Το φρούτο που τρώνε οι πιλότοι για να βλέπουν καλά. (και για γερή καρδιά και μυαλό!).

Το φρούτο που τρώνε οι πιλότοι για να βλέπουν καλά. (και για γερή καρδιά και μυαλό!).

Μούρα: Έρευνα ανέδειξε την αντιγηραντική δράση τους στους οφθαλμούς των πιλότων καθώς τρώγοντας μύρτιλα η όραση τους δυνάμωσε και έβλεπαν καλύτερα στο σκοτάδι, διευκολύνοντας τις πτήσεις τους και την γρήγορη σκέψη τους.

Από τότε τα μούρα έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης σε πολλές πανεπιστημιακές έρευνες και όλες συμφωνούν σε ένα πράγμα:

Τα μούρα καταπολεμούν τα γηρατειά!

Είναι μικρά, στρογγυλά και μπλε — ναι, μιλάμε για τα μούρα. Τα παχουλά, ζουμερά μούρα δεν είναι μόνο νόστιμα γαρνιτούρα σε πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι. Είναι επίσης γεμάτα με ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μεγαλώνετε ακμαίοι .

Ο μέσος ενήλικας στις ΗΠΑ φτάνει στην ώριμη ηλικία των 80 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM), επομένως είναι σημαντικό να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών και παθήσεων υγείας που συνήθως αυξάνονται με την ηλικία.

Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής γεμάτη με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, όπως συνιστάται στις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020-2025 .

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μακροζωία, δηλαδή στη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής σας καθώς μεγαλώνετε. Και αυτό είναι σημαντικό, επειδή, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου έχει αυξηθεί, η διάρκεια της υγείας δεν έχει αυξηθεί, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Απριλίου 2021 στο Biogerontology ‌.

Εδώ, κάνουμε μια βαθιά βουτιά στα οφέλη για την υγεία των μύρτιλων και γιατί μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να τα τρώτε τακτικά για να παραμείνετε καλά με τα χρόνια.

6 Οφέλη των βατόμουρων για υγιή γήρανση

1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες
Τα βατόμουρα είναι μια πολύ γνωστή πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, τα άγρια ​​βατόμουρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα από άλλα φρούτα όπως οι φράουλες, τα βακκίνια και τα δαμάσκηνα, σύμφωνα με το USDA .

Αντιστρέφουν την βλάβη στα κύτταρα
Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση ή οξειδωτικό στρες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα βακκίνια είναι πιο άφθονα σε έναν τύπο φλαβονοειδούς αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνη, που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, θνησιμότητας και διαβήτη τύπου 2, καθώς και με προστασία από τον εκφυλισμό του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

2. Είναι συνδεδεμένα με την ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις. Είναι ιδιαίτερα συχνό στους γοφούς, τα χέρια και τα γόνατα, και παρόλο που ο καθένας μπορεί να νοσήσει, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή διαταραχή των αρθρώσεων στον κόσμο και επηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2019 στο ‌ Nutrients ‌.

Αυτή η μελέτη ήταν μικρή και περιελάμβανε μόνο 63 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος , αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που έπαιρναν τηγανητά βατόμουρα σε σκόνη (η οποία ισοδυναμούσε με δύο μερίδες ενός φλιτζανιού φρέσκα βατόμουρα) καθημερινά και επί 16 εβδομάδες ανέφεραν βελτιώσεις σε πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα τα καθιστούν κατάλληλα για μια δίαιτα που καλύπτει τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζεται με την αρθρίτιδα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ .

3. Έχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τον εγκέφαλό σας
Η λειτουργία του εγκεφάλου σας, ή η γνωστική σας ικανότητα, περιλαμβάνει την ικανότητά σας να σκέφτεστε, να θυμάστε πράγματα και να συγκεντρώνεστε. Η ευκρίνεια του εγκεφάλου σας – γνωστό και ως πόσο γρήγορα ανακαλείτε πληροφορίες – αναπόφευκτα μειώνεται με την ηλικία. Συνήθως, αυτή η διαδικασία ξεκινά αργά καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου.

Παραδείγματα γνωστικής εξασθένησης περιλαμβάνουν το να τοποθετείτε λανθασμένα τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας ή άλλα αντικείμενα συχνά, να αναζητάτε τις σωστές λέξεις και να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσετε εργασίες, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing .

Αν και αυτά μπορεί αρχικά να φαίνονται σαν μικρές ενοχλήσεις, ο νευροεκφυλισμός μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον.

«Τα μοτίβα διατροφής που περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία φυτών έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν ή σταματούν την ανάπτυξη της γνωστικής εξασθένησης και της έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία», λέει η Maya Feller, RD, CDN , διατροφολόγος με έδρα το Μπρούκλιν.

«Τα βατόμουρα υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου επειδή είναι μια πλούσια πηγή πολυφαινολικών ενώσεων που έχει αποδειχθεί ότι έχουν γνωστικά οφέλη».

Οι πολυφαινόλες στα βατόμουρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα καλές για τον εγκέφαλό σας, δηλαδή τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και τη χωρική μνήμη, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Μαρτίου 2020 στο Brain , Behavior and Immunity ‌.

4. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών φιλικών προς το έντερο
Οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν σε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας , αλλά πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να επιτύχουν τον στόχο τους.

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγιή πέψη και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας και κρατούν την τροφή ώστε να κινείται μέσω του πεπτικού σας συστήματος. Ενώ η ηλικία είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη δυσκοιλιότητα , το ίδιο ισχύει και για μια δίαιτα που δεν περιέχει φυτικές ίνες.

Μια μερίδα ( 1 φλιτζάνι ωμά βατόμουρα) έχει 3,6 γραμμάρια διαιτητικών ινών, σύμφωνα με το USDA . Αυτό είναι ένα μάλλον εντυπωσιακό γιατί αποτελεί το 14% περίπου της καθημερινής σας ανάγκης για φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ .

5. Μπορούν να προάγουν την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και οι ηλικιωμένοι ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης . Με την πάροδο πολλών ετών, η καρδιά σας αλλάζει — δεν χτυπά τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας ή σε περιόδους στρες και μπορεί να αποκτήσει περισσότερες εναποθέσεις λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών σας.

Οι αρτηρίες μπορεί επίσης να γίνουν δύσκαμπτες και σκληρές με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και άλλων επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.

Η υγεία της καρδιάς είναι ένα σημαντικό συστατικό στην υγιή γήρανση. “Τα βατόμουρα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς εν μέρει, λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Οι ανθοκυανίνες, η ένωση που είναι υπεύθυνη για την παροχή του μπλε ή μοβ χρώματος των μούρων, είναι ευρέως αναγνωρισμένες για το ρόλο τους στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.”

5. Δημιουργούν δέρμα νεανικό χωρίς ρυτίδες.

Από τις φράουλες και τα βατόμουρα μέχρι τα σμέουρα και τα μύρτιλα, κάθε είδος μούρων έχει μοναδικά οφέλη για την τόνωση του δέρματος.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου ενώ διατηρεί το δέρμα υγιές και νεανικό.  Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην προστασία του δέρματος  από την υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε δίαιτα κατά της γήρανσης.

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Ελιξίρια για όμορφο νεανικό δέρμα στη στιγμή. 4 μαγικές συνταγές χυμών που κάνουν θαύματα!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr