Η βιταμίνη που σου λείπει και έχεις μαύρους κύκλους στα μάτια

Η βιταμίνη που σου λείπει και έχεις μαύρους κύκλους στα μάτια

Αν παλεύεις με τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σου εδώ καιρό, έχοντας ήδη δοκιμάσει κρέμες και DIY θεραπείες, ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις λίγο πιο βαθιά στις αιτίες που σχετίζονται με την εμφάνισή τους. Στις παρακάτω γραμμές εξετάζουμε τις διατροφικές ελλείψεις που συνδέονται με τους μαύρους κύκλους.

Ως επί το πλείστον, οι μαύροι κύκλοι των ματιών είναι ένα αισθητικό πρόβλημα και όχι μια ιατρική ανησυχία. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, οι περικογχικές φλέβες (αιμοφόρα αγγεία) που βρίσκονται κάτω από τα μάτια σου μπορεί να φαίνονται πιο έντονα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε εποχιακές αλλεργίες ή φλεγμονώδεις καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές, καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε λιπώδη ιστό γύρω από τα μάτια. Γεγονός που δημιουργεί αυτή τη χαρακτηριστική σκίαση γύρω από τα μάτια.

Υπάρχουν πολλοί ένοχοι εδώ, από κακή κυκλοφορία του αίματος, μέχρι ελλείψεις βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ποια ανεπάρκεια προκαλεί μαύρους κύκλους στα μάτια στο δέρμα;
Οι ανεπάρκειες βιταμινών που σχετίζονται με τους μαύρους κύκλους περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Ε, D, τη βιταμίνη Κ, Α και τη Β12. Επιπλέον, η έλλειψη σιδήρου είναι επίσης μια βασική αιτία για τους μαύρους κύκλου.

Προφανώς, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι ένοχος για αυτούς τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια σου. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο, εμποδίζει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς.

Η έλλειψη σιδήρου συνήθως εκδηλώνεται ως αναιμία και οι άνθρωποι συχνά το αγνοούν. Τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η ζάλη, η κόπωση, η δύσπνοια και ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Λόγω της χαμηλής παροχής οξυγόνου και της κακής κυκλοφορίας του αίματος, τα άτομα με έλλειψη σιδήρου έχουν επίσης συχνά κρύα χέρια και πόδια.

Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει, ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της έλλειψης σιδήρου, είναι και το χλωμό δέρμα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πρόσωπο, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό. Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ακόμη πιο λεπτή, γεγονός που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να φαίνονται περισσότερο.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Κ
Ποια είναι η σχέση των μαύρων κύκλων με τη βιταμίνη Κ; Η σύντομη απάντηση: Μεγάλη. Η βιταμίνη Κ1, ρυθμίζει την πήξη του αίματος, ενώ η βιταμίνη Κ2, χρησιμεύει για τη μεταφορά του ασβεστίου στα σωστά σημεία και τον έλεγχο των επιπέδων του. Κάτι που βοηθά και στη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης D.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι οι ντομάτες, το κουνουπίδι, το γογγύλι και το ρόδι. Όσον αφορά την εξωτερική εφαρμογή, μια τοπική κρέμα με βιταμίνη Κ μπορεί να κάνει θαύματα στα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τα μάτια.

Τι γίνεται με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;
Μια ακόμα βιταμίνη για την οποία πρέπει να μιλήσουμε είναι η Β12. Η συγκεκριμένη βιταμίνη σχετίζεται έντονα με τον σίδηρο και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα επίπεδα Β12 είναι χαμηλά, είναι πιθανό να εμφανιστεί ανεπάρκεια σιδήρου. Η Β12 βοηθά επίσης στη δημιουργία μυελού των οστών. Ως σύνολο, οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.

Κατά ειρωνικό τρόπο, εάν λείπουν από το σώμα, μπορεί να διαταράξουν τα πρότυπα ύπνου, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τους μαύρους κύκλους και να κάνει το δέρμα σου θαμπό. Φρόντισε, λοιπόν, η διατροφή σου να περιλαμβάνει τρόφιμα όπως το κρέας, το συκώτι, το γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τις ντομάτες, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά.

www.ladylike.gr

unsplash.com

25η Μαρτίου: Τι προσέχουμε στην αγορά μπακαλιάρου

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr