Καφεΐνη για τις ρυτίδες. Πως η καφεΐνη λειτουργεί στο δέρμα του προσώπου σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Καφεΐνη για τις ρυτίδες. Πως η καφεΐνη λειτουργεί στο δέρμα του προσώπου σύμφωνα με τους δερματολόγους.

 

Γιατί η καφεΐνη προστίθεται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος

Σύμφωνα με τον Jeffrey Hsu, MD , (δερματολόγος και επικεφαλής του Oak Dermatology στο Σικάγο), η καφεΐνη είναι αγγειοσυσταλτικό, που σημαίνει ότι κάνει τα αιμοφόρα αγγεία  μικρότερα και σφιχτά.

«Όταν χρησιμοποιείται στη φροντίδα του δέρματος, η καφεΐνη μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και το κάνει να φαίνεται πιο λαμπερό και σφιχτό». «Θεωρείται συστατικό κατά της γήρανσης ή εξομάλυνσης των ρυτίδων στη φροντίδα προσώπου, περιποίησης ματιών, ακόμη και περιποίησης σώματος».

Το κλειδί για να λειτουργήσουν τα προϊόντα περιποίησης δέρματος είναι η σωστή σύνθεση. Συγκεκριμένα, όταν χρησιμοποιείται η σωστή ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό για να φρεσκάρετε το δέρμα σας, να εξαλείψετε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και να μειώσετε το πρήξιμο στο πρόσωπό σας.

Αρκετές μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 στο International Journal of Cosmetic Science , δείχνουν ότι τα μόρια καφεΐνης είναι αρκετά μικρά για να περάσουν από τα ανώτερα στρώματα του δέρματός , ώστε να μπορούν πραγματικά να σκάβουν και να κάνουν τη δουλειά τους ενδοδερμικά, εξηγεί ο Hsu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι περιέχει καφεΐνη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σας προσφέρει τα οφέλη που αναζητάτε.

«Για να είναι αποτελεσματική η καφεΐνη  πρέπει να εφαρμόζεται σε δόσεις υψηλής συγκέντρωσης», λέει ο Hsu. «Πάντα συνιστώ στους ασθενείς να χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης δέρματος ιατρικής ποιότητας, καθώς υποστηρίζονται από ελεγχόμενες μελέτες που αποδεικνύουν τη σύνθεση, τη διαφάνεια των συστατικών και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων».

Κατά την αξιολόγηση των ετικετών φροντίδας, η ορολογία του μάρκετινγκ όπως «κλινικά αποδεδειγμένη» και «επαγγελματική κατηγορία» δεν είναι απαραίτητα συνώνυμα με τον «ιατρικό βαθμό», προσθέτει ο Hsu. “Τα προϊόντα ιατρικής ποιότητας διανέμονται σε ένα ιατρείο ή σε ένα ιατρικό σπα που έχει έναν ιατρικό διευθυντή ο οποίος επιβλέπει τις λειτουργίες τους.”

Οφέλη από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με καφεΐνη

Η καφεΐνη λειτουργεί κυρίως μέσω της κυκλοφορίας, επομένως είναι ταχείας δράσης, προστατευτική από το οξειδωτικό στρες και αντιφλεγμονώδης για το δέρμα, λέει ο Ife Rodney, MD , πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος και ιδρυτής της Eternal Dermatology and Aesthetics στο Fulton του Maryland.

Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη φωτοφθορά, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μετά την έκθεση στον ήλιο. « Μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη βοηθά όταν εφαρμόζεται μετά από έκθεση σε ακτίνες UVA και UVB», λέει ο Δρ Rodney. «Θα έχετε άμεση ανύψωση και προστασία από το οξειδωτικό στρες, αλλά μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος θα πρέπει να περιλαμβάνουν άλλα ενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του δέρματός σας.»

 

Μερικά άλλα συστατικά που είναι εξαιρετικά για το δέρμα περιλαμβάνουν αλόη, λάδι δέντρου τσαγιού, βούτυρο καριτέ, βιταμίνη C και λάδι jojoba. «Όλα αυτά έχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία επιβραδύνουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων».

Δέρμα εμποτισμένο από τον ήλιο: Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών σε ζώα υποδηλώνει ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει αντικαρκινογόνες ιδιότητες.

«Μελέτη που έγινε με ποντίκια, για παράδειγμα, η καφεΐνη που εφαρμόστηκε τοπικά προκάλεσε απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο, σε κύτταρα που είχαν καταστραφεί από ηλιακό έγκαυμα»,  σύμφωνα με  εργασία που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο Journal of Biology, Medicine, and Biochemistry.

«Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τοπική καφεΐνη είχε ως αποτέλεσμα τον πραγματικό κυτταρικό θάνατο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και των καλοήθων όγκων του δέρματος». Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος . Φυσικά, απαιτούνται κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για να καθοριστεί εάν οι άνθρωποι θα έβλεπαν τα ίδια αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση της καφεΐνης στη φροντίδα του δέρματος;
Το κύριο μειονέκτημα είναι ότι τα οφέλη της καφεΐνης για το δέρμα λειτουργούν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα (όπως ένα φλιτζάνι καφέ), λέει ο Rodney. «Η καφεΐνη είναι μια προσωρινή λύση και δεν θα θεραπεύσει τις ρυτίδες ή τις σακούλες κάτω από τα μάτια». «Θα πρέπει να επενδύσετε σε άλλα είδη περιποίησης δέρματος που λειτουργούν καλά με αυτό το προϊόν και στοχεύουν μακροπρόθεσμα στο συγκεκριμένο πρόβλημα της επιδερμίδας ».

Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα καθαριστικό με σαλικυλικό οξύ, ορούς με βιταμίνη C και νιασιναμίδη, ενυδατικές κρέμες με κεραμίδια και ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, προτείνει ο Rodney.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας, προκαλώντας ερυθρότητα από την αυξημένη ροή αίματος. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή ευαισθησία στην καφεΐνη , μπορείτε να ξεκινήσετε δοκιμάζοντας αυτό το συστατικό σε μικρές δόσεις σε περιορισμένο μέρος του δέρματός σας.

«Προτείνω να κάνετε ένα μικρό έμπλαστρο, στο μέγεθος μιας δεκάρας πίσω από το αυτί ή στη γραμμή του σαγονιού», λέει ο Hsu. “Κάντε το μερικές φορές και δείτε πώς αντιδρά το δέρμα πριν το χρησιμοποιήσετε.”

www.everydayhealth.com

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

20 τρόποι για να διατηρήσετε — Και Να Ενισχύσετε — το κολλαγόνο στο πρόσωπό σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr