Η Αρχαία Σοφία του Φασκόμηλου. Από την Κουζίνα Μέχρι και το Νεσεσέρ Καλλυντικών.

Η Αρχαία Σοφία του Φασκόμηλου. Από την Κουζίνα Μέχρι και το Νεσεσέρ Καλλυντικών.

Το Φασκόμηλο στην Παραδοσιακή και Σύγχρονη Ιατρική

Οι βιταμίνες που θα πάρει το σώμα σου με μια κούπα φασκόμηλο.

Το φασκόμηλο περιέχει  σημαντικά αιθέρια έλαια και φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Εργάζεται προστετεύοντας τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη για την ενίσχυση της γενικής υγείας

Γνωστό και ως Salvia officinalis, είναι ένα φυτό με πλούσια ιστορία στην παραδοσιακή ιατρική και μαγειρική. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και αυτό έχει εμπδωθεί στους αιώνες ενώ χρησιμοποιείται σταθερά.

Οι ιδιότητες του φασκόμηλου είναι αγαπημένες για τα αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά, και αντιμικροβιακά τους οφέλη. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών.

Παρέχει υποστήριξη στη μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που το καθιστά χρήσιμο στην πρόληψη και τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η Μαγεία του Φασκόμηλου: Από την Αρωματοθεραπεία έως την Νευροπροστασία

Στην παραδοσιακή χρήση, το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πονοκεφάλους, για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και για την προώθηση της χαλάρωσης.

Είναι επίσης δημοφιλές ως αφέψημα, προσφέροντας έναν αρωματικό και θεραπευτικό τσάι που φροντίζει τις γυναικείες ορμόνες με πολύ αποδοτικό τρόπο. Καθυσυχάζει το νευρικό σύστημα και παράλληλα το τονώνει. Αποτελεί και μια σκούπα του μυαλού ενώ τροφοδοτεί με ήπιο τρόπο την ενίσχυση της ψυχολογικής αντίστασης  σε περιόδους κρίσης.

Σε  μελέτη, άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ έλαβαν εκχύλισμα φασκόμηλου για 16 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν βελτιωμένες γνωστικές μετρήσεις καθώς και λιγότερη διέγερση.

Το φασκόμηλο στο δέρμα.

Το φασκόμηλο εφαρμόζεται απο την αρχαιότητα σε πληγές και δερματικές παθήσεις για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται στη φροντίδα των μαλλιών , προσφέροντας τόνωση και αναζωογόνηση. Τα μαλλιά γίνονται πλουσιότερα και ανθεκτικά. Καταπολεμά ακόμη και την αντρική τριχόπτωση ενώ γυαλίζει τις τρίχες. Βοηθά πολύ τα άτομα που ιδρώνουν πολύ.

Αρκεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα ως λοσιον για να μην ιδρώνεις αλλά και για να μην μαζεύεις μήκυτες. Το ποδόλουτρο με φασκόμηλο το καλοκαίρι στεγνώνει τα πόδια. Για μεγάλο πρόβημα το ποδόλουτρο πρέπει να το κάνετε τρεις ημέρες συνεχόμενες και θα δείτε συγκλονιστική διαφορά. Η λοσιόν ενός τσαγιού φασκόμηλου σε ένα πρόσωπο με ακμή είναι το καλύτερο δώρο στο πρόσωπο σου και το ακριβότερο καλλυντικό. Είπαμε είναι κατά των μολύνσεων. Φυσικά δεν αντικαθιστούμε φάρμακα απλώς ενισχύουμε την αγωγή μας κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό μας.

ΖΑΧΑΡΟ

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα φύλλων φασκόμηλου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη παρόμοια με το φάρμακο για τον διαβήτη ροσιγλιταζόνη.

ΕΞΑΨΕΙΣ

Σύμφωνα με το  www.webmd.com το φασκόμηλο έχει ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, επιτρέποντάς του να δεσμεύεται σε ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο και να διευκολύνει συμπτώματα όπως εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση.

Οι βιταμίνες που θα πάρει το σώμα σου με μια κούπα φασκόμηλο.

Ένα κουταλάκι του γλυκού (0,7 γραμμάρια) αλεσμένο φασκόμηλο περιέχει:

Θερμίδες: 2
Πρωτεΐνη: 0,1 γρ
Λίπος: 0,1 γρ
Υδατάνθρακες: 0,4 γρ
Φυτικές ίνες: 0,3 γραμμάρια
Ζάχαρη: 0 γραμμάρια
Βιταμίνη Κ: 10% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)
Σίδηρος: 1,1% της RDI
Βιταμίνη Β6: 1,1% της RDI
Ασβέστιο: 1% της RDI
Μαγγάνιο: 1% της RDI

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φασκόμηλο πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σε μέτριες ποσότητες, καθώς υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες Συνιστάται πάντα η συμβουλή ενός ειδικού πριν από τη χρήση του φασκόμηλου για θεραπευτικούς σκοπούς.

unsplash.com

Έχεις Μαύρα και χρωματιστά ρούχα που έχουν ξεθωριάσει; δοκίμασε το σπιτικό υγρό που φτιάχνεται με Φύλλα Δάφνης και σόδα για να επαναφέρεις το έντονο χρώμα του.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr