Έξι προβλήματα υγείας που μπορείτε να διαγνώσετε αν κοιτάξετε προσεκτικά τη γλώσσα σας

Έξι προβλήματα υγείας που μπορείτε να διαγνώσετε αν κοιτάξετε προσεκτικά τη γλώσσα σας

Μέρη του στόματος όπως η γλώσσα και τα δόντια μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για τη συνολική υγεία.

Όταν η γλώσσα μας δεν είναι ομοιόμορφη αλλά πιθανότατα έχει ορισμένες ραβδώσεις στις άκρες, τότε αυτό σύμφωνα με τον Δρ Neeraj Panchal – επικεφαλής χειρουργικής στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής στο Penn Presbyterian Medical Center – δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά «συνήθως προκύπτει από την επίμονη πίεση της γλώσσας στα δόντια».

Ωστόσο, ας δούμε μερικές ακόμα περιπτώσεις κατά τις οποίες η γλώσσα μπορεί να μας δείχνει σημάδια κάποιας ιατρικής κατάστασης.

1. Έλλειψη βιταμινών
Η έλλειψη βιταμινών Β όπως η Β12, το φυλλικό οξύ (Β9) και η ριβοφλαβίνη (Β2) μπορεί να αφήσει τα ούλα σας φλεγμονώδη και τη γλώσσα σας πρησμένη, σύμφωνα με τον ωτορινολαρυγγολόγο, Δρ Soroush Zaghi. Όπως είπε στη HuffPost: «Αυτές οι βιταμίνες είναι ζωτικής σημασίας για την αναγέννηση των κυττάρων και τη διατήρηση υγιών ιστών του βλεννογόνου στο στόμα».

2. Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών
Το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών θα μπορούσε επίσης να κρύβεται πίσω από μία γλώσσα με ραβδώσεις. Και τα δύο δείχνουν άγχος. Αυτές οι καταστάσεις «ασκούν επιπλέον πίεση στα πλάγια της γλώσσας, οδηγώντας δυνητικά σε αλλαγή της όψης της με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Δρ Zaghi. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να τρίζει τα δόντια του όταν είστε ξύπνιοι, αλλά αυτό μπορεί επίσης να συμβεί όταν κοιμάστε.

3. Αφυδάτωση
Αν δεν πίνετε αρκετό νερό και υγρά αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας. Αυτό θα οδηγήσει τη γλώσσα να πιέζει πιο δυνατά τα δόντια, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ραβδώσεις.

4. Υπνική άπνοια
Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση ύπνου που κάνει την αναπνοή να σταματά και να ξεκινά καθώς κοιμάστε. Είναι δύσκολο να εντοπίσετε αυτή την κατάσταση εάν κοιμάστε μόνοι, αλλά ο σύντροφός σας μπορεί να παρατηρήσει αυτά τα ενδεικτικά συμπτώματα:

– Η αναπνοή σταματά και ξεκινά
– Ακούγεται θόρυβος λαχανιάσματος ή πνιγμού
– Συχνές αφυπνίσεις
– Δυνατό ροχαλητό

Όμως τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να εμφανιστούν και ενώ είστε ξύπνιοι. Οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν ότι αισθάνονται πολύ κουρασμένοι όλη την ημέρα. Μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία συγκέντρωσης, να αντιμετωπίζουν εναλλαγές στη διάθεση και να ξυπνούν με πονοκέφαλο.

Εκτός από όλα αυτά τα συμπτώματα, αυτή η κατάσταση ύπνου θα μπορούσε να δώσει στη γλώσσα σας κάποια χαρακτηριστικά σημάδια. Όταν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε τη νύχτα λόγω υπνικής άπνοιας, μπορεί ασυναίσθητα να πιέζετε τη γλώσσα σας στα δόντια, σύμφωνα με τον Δρ Zaghi.

5. Κροταφογναθική άρθρωση (TMJ)
Η κροταφογναθική άρθρωση (TMJ) συνδέει την κάτω γνάθο με το κρανίο. Οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στο σαγόνι, πόνο στο αυτί ή δυσκολία στο άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος.

Ο Δρ Zaghi διευκρίνισε: «Η κακή ευθυγράμμιση ή η δυσλειτουργία που σχετίζεται με τις διαταραχές της TMJ μπορεί να μειώσει τον χώρο για τη γλώσσα, συμβάλλοντας σε μια αλλαγμένη όψη».

6. Θυρεοειδής
Ο υπολειτουργικός θυρεοειδής ή ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Τυπικά συμπτώματα της πάθησης είναι η κόπωση, η αύξηση του βάρους, η ευαισθησία στο κρύο, το ξηρό δέρμα και τα μαλλιά και το αίσθημα κατάθλιψης.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο της γλώσσας, με αποτέλεσμα να πιέζει πιο δυνατά τα δόντια. Επομένως, το αποτέλεσμα είναι μια γλώσσα με ραβδώσεις.

www.healthstat.gr

unsplash.com

5 μυστικά για να ξεπεράσετε τον φόβο σας για τα αεροπλάνα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr