Έντερο: το Θεμέλιο των Πάντων. Τα βότανα που το στηρίζουν και το αποτοξινώνουν.

Έντερο: το Θεμέλιο των Πάντων. Τα βότανα που το στηρίζουν και το αποτοξινώνουν.

Η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία, καθώς παίζει κεντρικό ρόλο στο πεπτικό μας σύστημα, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, ακόμη και στην ψυχική μας υγεία. 

Ποια είναι τα σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου;
Ένα ανθυγιεινό έντερο εμφανίζει αέρια, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και άλλες μορφές αντίδρασης. Μπορεί να προκύψουν αυτοάνοσες διαταραχές όπως: η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα , ο διαβήτης τύπου 1 και η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Επίσης άλλος δείκτης είναι η ομίχλη του εγκεφάλου, οι πονοκέφαλοι, η κακή συγκέντρωση και μνήμη, η κόπωση, ο χρόνιος πόνος, τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα με τις λιγούρες ή την κακή διάθεση. Όλα μπορούν να είναι δείκτες ενός φτωχού μικροβιώματος.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικές τροφές που θέλετε να αποφύγετε για να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο:

  • Μεταποιημένα τρόφιμα
    Επεξεργασμένη ζάχαρη
    Ψάρια και κρέας εκτροφής
    Τεχνητά γλυκαντικά
    Γλουτένη
    Σόγια

Η κατανάλωση περισσότερων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι επίσης ένας τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας. Η διαδικασία της ζύμωσης συνήθως περιλαμβάνει βακτήρια ή ζυμομύκητες που μετατρέπουν τα σάκχαρα στα τρόφιμα σε οργανικά οξέα ή αλκοόλ.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Γιαούρτι
Κίμτσι
Ξυνολάχανο
Tempeh
Κομπούχα

Τα πρεβιοτικά επίσης  λειτουργούν ως τροφή για τα προβιοτικά. Είναι ένα είδος ίνας. Πιθανόν να τρώτε ήδη τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και να το αγνοείτε. Υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι:

Σπαράγγι
Κρεμμύδι
Σκόρδο
Μπανάνες
Μήλα

Όσο απίθανο και αν φαίνεται ότι προβλήματα υγείας και αν έχουμε προέρχονται απο το έντερο μας. Πως προκύπτει αυτό;

Καλή υγεία εντέρου  έχουμε όταν υπάρχει  μια ισορροπία μεταξύ των καλών (χρήσιμων) και κακών (δυνητικά επιβλαβών) βακτηρίων και μαγιάς στο πεπτικό σας σύστημα. Στην πραγματικότητα, το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο και η πλειοψηφία της σεροτονίνης του σώματός μας βρίσκεται εκεί επίσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν το έντερο μας δεν είναι υγιές, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα και οι ορμόνες μας δεν θα λειτουργήσουν και θα αρρωστήσουμε. Δυστυχώς, έτσι ξεκινούν και οι αυτοάνοσες διαταραχές όπως η νόσος του Χασιμότο .

Το έντερο  τελικά είναι το θεμέλιο των πάντων. Βοηθά στην πέψη των τροφών που τρώμε, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και τα χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει το σώμα μας. Έτσι, εάν το έντερό σου είναι ανισορροπημένο και το ανοσοποιητικό σου σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, η σεροτονίνη και οι ορμόνες σου γενικότερα  δεν λειτουργούν κι αυτές σωστά και τελικά γίνετε πιο δύσκολο να παραμείνεις υγιής.

Το έντερό μας είναι επίσης το σημείο από όπου το σώμα  απαλλάσσεται από τα μεταβολικά απόβλητα και τις τοξίνες. Ωστόσο, εάν έχετε ένα ανθυγιεινό έντερο, το σώμα σας θα δυσκολευτεί να απαλλαγεί από αυτές τις τοξίνες. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως χρόνια κόπωση, χρόνιες ασθένειες και φλεγμονές σε όλο το σώμα. Γι’ αυτό οι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα όπως ομίχλη του εγκεφάλου, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια, πόνο στις αρθρώσεις κ.λπ.

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά ο εγκέφαλος είναι το δεύτερο έντερο. Επομένως, εάν το έντερο σας δεν λειτουργεί, ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται επίσης.

Βότανα που ενισχύουν την υγεία και τον καθαρισμό του εντέρου από τις τοξίνες.

Ρίζα πικραλίδας
Η ρίζα της πικραλίδας είναι ένα κοινό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Αυτό το ταπεινό φυτό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, η ρίζα της πικραλίδας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προώθηση της υγιούς πέψης. Διεγείρει το συκώτι, ενθαρρύνοντάς το να παράγει χολή, η οποία βοηθά στη διάσπαση των λιπών και στην αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα. Ένα φλιτζάνι τσάι από ρίζα πικραλίδας ή η ενσωμάτωσή του στις σαλάτες σας μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα αποτοξινωτικά οφέλη του.

Πάνω από το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα

Η υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προτείνει μια ανασκόπηση του 2019, που δημοσιεύτηκε στο Food Research International . Το τοίχωμα του εντέρου λειτουργεί ως φραγμός σε ιούς, μύκητες και επιβλαβή βακτήρια. Δυστυχώς, αυτό το φράγμα μερικές φορές γίνεται διαπερατό, γνωστό στην καθομιλουμένη ως « διαρρέον έντερο », επιτρέποντας σε αυτά τα κακά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να σας αρρωστήσουν. Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που να συμβάλλει στη διαρροή του εντέρου, μάλλον ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η διατροφή, η φλεγμονή και η χρήση αντιβιοτικών, που ενώνονται για να επηρεάσουν την ακεραιότητα του εντερικού σας φραγμού.

Καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η κοιλιοκάκη αυξάνουν τις πιθανότητες διαρροής του εντέρου, καθιστώντας τα άτομα με αυτές τις καταστάσεις πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.

Γαϊδουράγκαθο
Το Milk Thistle, ένα ανθοφόρο βότανο που προέρχεται από την περιοχή της Μεσογείου, είναι γνωστό για την ικανότητά του να υποστηρίζει την υγεία του ήπατος. Το συκώτι είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης του σώματος και ένα υγιές συκώτι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός καθαρού και υγιούς εντέρου. Το γαϊδουράγκαθο περιέχει μια δραστική ένωση που ονομάζεται σιλυμαρίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία των ηπατικών κυττάρων από βλάβες και βοηθά στην απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών από το σώμα, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για την αποτοξίνωση του εντέρου.

Τζίντζερ
Το τζίντζερ, ένα ευέλικτο βότανο με μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης, είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για την αποτοξίνωση του εντέρου. Το τζίντζερ βοηθά την πέψη αυξάνοντας την παραγωγή πεπτικών ενζύμων και μειώνοντας τη φλεγμονή στο έντερο. Η φυσική του ζεστασιά και η πικάντικη του γεύση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην προώθηση της αποβολής των αποβλήτων και των τοξινών. Μπορείτε να απολαύσετε το τζίντζερ σε διάφορες μορφές, όπως τσάι με τζίντζερ, νερό με τζίντζερ ή προσθέτοντάς το στη μαγειρική σας.

Κουρκούμη
Ο κουρκουμάς, που συχνά αναφέρεται ως “το χρυσό μπαχαρικό της φύσης”, είναι ένα άλλο ισχυρό βότανο για την αποτοξίνωση του εντέρου. Η κουρκουμίνη, η δραστική ένωση του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υποστηρίζει το συκώτι στο μεταβολισμό και την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας ένα ισορροπημένο μικροβιακό περιβάλλον στα έντερα. Η ενσωμάτωση του κουρκουμά στη διατροφή σας, είτε ως μπαχαρικό στα πιάτα σας είτε ως latte κουρκουμά, μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να επωφεληθείτε από τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες.

Αλόη
Η αλόη βέρα δεν είναι μόνο για να καταπραΰνει το δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. έχει επίσης αξιοσημείωτες ιδιότητες αποτοξίνωσης για το έντερο. Αυτό το παχύφυτο περιέχει ενώσεις που υποστηρίζουν την πέψη και βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς επένδυσης του εντέρου. Η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της πεπτικής δυσφορίας και στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Προωθεί επίσης την αποβολή των αποβλήτων και των τοξινών από τα έντερα. Μπορείτε να καταναλώσετε χυμό αλόης βέρα, ο οποίος είναι άμεσα διαθέσιμος στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, για να βιώσετε τα οφέλη του για τον καθαρισμό του εντέρου.

Μέντα
Η μέντα, με το δροσιστικό και τονωτικό της άρωμα, δεν είναι απλώς μια αγαπημένη γεύση για καραμέλες και τσάγια. Είναι ένα βότανο που μπορεί να υποστηρίξει το έντερο σας με πολλούς τρόπους. Η μέντα έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση μιας ισορροπημένης χλωρίδας του εντέρου. Μπορεί επίσης να χαλαρώσει τους μύες της γαστρεντερικής οδού, μειώνοντας τους σπασμούς και την ενόχληση. Η κατανάλωση τσαγιού μέντας ή η προσθήκη φρέσκων φύλλων μέντας στα γεύματά σας μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ηρεμήσετε το έντερό σας και να ενθαρρύνετε την αποτοξίνωση.

Κολίανδρο
Ο κόλιανδρος, γνωστός και ως κόλιαντρο, είναι ένα ευέλικτο βότανο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά προσφέρει και αποτοξινωτικά οφέλη για το έντερο σας. Περιέχει ενώσεις που συνδέονται με βαρέα μέταλλα και βοηθούν στην αποβολή τους από τον οργανισμό. Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να συσσωρευτούν στο έντερο και να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Η συμπερίληψη του κόλιανδρου στη διατροφή σας, είτε χρησιμοποιώντας τα φύλλα σε σαλάτες είτε ως καρύκευμα στα πιάτα σας, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτών των τοξινών.

Μάραθος
Ο μάραθος είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση στα πιάτα, αλλά έχει επίσης χωνευτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες. Οι σπόροι μάραθου, ειδικότερα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Ο μάραθος έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τον μια εξαιρετική επιλογή για να καταπραΰνει το ερεθισμένο έντερο και να υποστηρίζει την αποτοξίνωση.

Το μυστικό που πρέπει να ψάξεις αγοράζοντας ψωμί χωρίς γλουτένη.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr