκχύλισμα χαμομηλιού επέδειξε σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας την ερυθρότητα και το πρήξιμο στα κύτταρα του δέρματος που εκτίθενται σε ερεθιστικούς παράγοντες.
Μείωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών παρατηρήθηκε σε δείγματα δέρματος που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με εκχύλισμα χαμομηλιού.

1. Χαμομήλι: Το απόλυτο καταπραϋντικό ελιξίριο για ευαίσθητο δέρμα

Το ευαίσθητο δέρμα απαιτεί επιπλέον φροντίδα και το απαλό άγγιγμα των φαρμάκων της φύσης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το χαμομήλι αναδεικνύεται ως ένας ήρωας περιποίησης δέρματος, ικανός να μπλοκάρει εκείνες τις ενοχλητικές προσταγλανδίνες που προκαλούν φλεγμονή του δέρματος. Αυτή η αποκάλυψη εδραιώνει τη θέση του χαμομηλιού ως το βασικό συστατικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό το θαύμα των λουλουδιών – η εφαρμογή χαμομηλιέλαιου μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλεργίας. 

2. Διώξτε την ακμή με  χαμομήλι

Ως αντιφλεγμονώδες, το χαμομήλι αντιμετωπίζει την ερυθρότητα και το πρήξιμο που σχετίζονται με την ακμή. Για να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά του, σκεφτείτε να το συνδυάσετε με αιθέριο έλαιο λεβάντας, γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να εξαφανίζει τα σημάδια της. Θυμηθείτε βέβαιανα αραιώσετε αυτά τα ισχυρά έλαια με έλαια φορέα για μια φιλική προς το δέρμα προσέγγιση στη θεραπεία της ακμής.

 Αντιμικροβιακή δύναμη.

Το 2018, μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε τα αντιμικροβιακά θαύματα του χαμομηλιού. Προστατεύει το δέρμα  από επιβλαβή βακτήρια, μύκητες, ακόμη και ορισμένους ιούς!

Και για του λόγου το αληθές..οι αλοιφές που έχουν εγχυθεί με χαμομήλι έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων και πληγών. 

Μάσκες χαμομηλιού για την ομορφιά του προσώπου

Η ΒΑΣΙΚΉ ΣΥΝΤΑΓΉ

Συγκεντρώστε 25 γραμμάρια από το καλύτερο τσάι χαμομηλιού σε μπολ με φαρδύ στόμιο. Εμποτίστε το με 230 ml ζεστού νερού, ζεματιστό στους 90 βαθμούς Κελσίου, και αφήστε αυτό το ελιξίριο να φουσκώσει. Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται, τα άνθη του χαμομηλιού θα υποχωρήσουν. Με λεπτή ακρίβεια, εφαρμόστε αυτό το έγχυμα στο δέρμα σας, χρησιμοποιώντας ένα απαλό πανί ή ένα μπουκάλι ψεκασμού. Αφήστε το για μόλις 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε και voilà! Ο δρόμος προς τη διαχρονική ομορφιά στρωμένος από το αγνό χαμομήλι.

 

1. Μάσκα προσώπου με έγχυμα χαμομηλιού

Συστατικά:
– 1 φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας τζελ αλόης βέρα
– Ζεστό νερό

Πως θα το κάνεις.
1. Βράζετε το φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, συνδυάστε το μέλι και το τζελ αλόης βέρα.
3. Μόλις το τσάι είναι έτοιμο, προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού στο μείγμα μελιού και αλόης.
4. Ανακατεύουμε καλά.

Πως θα το κάνεις.
– Απλώστε τη μάσκα γενναιόδωρα στο πρόσωπό σας και αφήστε τη να κάνει τα θαύματά της για 10 με 15 λεπτά.
– Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό και στεγνώστε απαλά με μια μαλακή πετσέτα.

2. Scrub χαμομηλιού 

Συστατικά:
– 1 φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Πως θα το κάνεις.
1. Μουλιάστε το φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού σε ζεστό νερό.
2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το μέλι για να δημιουργήσετε ένα scrub.
3. Προσθέστε μερικά κουταλάκια του γλυκού από το τσάι χαμομηλιού στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.

Εφαρμογή:
– Καθαρίστε το πρόσωπό σας με ένα απαλό καθαριστικό πριν εφαρμόσετε το scrub.
– Κάντε απαλό μασάζ με το scrub στο δέρμα σας χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για 3 έως 5 λεπτά.
– Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με νερό και στεγνώστε το.

3. Chamomile Radiance Face Pack

Συστατικά:
– 1 φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού
– 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι βρώμης σε σκόνη
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι
– Αμυγδαλέλαιο

Πως θα το κάνεις.
1. Ανοίξτε το φακελάκι τσαγιού χαμομηλιού σε ένα μπολ.
2. Προσθέστε μέλι, πλιγούρι βρώμης σε σκόνη και τρεις σταγόνες αμυγδαλέλαιο.
3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια πάστα.

Εφαρμογή:
– Απλώστε την πάστα στο δέρμα σας και αφήστε τη να καθίσει για 15 λεπτά.
– Μόλις στεγνώσει η συσκευασία προσώπου, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
– Ολοκληρώστε με μια ενυδατική κρέμα για να κλειδώσετε τη θρέψη.

Παρενέργειες και προφυλάξεις:

Το χαμομήλι θεωρείται γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, με σπάνιες αναφορές για αλλεργίες ή ερεθισμούς του δέρματος. Ωστόσο, εάν έχετε μια γνωστή αλλεργία στο χαμομήλι, είναι καλύτερο να την αποφύγετε. Επιπλέον, προτού ενσωματώσετε οποιοδήποτε νέο προϊόν με έγχυση χαμομηλιού στη ρουτίνα σας, εκτελέστε ένα τεστ με επίθεμα για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων πιθανών παρενεργειών.

Χαμομηλέλαιο! Για ακμή, σκασμένα χέρια, πόνους.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr