Συκώτι: Πώς να πίνετε τα ποτά για να αποφύγετε την ηπατική νόσο – Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση

Συκώτι: Πώς να πίνετε τα ποτά για να αποφύγετε την ηπατική νόσο – Οι επιστήμονες δίνουν την απάντηση

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί πολλάκις με την ηπατική νόσο. Ωστόσο, τώρα οι επιστήμονες υποδεικνύουν ότι δεν είναι μόνο το πόσο ποτό πίνει κανείς που επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικής νόσου, αλλά και το μοτίβο της κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια μόνο νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ηπατική νόσο από μερικά ποτά που μοιράζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τι είναι η κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ
Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε από το University College του Λονδίνου η μέτρηση του τρόπου πρόσληψης αλκοόλ ήταν πιο ακριβής από τον όγκο για την πρόβλεψη του κινδύνου ανάπτυξης κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ (ARC).

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, η κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ένα στάδιο ηπατικής νόσου όπου το ήπαρ έχει υποστεί σημαντικές ουλές, κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της σωστής λειτουργίας του ήπατος.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 312.599 συμμετέχοντες που κατανάλωναν ενεργά αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αξιολογήσουν την επίδραση του τρόπου κατανάλωσης αλκοόλ, της γενετικής προδιάθεσης και του διαβήτη τύπου 2 στην πιθανότητα εμφάνισης κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η Δρ. Linda Ng Fat, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης από το UCL Epidemiology and Public Health, είπε ότι η προσέγγιση της μελέτης ήταν καλύτερος δείκτης κινδύνου ηπατικής νόσου συγκριτικά με τον όγκο μόνο.

«Είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση εστιάζοντας στο μοτίβο κατανάλωσης αλκοόλ και διαπιστώσαμε ότι αυτός ήταν ένας καλύτερος δείκτης κινδύνου ηπατικής νόσου από τον όγκο μόνο», είπε η Δρ. Fat και πρόσθεσε:

«Το άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται, τόσο υψηλότερος είναι ο υπερβάλλων κίνδυνος λόγω της αλληλεπίδρασης αυτών των παραγόντων».

Τριπλάσιες πιθανότητες για κίρρωση από την βαριά κατανάλωση αλκοόλ
Σύμφωνα με την ειδικό, η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι έκαναν βαριά υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ορίζεται ως η κατανάλωση 12 μονάδων αλκοόλ την ημέρα, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για τους ασθενείς με διαβήτη 2 ήταν δύο φορές υψηλότερος.

Οι άνθρωποι που έκαναν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ενώ έχουν επίσης γενετική προδιάθεση είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η Pamela Healy, Διευθύνουσα Σύμβουλος του British Liver Trust είπε στο London Standard ότι αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ είναι σημαντικός και ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει ότι σημασία δεν έχει μόνο το πόσο πίνετε συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνετε. Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Healy.

www.oloygeia.gr

Τα πιο υγιεινά φαγητά και ροφήματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε στις γιορτές

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr