Τι Αλλαγές Θα Δεις Στο Σώμα Και Την ψυχολογία Σου Με Την Διαλείπουσα Νηστεία -Γιατί είναι Τόσο Επιτυχημένη.

Τι Αλλαγές Θα Δεις Στο Σώμα Και Την ψυχολογία Σου Με Την Διαλείπουσα Νηστεία -Γιατί είναι Τόσο Επιτυχημένη.

Μάλλον έχετε ακούσει πολλές εμπνευσμένες ιστορίες επιτυχίας σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία και είναι αληθινές. Πριν ξεκινήσετε όμως πρέπει να δείτε αν είναι για εσάς.

Η νηστεία—η αποχή από το φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα—είναι μια αρχαία πρακτική που είναι ασφαλής όταν δεν γίνεται στα άκρα. Παραδοσιακά, τα οφέλη της νηστείας ήταν τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Οι άνθρωποι που νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους συχνά αναφέρουν μεγαλύτερη εστίαση σε πνευματικά θέματα κατά τη διάρκεια της νηστείας. Σωματικά, μια απλή νηστεία μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει το μεταβολισμό, καθαρίζει τις τοξίνες από τα κατεστραμμένα κύτταρα και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, μειωμένο πόνο από αρθρίτιδα και ενισχυμένη εγκεφαλική λειτουργία.

Διαλείπουσα νηστεία σημαίνει να μοιράζεις το χρόνο σου μεταξύ  περιόδων αποχής σε τακτική βάση.

Ένα κοινό πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας μπορεί να περιορίζει το φαγητό στις ώρες 7:00 π.μ. έως 3:00 μ.μ., με τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας να δαπανώνται νηστικές.

Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένο, προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο ή λιγότερο γενναιόδωρα παράθυρα φαγητού, θέτοντας τον κανόνα ότι δεν θα τρώνε μετά, (ας πούμε μετά τις 8:00 μ.μ.)—ή, από την πολύ λιγότερο γενναιόδωρη άλλη πλευρά, η οποία επιτρέπει σε αυτούς που την ακολουθούν να τρώνε μόνο κάθε δεύτερη μέρα.

Η επιστήμη πίσω από τη διαλείπουσα νηστεία βασίζεται στην αλλαγή του μεταβολισμού του σώματος. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χωρίς φαγητό, τα επίπεδα ινσουλίνης πέφτουν σε σημείο που το σώμα αρχίζει να καίει λίπος για καύσιμο. Επιπλέον, η σκέψη είναι ότι επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό του σώματος, προκαλείτε πτώση της όρεξής σας και έτσι θα καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες όταν ξαναρχίσετε να τρώτε.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας για την απώλεια βάρους και έχει πολλούς ευχαριστημένους οπαδούς.

Ωστόσο, ακόμη σε επίπεδο ερευνών παρόλο που παίρνει θετικές κριτικές με αποδεδειγμένα οφέλη δεν είναι ξεκάθαρο ότι είναι πιο αποτελεσματική από τον απλό περιορισμό των θερμίδων και την τήρηση ενός κανονικού διατροφικού προγράμματος.

Θεωρείται από πολλούς ειδικούς ότι ενας πιθανός λόγος για την επιτυχία της διαλείπουσας νηστείας είναι ότι οι περισσότεροι ασκούμενοι έχουν σταματήσει τη συνήθεια να τρώνε αργά το βράδυ και τις νυχτερινές ώρες. Ο περιορισμός επίσης της κατανάλωσης φαγητού ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός μας και είναι λιγότερο πιθανό να μας κάνει να αποθηκεύουμε την τροφή μας στα λιποκύτταρα.

Δεδομένου ότι η διαλείπουσα νηστεία είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπου, μια σοφή εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής με λίγες θερμίδες και η διακοπή του φαγητού της ημέρας, αργά το απόγευμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να δοκιμάζουν διαλείπουσα νηστεία χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, όπως εκείνοι που ασθενούν με διαβήτη ή με καρδιακές παθήσεις.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα πολύ έντονο  διατροφικό μοτίβο, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί ενόψει των φυσιολογικών κοινωνικών σχέσεων. Εάν η υπόλοιπη οικογένειά σας τρώει ενώ εσείς νηστεύετε, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιδοθείτε ή να παρατήσετε την ιεροτελεστία της νηστείας σας, συμμετέχοντας στο οικογενειακό τραπέζι.

Εάν από την άλλη η δουλειά σας απαιτεί να δειπνήσετε με πελάτες ή συναδέλφους, θα το βρείτε δύσκολο να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα διαλείπουσας νηστείας. Να θυμάστε λοιπόν ότι το καλύτερο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι αυτό που θα τηρήσετε.

Επίσημη δημοσίευση www.health.harvard.edu

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr