Υγεία: 4 συνήθειες που «θωρακίζουν» την καρδιά μας

Υγεία: 4 συνήθειες που «θωρακίζουν» την καρδιά μας

Αυτές οι συνήθειες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου στην υγεία σας και ποτέ δεν είναι αργά να τις υιοθετήσετε.

Η καρδιά μπορεί να είναι μικρή, αλλά λειτουργεί ακατάπαυστα και είναι το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος. Η εύρυθμη επομένως λειτουργία της παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου και μπείτε στη διαδικασία να υιοθετήσετε συνήθειες που αποτελούν άμυνα έναντι σοβαρών παθήσεων και μπορούν να διατηρήσουν την καρδιά σας «δυνατή».

4 τρόποι να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανάμεσά τους, ο τρόπος ζωής σας παίζει ρόλο και ανάλογα με τις συνήθειές σας, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί.

Ας δούμε ποιες αλλαγές μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε από σήμερα:

#1 Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση
Ένας δείκτης ελέγχου της υγείας της καρδιάς είναι η αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, θέτει εμπόδια στην λειτουργία της καρδιάς, καθιστώντας πιο δύσκολο το να αντλεί τη σωστή ποσότητα αίματος.

Για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο βέλτιστο εύρος συνίσταται να δώσετε προτεραιότητα στη γυμναστική, στα θρεπτικά γεύματα, στον ποιοτικό ύπνο, στην ελαχιστοποίηση του αλκοόλ και στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης στο σπίτι θα βοηθήσει το γιατρό σας να έχει καλύτερη εικόνα της υγείας σας και να σας καθοδηγήσει αναλόγως.

#2 Κρατήστε το άγχος υπό έλεγχο
Όταν νιώθετε πίεση και στρες, οι ορμόνες του στρες «πλημμυρίζουν» το σώμα, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς.

Η συναισθηματική ένταση λοιπόν μπορεί να έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία σας.

Το άγχος βέβαια είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας αλλά αν είναι επίμονο και παρεμβαίνει αρνητικά στη διατροφή, τον ύπνο, τις συνήθειες αυτοφροντίδας σας, ήρθε η ώρα να δράσετε για να το καταπολεμήσετε.

Για να αντιμετωπίσετε τα έντονα, αρνητικά συναισθήματα, καθώς και την αντίδραση του σώματός σας σε αυτά, εστιάστε σε τεχνικές που τα μειώνουν, όπως:

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής
Ο διαλογισμός
Η ισορροπημένη διατροφή

#3 Προχωρήστε σε μικρές αλλαγές στο γεύμα σας
Η υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι περιοριστική.

Μικρές αλλαγές στα καθημερινά σας γεύματα, όπως για παράδειγμα το να μειώσετε το αλάτι που βάζετε στη σαλάτα σας, μπορεί να αποφέρει καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Γιατί αναφέρουμε συγκεκριμένα το αλάτι; Διότι πολλοί από εμάς τείνουμε να καταναλώνουμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να λειτουργούν σωστά και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Θυμηθείτε: Το αλάτι μπορεί να «κρύβεται» σε πολλά έτοιμα γεύματα, επομένως το να τα περιορίσετε θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου είναι άλλη μια καλή ιδέα, καθώς το μεταλλικό αυτό στοιχείο μπορεί να «εξουδετερώσει» τις επιδράσεις του νατρίου και να βοηθήσει στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι:

Οι φακές
Τα δαμάσκηνα
Οι ψητές πατάτες
Οι μπανάνες
Οι ξηροί καρποί
Τα ψάρια
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας επίσης τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως για παράδειγμα σολομό, σαρδέλες, τόνο και σκουμπρί. Αυτός ο τύπος ακόρεστων λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων, να επιβραδύνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

#4 Βρείτε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που σας αρέσει
Τα οφέλη της άσκησης για την καρδιά είναι ευρέως γνωστά.

Η προπονητική σας ρουτίνα δεν χρειάζεται να είναι έντονη για να είναι αποτελεσματική.

Τριάντα με σαράντα λεπτά μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας σε τακτική βάση όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός, ακόμα και η κηπουρική, ωφελεί την υγεία της καρδιάς.

Εάν μπορείτε να προσθέσετε δύο ημέρες προπόνηση δύναμης, συνιστάται να το κάνετε, πάντα με την προϋπόθεση πως έχετε επικοινωνήσει με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την οποιαδήποτε ρουτίνα.

www.vita.gr

7 Σπιτικές Θεραπείες για τις Ρυτίδες στα Χέρια & Πώς θα τις Εφαρμόσετε!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr