Δείτε πότε ο πονόδοντος είναι σοβαρός και τι να κάνετε

Δείτε πότε ο πονόδοντος είναι σοβαρός και τι να κάνετε

Πώς θα μάθετε εαν έχετε σοβαρό πονόδοντο. Ποιές είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε.

Η δυσφορία στα δόντια μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους. Αναζητήστε αυτά τα συμπτώματα για να διαπιστώσετε εάν ο πονόδοντος σας είναι σοβαρός:

Εάν έχετε πονόδοντο και έχετε δοκιμάσει θεραπείες στο σπίτι χωρίς επιτυχία μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.

 

Πόνος που διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες

 

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε πάντα σοβαρά τον πόνο των δοντιών, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρός ή επίμονος είναι. Στην πραγματικότητα, ο πονόδοντος σας θα μπορούσε να σας σηματοδοτεί ότι έχετε μια κοιλότητα ή μια μόλυνση κόλπων, μεταξύ άλλων σοβαρών καταστάσεων.

Ο πόνος που επιμένει για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες είναι τυπικά ενδεικτικός ενός προβλήματος, όπως ένα νεκρό δόντι, ασθένεια των ούλων, σπασμένα ή ραγισμένα δόντια, μόλυνση ή απόστημα στο στόμα. Η καθυστέρηση λήψης θεραπείας για αυτού του είδους την ενόχληση των δοντιών μπορεί να την επιδεινώσει, να εξαπλωθεί ή ενδεχομένως να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη ή απώλεια δοντιών.

Το ξέπλυμα με αλατόνερο (αναμείξτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι με ένα ποτήρι ζεστό ή κρύο νερό) θα βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου απομακρύνοντας τυχόν σωματίδια τροφής που έχουν κολλήσει και μειώνοντας την τοπική φλεγμονή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία πόνου χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, εάν ο πονόδοντος σας δεν υποχωρεί. Επιπλέον, τα τοπικά πηκτώματα ή πάστες που μουδιάζουν μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου – ειδικά εάν ο πονόδοντος προκαλείται από εκτεθειμένο νεύρο.

Πρήξιμο

Είναι απαραίτητο να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο εάν το πρόσωπο, το σαγόνι ή τα ούλα σας διογκωθούν μαζί με τον πονόδοντο. Το πρήξιμο συχνά υποδηλώνει ότι ένα οδοντικό απόστημα -ένας θύλακας ή “φουσκάλα” πύου- σχηματίζεται γύρω από το δόντι ή ότι το δόντι έχει μολυνθεί. Η δυσκολία να αγνοήσει κανείς τον πόνο και το πρήξιμο μπορεί να προκύψει από μια λοίμωξη που εξαπλώνεται στο οστό και στον ιστό που περιβάλλει το δόντι.

Είναι ακόμη πιο σημαντικό να αναζητήσετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης ή στον οδοντίατρο εάν έχετε πυρετό. Εάν δεν λάβετε θεραπεία για τη μόλυνση πολύ σύντομα, μπορεί να προκαλέσει σήψη ή άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Ο πυρετός και το πρήξιμο είναι σημάδια ότι η μόλυνση αυξάνεται σε όλο το σώμα σας.

Η ενόχληση των δοντιών δεν είναι ποτέ φυσιολογική και συνήθως υποδηλώνει ότι μια κοιλότητα, μια μολυσμένη ρίζα ή ένα σπασμένο δόντι πρέπει να επισκευαστεί. Το βούρτσισμα των δοντιών σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, η συχνή χρήση οδοντικού νήματος και ο προγραμματισμός ρουτίνας ραντεβού με τον οδοντίατρο είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποφύγετε τον πόνο των δοντιών.

Πόνος στο αυτί

Ο πονόδοντος έχει την ικανότητα να μεταδίδει σήματα πόνου σε άλλες περιοχές του κεφαλιού, του λαιμού και του στόματος. Εξαιτίας αυτού, ένας πονόδοντος που μιμείται επίσης πόνο στο αυτί είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και δεν πρέπει να αγνοηθεί. Αυτό το σύμπτωμα υποδηλώνει την παρουσία μόλυνσης ή αποστήματος ή ότι το στόμα σας έχει τραυματιστεί.

Τα αυτιά σας είναι η δίοδος για τις νευρικές οδούς που παρέχουν αίσθηση στα δόντια σας. Αυτό σημαίνει ότι ο αναφερόμενος πόνος μπορεί να προκύψει από πονόδοντο με τον ίδιο τρόπο που ο πόνος στην πλάτη μπορεί να ακτινοβολεί στα χέρια ή τα πόδια. Αυτό το αίσθημα σφυροκοπήματος στα αυτιά είναι ανώμαλο και μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως λόγω ενός νεκρού νεύρου ή άλλου οδοντικού προβλήματος.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο και η αξιολόγηση του προβλήματος είναι ο μόνος τρόπος για να το διαπιστώσετε. Κάνοντας αυτό, θα το αποτρέψετε από το να επιδεινωθεί και ενδεχομένως να θέσετε σε κίνδυνο τη γενική σας υγεία. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντικών προβλημάτων και επιπλοκών πηγαίνοντας στον οδοντίατρο σε τακτική βάση για καθαρισμούς.

Πυρετός

Η πλειοψηφία των πονόδοντους προκαλείται από λοιμώξεις που δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη γενική υγεία σας. Αλλά μια λοίμωξη μπορεί να γίνει επιβλαβής ή ακόμα και θανατηφόρα εάν μετακινηθεί από το στόμα σε άλλες περιοχές του σώματος. Κλείστε ένα επείγοντα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό εάν αισθάνεστε ότι ο πόνος μετακινείται στον λαιμό, τη γνάθο, το μάγουλο ή το αυτί σας.

Μετά το φαγητό, ένας επίμονος πονόδοντος είναι ένδειξη προβλήματος. Μπορεί να είναι ένα έγκλειστο δόντι που πρέπει να εξαχθεί αμέσως, μια κοιλότητα ή ένα σπασμένο σφράγισμα. Η καθυστέρηση της επίσκεψης στον οδοντίατρό σας απλώς θα επιδεινώσει το πρόβλημα και ίσως μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Όταν ο πόνος των δοντιών συνδυάζεται με πυρετό και ρίγη, μπορεί να υπάρχουν σημαντικά οδοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Αυτό το είδος μόλυνσης έχει τη δυνατότητα να βλάψει τον εγκέφαλο και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η στηθάγχη του Ludwig είναι μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία και απαιτεί επείγουσα ιατρική παρέμβαση.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr