Ποια καθημερινή συνήθεια αυξάνει κατά 78% τον κίνδυνο για την καρδιά στις γυναίκες

Ποια καθημερινή συνήθεια αυξάνει κατά 78% τον κίνδυνο για την καρδιά στις γυναίκες

Πόσο κοιμούνται οι περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας και τι ρόλο παίζει αυτό στην υγεία της καρδιάς.
Ποια καθημερινή συνήθεια αυξάνει κατά 78% τον κίνδυνο για την καρδιά στις γυναίκες

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΠΑΝΟΥ

Οι καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος επηρεάζουν το σύνολο της υγείας μας και μπορούν να διαταράξουν σημαντικά τη λειτουργία κρίσιμων οργάνων, όπως η καρδιά μας.

Στο πλαίσιο μιας σχετικής νέας μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ λοιπόν, παρακολούθησαν σχεδόν 3.000 γυναίκες, ηλικίας 42 έως 52 ετών, κατά τη διάρκεια 22 ετών, καταγράφοντας τις συνήθειες ύπνου και την υγεία της καρδιάς τους.

Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πόσο κοιμούνται οι περισσότερες γυναίκες μέσης ηλικίας και τι ρόλο παίζει αυτό στην υγεία της καρδιάς

Κάθε χρόνο, για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο τους -όπως το πόσες ώρες κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο κάθε βράδυ και αν θεωρούσαν ότι πάσχουν από αϋπνία. Συμπλήρωναν επίσης ερωτηματολόγια υγείας ώστε οι ερευνητές να κρατήσουν αρχείο για ασθένειες ή προβλήματα.

Η πλειονότητα των γυναικών (55%) είπε ότι κοιμόταν περίπου έξι ώρες και 30 λεπτά κάθε βράδυ, αλλά το 14% ανέφερε ότι κρατούσε για λιγότερο από πέντε ώρες κλειστά μάτια σε τακτική βάση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο από εκείνες που κοιμόντουσαν περισσότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανάλυση προσαρμόζοντας παράγοντες όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ, η εθνικότητα, η εκπαίδευση και οι υποκείμενες καταστάσεις.

Ο αντίκτυπος στην υγεία ήταν ακόμη χειρότερος για τις γυναίκες που αντιμετώπισαν συμπτώματα αϋπνίας περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα και κοιμόντουσαν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα κατά μέσο όρο. Αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν να έχουν 75% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Οι ειδικοί πρότειναν ότι η σύνδεση μεταξύ ύπνου και καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.

Η έλλειψη σωστού ύπνου αύξησε επίσης τον κίνδυνο των γυναικών για παχυσαρκία, η οποία συμβάλλει σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αδυναμία του εξαντλημένου σώματος να παρακολουθεί την πείνα και την πληρότητα.

Η καρδιακή νόσος, κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής την πρόεδρο του Ιδρύματος Πίτσμπουργκ για τη Γυναικεία Υγεία και Άνοια, Δρ. Rebecca Thurston, έγραψαν: «Τα συμπτώματα αϋπνίας, όταν επιμένουν στη μέση ηλικία ή εμφανίζονται με σύντομο ύπνο, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες».

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν ότι η διάρκεια του ύπνου και τα συμπτώματα αϋπνίας αναφέρονταν από τις ίδιες τις γυναίκες και δεν παρακολουθούνταν από ιατρική συσκευή όπως ένα έξυπνο ρολόι. Επίσης, οι ερευνητές δεν εξέτασαν επίσης άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο, όπως ο χρόνος, η κανονικότητα και η αποτελεσματικότητα -ή η ποσότητα του ελαφρού, βαθύ και REM ύπνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί ενήλικες υποφέρουν από αυξημένα προβλήματα ύπνου και υποβαθμισμένη καρδιαγγειακή υγεία καθώς μπαίνουν στη μέση ηλικία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται για τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα, αλλά φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να επιτύχουν αυτόν τον σημαντικό στόχο, αν και οι νεότερες γενιές ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται περισσότερο από τη μέση συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για λειτουργήσουν σωστά.

Η έλλειψη βαθύ ύπνου μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Σημειώνεται, τέλος, ότι η καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες -το 2021, ήταν υπεύθυνη για περίπου 1 στους 5 θανάτους γυναικών, σύμφωνα με το CDC.

www.syrostoday.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

Καλλυντικά με γλυκολικό οξύ: Πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr