Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα

Έχετε ακούσει μέχρι τώρα ότι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί . Ανεξάρτητα από τον τύπο – καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, πεκάν – κάθε είδος ξηρού καρπού είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Γενικά, οι ξηροί καρποί παρέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, που τους κάνουν χορταστικά, χορταστικά σνακ . Πέρα από αυτό, τα άλλα οφέλη των ξηρών καρπών προέρχονται από τις ισχυρές βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυσικές φυτικές ενώσεις που φέρουν αυτά τα σνακ.

Θα διαπιστώσετε ότι όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν γενικά παρόμοιες βιταμίνες και ενώσεις, αλλά μερικοί έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα έχουν την υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης Ε , παρόλο που τα βραζιλιάνικα καρύδια και τα κάσιους έχουν επίσης υψηλά επίπεδα. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι τα καρύδια, τα μακαντάμια, τα πεκάν και τα βραζιλιάνικα καρύδια έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις υγιεινών λιπών , αλλά οι περισσότεροι ξηροί καρποί εξακολουθούν να περιέχουν καλές ποσότητες.

Τροφές για μεγιστοποίηση του μεταβολισμού
Παρόλο που όλοι οι ξηροί καρποί είναι διαφορετικοί, έχουμε απαριθμήσει τα γενικά οφέλη για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών. 

Οι ξηροί καρποί μπορούν να σας δώσουν ώθηση σε αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, «Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα φιστίκια Αιγίνης έχουν υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα», λέει η Lauren Manaker, MS, RDN . «Στην πραγματικότητα, η αντιοξειδωτική ικανότητα των φιστικιών συναγωνίζεται εκείνη των δημοφιλών τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα βατόμουρα, τα ρόδια, τα κεράσια και το κόκκινο κρασί.

Γιατί είναι σημαντικά τα αντιοξειδωτικά; Ο Manaker προσθέτει ότι « Τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των υγιών κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο σώμα».

Η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

«Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές υποδεικνύουν ότι η ανεπαρκής πρόσληψη τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φυτικά τρόφιμα που προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, έχει ως αποτέλεσμα την υποκατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των ινών», λέει. Manaker.

Για πολλούς ανθρώπους, η προσθήκη ξηρών καρπών στην καθημερινή σας διατροφή θα έκανε θαύματα για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ο Manaker λέει: «Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι ερευνητές εξέτασαν τα οφέλη της πιθανής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και της ποιότητας της διατροφής από την αντικατάσταση μέρους του κρέατος στη διατροφή με καρύδια».

Διαπιστώθηκε ότι «Η ενσωμάτωση των καρυδιών στη διατροφή βελτίωσε το συνολικό θρεπτικό προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και αρκετών βιταμινών και μετάλλων, με σημαντικές μειώσεις στη χοληστερόλη και τη βιταμίνη Β12», προσθέτει ο Manaker. «Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση μόνο του 15% της πρόσληψης κρέατος με καρύδια ήταν αρκετή για να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη».

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου σας.
Σύμφωνα με τον Trista Best, MPH, RD, LD , η κατανάλωση ξηρών καρπών ως τακτικό μέρος της διατροφής σας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.

«Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι για την υγεία του εγκεφάλου επειδή είναι πλούσιοι σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές », λέει ο Best.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή διαφόρων μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος , τα οποία παίζουν ρόλο στη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Όλοι οι ξηροί καρποί έχουν διαφορετικά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, τα καρύδια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων , ενώ τα αμύγδαλα και τα βραζιλιάνικα καρύδια είναι συνήθως τα υψηλότερα σε βιταμίνη Ε.

Οι ξηροί καρποί συνδέονται με καλύτερες διαθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές κατάφεραν επιτέλους να συνδέσουν τη διάθεση και συγκεκριμένα την κατάθλιψη με τη διατροφή.

Η δοκιμή ορόσημο SMILES μπόρεσε να δείξει ότι ακολουθώντας μια τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η ομάδα παρέμβασης κατανάλωνε μία μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα, η οποία κατέληξε να παρουσιάζει αξιοσημείωτη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Άλλη μελέτη εξέτασε το ρόλο της διατροφής στην κατάθλιψη μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Για αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες είπαν να καταναλώνουν δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς και σπόρους την ημέρα μαζί με άλλες διατροφικές τροποποιήσεις. Παρόμοια με την προηγούμενη μελέτη, αυτή έδειξε βελτίωση στα συμπτώματα και στα επεισόδια κατάθλιψης.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ξηροί καρποί μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Δύο από αυτά περιλαμβάνουν το προφίλ αμινοξέων των ξηρών καρπών που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο καθώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι νευροπροστατευτικά.

Θα κάνουν τα γεύματά σας πιο χορταστικά.

Γιαούρτι και ξηροί καρποί: μια χούφτα ξηροί καρποί με γιαούρτι όχι μόνο θα βελτιώσει την αίσθηση του στόματος των γευμάτων σας προσθέτοντας μια χορταστική τραγανή γεύση, αλλά θα ενισχύσει τον κορεσμό προσθέτοντας φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνη.

Ο κορεσμός είναι ένα μέτρο του πόσο καιρό μένετε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα και επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές και τις αλλαγές σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Το κλειδί για ένα χορταστικό γεύμα είναι να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνη. Αν και μικροί, οι ξηροί καρποί έχουν και τα τρία: λίπος, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Οι ξηροί καρποί σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής. Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα αμύγδαλα, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε , παρέχοντας περίπου το 48% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μία μερίδα. Η βιταμίνη Ε λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της φλεγμονής .

Οι ξηροί καρποί είναι καρδιοπροστατευτικοί.

Ένα σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά είναι να περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά . Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι και στα δύο και αποτελούν ιδιαίτερα καλή πηγή πολυακόρεστων λιπαρών που είναι γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα .

Ένας τρόπος για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, που αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακά επεισόδια, είναι η αύξηση των ωμέγα-3 λιπαρών . Επιπλέον, η κατανάλωση αυτών των τύπων πιο υγιεινών λιπών σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Το σάκχαρο του αίματος επηρεάζεται από την ποσότητα πρωτεϊνών, λιπών, φυτικών ινών και υδατανθράκων που υπάρχουν στα τρόφιμα. Φάτε ένα ζουμερό μήλο μόνο του για ένα σνακ και πιθανότατα θα πεινάσετε ξανά σε 30 λεπτά και μπορεί ακόμη και να αισθανθείτε λαχτάρα για ζάχαρη ή θα νιώθετε τρέμουλο.

Αλλά τα μήλα είναι υγιεινά, οπότε γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, ένα μήλο από μόνο του είναι κυρίως υδατάνθρακες, οι οποίοι θα αυξήσουν και στη συνέχεια θα μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα σας γρήγορα. Τώρα, συνδυάστε μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή βούτυρο ξηρών καρπών με το μήλο και θα έχετε λιγότερη απότομη άνοδο και πτώση του σακχάρου στο αίμα, αλλιώς γνωστή ως επιμήκης καμπύλη σακχάρου στο αίμα.

Όταν οι καμπύλες του σακχάρου στο αίμα είναι λιγότερο «αιχμηρές», τα σνακ μας θα μας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο και θα οδηγήσουν σε λιγότερες βουτιές αναζήτησης ενέργειας και λιγότερες λιγούρες.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Το να είσαι ξυπόλητος ωφελεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr