Χαλιά φρέσκα και καθαρά χωρίς να τα πλύνετε – 5 απλά κόλπα που θα σας λύσουν τα χέρια

Χαλιά φρέσκα και καθαρά χωρίς να τα πλύνετε – 5 απλά κόλπα που θα σας λύσουν τα χέρια

Πέντε απλά κόλπα για να διατηρήσετε τα χαλιά σας στην «πένα», φρέσκα και καθαρά, χωρίς να τα πλύνετε

Τα χαλιά είναι συνώνυμο της ζεστασιάς και της θαλπωρής σε ένα σπίτι. Η εικόνα και η υφή τους δημιουργούν μία οικεία και εκλεπτυσμένη αισθητικά ατμόσφαιρα σε έναν χώρο.

Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, τα χαλιά είναι το αγαπημένο τους μέρος για να παίζουν και να χαίρονται χωρίς να έρχονται σε επαφή με το παγωμένο πάτωμα.

Είναι λογικό λοιπόν να θέλεις τα χαλιά σου να είναι πάντα καθαρά από μικρόβια όταν κάθεσαι πάνω τους εσύ ή τα παιδιά σου. Η αλήθεια όμως είναι πως όσο κι αν προσέχεις, όλο και κάποιος λεκές θα δημιουργηθεί πάνω στο χαλί σου. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να τον αφαιρέσεις και να λάβεις άμεση δράση!

Φυσικά η πιο αποτελεσματική λύση είναι να αφήσεις τα χαλιά σου στα χέρια των ειδικών, ώστε ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού με ειδικά και σύγχρονα μηχανήματα να αναλάβει τον βαθύ και λεπτομερή καθαρισμό τους. Αν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα για συχνό επαγγελματικό καθαρισμό και θέλεις να φρεσκάρεις τακτικά τα χαλιά σου για να απομακρύνεις κάποια βρωμιά ή τη σκόνη και όλα τα μικρόβια που αναπόφευκτα συγκεντρώνονται στο συγκεκριμένο ύφασμα, δες παρακάτω 5 τρόπους να το καταφέρεις με φυσικό τρόπο εύκολα και γρήγορα.

Ακόμη, στο άρθρο αυτό θα βρεις χρήσιμα tips για να διατηρείς τα χαλιά σου καθαρά, αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις στα καθαριστήρια.

5 τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά σας με φυσικό τρόπο
Τα περισσότερα μικρόβια και μικροοργανισμοί που είναι αόρατοι στο γυμνό μάτι, όπως τα ακάρεα, πολλαπλασιάζονται και ευνοούνται από συνθήκες υγρασίας, σκόνης και νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος. Για το λόγο αυτό, πέρα από το πώς να γλιτώσεις από ακάρεα στο στρώμα, πρέπει να ξέρεις και πώς να καθαρίσεις σχολαστικά τα χαλιά σου, που αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες εστίες μικροβίων που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία. Επειδή όμως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τοξικές ουσίες, καλό είναι ο καθαρισμός χαλιών να γίνεται με φυσικά υλικά.

Επίσης, αυτοί οι τρόποι καθαρισμού με φυσικά υλικά μπορούν να προστατεύσουν τα χαλιά και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αφού δεν τα φθείρουν και σέβονται την ευαίσθητη υφή τους, σε αντίθεση με τα καθαριστικά που περιέχουν τοξικά. Δες με ποια υλικά-μηχανήματα μπορείς να διορθώσεις κάθε “ατύχημα” στο χαλί σου και να αποκτήσει μια πεντακάθαρη επιφάνεια για απόλαυση χωρίς άγχος και αντιαισθητικά σημεία. Είμαστε σίγουροι ότι αρκετά από αυτά δεν είχες φανταστεί καν ότι θα σου φανούν χρήσιμα με αυτό τον τρόπο!

 

1. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι κατάλληλη για την απομάκρυνση ακάρεων και ρύπων από το χαλί. Αρχικά, σκούπισε καλά το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα και ρίξε σόδα σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Άφησέ τη να δράσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη μέρα, σκούπισε ξανά το χαλί σου με την ηλεκτρική σκούπα και θα δεις την εμφανώς ανανεωμένη εικόνα του! Η μαγειρική σόδα κάνει επίσης θαύματα στον καθαρισμό ενός λεκέ από λάδι στο χαλί, που είναι ο χειρότερος λεκές. Άπλωσε αρκετή ποσότητα μαγειρικής σόδας στην επιφάνεια που είναι ο λεκές και άφησέ τη να δράσει μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Στη συνέχεια, βάλε την ηλεκτρική σκούπα. Εφόσον έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό ο λεκές του λαδιού, τρίψε στη συγκεκριμένη επιφάνεια για να φύγει εντελώς.

2. Λευκό ξίδι

Το λευκό ξίδι βοηθά στην απομάκρυνση οσμών, μικροβίων και ακάρεων, καθώς έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Καθάρισε το χαλί διεξοδικά με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα, ρίξε σε ένα μπολ λευκό ξίδι και χλιαρό νερό, με το νερό να υπερτερεί σε αναλογία 3/4. Πάρε μία μαλακή βούρτσα και άρχισε να περνάς την επιφάνεια του χαλιού με προσεκτικές κινήσεις, δίνοντας έμφαση σε σημεία με τυχόν λεκέδες. Εναλλακτικά, για να ανανεώσεις την ταλαιπωρημένη εικόνα του χαλιού σου ή για να το καθαρίσεις πριν το αποθηκεύσεις, φτιάξε ένα σπιτικό διάλυμα που περιέχει λευκό ξίδι και ψέκασέ το.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε ένα δοχείο ψεκασμού, 1 κουταλάκι υγρού απορρυπαντικού πιάτων, 1 κουταλιά σούπας με λευκό ξίδι και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για να ετοιμάσεις το διάλυμα. Πρόσθεσε στο μπουκάλι του σπρέι το υγρό πιάτων, το ξίδι και από πάνω το νερό. Ψέκασε όλη την επιφάνεια του χαλιού με το διάλυμα, τρίψε ελαφριά το χαλί και άφησέ το να στεγνώσει καλά. Μην το αφήσεις όμως να μουλιάσει στο διάλυμα διότι μπορεί να αλλοιωθεί το χρώμα του! Κατά το στέγνωμα, άφησε το χαλί σε εξωτερικό χώρο με ζέστη σε οριζόντια θέση για δύο μέρες. Μην το εκθέσεις όμως αμέσως στον ήλιο γιατί μπορεί να ξεθωριάσει.

3. Ατμοκαθαριστής

Ο ατμοκαθαριστής είναι ένας απλός τρόπος απολύμανσης του χαλιού. Πρόσεξε όμως να τον χρησιμοποιήσεις σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μη φθαρούν τα ευαίσθητα νήματά του. Αν καθαρίσεις το χαλί με ατμοκαθαριστή, έχε στο νου σου ότι θα μείνει υγρασία στο εσωτερικό του. Επομένως, άφησέ το να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσεις. Ένα μέρος με σκιά και αέρα στο μπαλκόνι σου είναι το κατάλληλο μέρος για σταδιακό στέγνωμα, χωρίς να επηρεαστούν τα χρώματα από τις ακτίνες του ήλιου.

4. Αφρός ξυρίσματος

Αν έχεις κάποιο χαλί σε ανοιχτή απόχρωση, όπως μπεζ, κίτρινο, λευκό και παστέλ, ο αφρός ξυρίσματος αποτελεί μία έξυπνη και αποτελεσματική λύση καθαρισμού. Τα ανοιχτόχρωμα χαλιά μπορεί να πολύ όμορφα αισθητικά, αλλά λερώνονται πανεύκολα. Οπότε ο αφρός ξυρίσματος μπορεί να φανεί σωτήριος για κάθε είδους λεκέ!

5. Παγάκια

Κόλλησε τσίχλα πάνω στο καλό σου χαλί και σε έχει πιάσει πανικός; Μην ανησυχείς! Τα παγάκια είναι η ιδανική λύση καθαρισμού του χαλιού σε περίπτωση που συμβεί αυτό. Τοποθέτησε πάνω στην τσίχλα που έχει κολλήσει στο χαλί παγάκια και άφησέ τη να παγώσει. Έπειτα, αφαίρεσέ την με ένα κουταλάκι προσεκτικά.

athensmagazine.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Το μπαχαρικό που λειτουργεί ως φυσικό αντιμικροβιακό

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr