7 Οφέλη από το τσάι πικραλίδας, σύμφωνα με τους γιατρούς

7 Οφέλη από το τσάι πικραλίδας, σύμφωνα με τους γιατρούς

Ο Δρ. Peter Michael, MD, MBA, γιατρός που ειδικεύεται στην επιστήμη της γήρανσης και επικεφαλής ιατρός στο VUE —μαζί με τον Δρ. Mahmud Kara, MD , πρώην γιατρός στην κλινική The Cleveland και ιδρυτής του KaraMD— προτείνουν το τσάι πικραλίδας για καθαρή υγεία χωρίς φλεγμονές.

Ενώ είναι δημοφιλές  το πράσινο τσάι και το χαμομήλι τα οποία και κυριαρχούν στην αγορά, το τσάι πικραλίδας είναι το γνήσιο αουτσάιντερ. 

Για αρχή, λέει ο Δρ Μάικλ: «Οι άνθρωποι σέβονται την πικραλίδα – γνωστή ως Taraxacum officinale – για τις εκπληκτικές φαρμακευτικές της ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το « taraxacum » είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει « αντιφλεγμονώδες » και το « officinale » είναι η κοινή ονομασία για τα φυτά».

Ο Δρ Kara προσθέτει: «Το τσάι πικραλίδας μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε λιγότερο υγιεινά ροφήματα, όπως καφέδες με ζάχαρη ή ακόμα και αναψυκτικά διαίτης που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Εάν θέλετε να περιορίσετε αυτά τα είδη, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να απολαμβάνετε ένα καθημερινό ρόφημα, το τσάι πικραλίδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία».

Οφέλη από το τσάι πικραλίδας

1. Το τσάι πικραλίδας βελτιώνει την υγεία του ήπατος
Ο Δρ Μάικλ εξηγεί ότι το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στη λειτουργία του ήπατος λειτουργώντας ως φυσική αποτοξίνωση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα ηπατικής νόσου και προάγοντας γενικά την καλή υγεία του ήπατος  συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λειτουργίας των νεφρών .

«Σε πιο αρχαίες ιατρικές πρακτικές η πικραλίδα χρησιμοποιήθηκε για την υποστήριξη του ήπατος και ορισμένες πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής της χολής και να ενθαρρύνει την αποτοξίνωση που είναι και τα δύο σημαντικά συστατικά της υγείας του ήπατος», λέει ο Δρ Κάρα, ο οποίος επισημαίνει μια μελέτη του 2017 στο Molecules ότι η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από τραυματισμό.

2. Το τσάι πικραλίδας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά
Είναι γεμάτο με ευεργετικές βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας με κάθε γουλιά.

Είναι γεμάτη από σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Το τσάι πικραλίδας είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει.

Άλλα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βήτα-καροτίνη, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Ακούγεται σαν το είδος της γουλιάς που θέλετε να έχετε στο καθημερινό σας ρεπερτόριο!

3. Το τσάι πικραλίδας βοηθά στην καταπολέμηση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες
Οι βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, φλεγμονές, αύξηση βάρους, χαμηλή ενέργεια, κακή γνωστική υγεία και πολλά άλλα.

Ενώ πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών, μια μελέτη του 2016 στο The Review of Diabetic Studies κατάφερε να προσδιορίσει ότι η πικραλίδα έχει επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καταπολεμώντας  τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

4. Το τσάι πικραλίδας μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

«Πάντα λέω ότι η χρόνια φλεγμονή είναι η ρίζα όλου του κακού, επειδή πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα μπορεί να συνδέονται με τη φλεγμονή», λέει ο Δρ Κάρα. « Η έρευνα έχει δείξει ότι η πικραλίδα μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες στο σώμα».

Το τσάι πικραλίδας μπορεί επίσης να βοηθήσει σε οποιαδήποτε τοπική φλεγμονή που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γι αυτό τον λόγο καταπολεμά τη φλεγμονή στο δέρμα και ανακουφίζει τα σημεία του εκζέματος, σύμφωνα με τον Δρ Michael.

5. Μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία
Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό – που είναι σήμερα η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική – είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ευτυχώς, το τσάι πικραλίδας μπορεί να βοηθήσει. Μελέτες έχουν βρει ότι η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης επειδή δρα ως διουρητικό και βοηθά στην απαλλαγή του σώματος από την περίσσεια υγρών.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL, δημιουργώντας μια ακόμη ισχυρότερη σύνδεση με τη βελτίωση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

6. Καλύτερη πέψη- επίπεη κοιλιά
Αισθάνεστε το στομάχι σας φουσκωμένο, λίγο στρογγυλό, είναι δύσκολο να σφίξετε τους μύες σας, αν το θέλατε; Το τσάι πικραλίδας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό, ανακουφίζοντας από αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα και δίνοντάς σας μια φυσική, επίπεδη κοιλιά.

Ο Δρ Kara επισημαίνει μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Neurogastroenterology & Motility , σύμφωνα με την οποία η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πεπτικής διαδικασίας βοηθώντας στην γαστρική κένωση.

Ο Δρ Michael προσθέτει ότι μπορεί να βοηθήσει με αέρια, πόνους στο στομάχι, ακόμη και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα , καθώς το τσάι πικραλίδας είναι ένα φυσικό καθαρτικό.

Ο συμπρόεδρος του Healthy @ Reader’s Digest Medical Review Board προσθέτει: «Αυτό το τσάι είναι υπέροχο για διακοπές ή προορισμό όπου το νερό και τα τρόφιμα επεξεργάζονται διαφορετικά, καθώς η πικραλίδα μπορεί να λειτουργήσει σαν προβιοτικό για το έντερο».

7. Το τσάι πικραλίδας αυξάνει την παραγωγή ούρων και προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις
Επειδή τα φύλλα πικραλίδας είναι γνωστό ότι είναι ένα φυσικό διουρητικό, η κατανάλωση τσαγιού πικραλίδας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην αύξηση των ούρων στο σώμα σας, σύμφωνα με ειδικούς στο Mount Siani . Πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι το εκχύλισμα πικραλίδας είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες.

www.thehealthy.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr