«Smartphone pinky»: Η άγνωστη πάθηση που προκαλεί το κινητό

«Smartphone pinky»: Η άγνωστη πάθηση που προκαλεί το κινητό

Σίγουρα γνωρίζετε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση κινητών τηλεφώνων, αλλά έχετε ακούσει για το φαινόμενο «smartphone pinky» – τη νέα ανησυχία των ορθοπεδικών;
Κοιτάξτε την παλάμη σας: Μήπως παρατηρείτε κάποια αλλοίωση, κάτι σαν μικρό βαθούλωμα στο μικρό δάχτυλο, στο χέρι με το οποίο κρατάτε συνήθως το smartphone σας;

Βασιλίνα Ριστάνη

Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τώρα τους ορθοπεδικούς, καθώς ο τρόπος που πολλοί από εμάς κρατάμε το κινητό φαίνεται να επηρεάζει τα χέρια αλλά και ολόκληρο το σώμα μας.

Το μυοσκελετικό φαινόμενο «smartphone pinky» δεν αποτελεί επίσημο ιατρικό όρο, ενώ οι ειδικοί λένε ότι, τις περισσότερες φορές, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, αφού το κινητό μας δεν είναι αρκετά βαρύ ώστε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο μικρό μας δάχτυλo.

Το μυρμήγκιασμα ή το μούδιασμα θα μπορούσε να σηματοδοτεί κάποια υποκείμενη πάθηση ή νευρική βλάβη.

Η συνεχής χρήση κινητού τηλεφώνου, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια σειρά από προβλήματα στις αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις του αντίχειρά σας, για παράδειγμα, δεν είναι φτιαγμένες για να στέλνετε μηνύματα και να σκρολάρετε όλη μέρα.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ή να προκαλέσει νέα προβλήματα στους τένοντες του αντίχειρα.

Ευάλωτος και ο αγκώνας

Τα άτομα που χρησιμοποιούν το κινητό τους για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα με το αγκώνα σε κάμψη μεγαλύτερη των 90 μοιρών κινδυνεύουν και από ωλένια νευρίτιδα.

Η ωλένια νευρίτιδα συμβαίνει όταν το ωλένιο νεύρο, ένα από τα 3 μεγάλα νεύρα του άνω άκρου, συμπιεστεί ή ερεθιστεί και η αιτία που προκάλεσε την πίεση ή τον ερεθισμό γίνει μόνιμη. Το ωλένιο νεύρο ξεκινάει από τον αυχένα και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα του χεριού.

Το ωλένιο νεύρο είναι εξαιρετικά ευάλωτο στη πίεση στην περιοχή του αγκώνα, επειδή πορεύεται μέσα σε έναν στενό χώρο και έχει μικρή προστασία από τα μαλακά μόρια.

Το μούδιασμα και η αίσθηση μυρμηγκιάσματος στην ωλένια πλευρά της παλάμης, στο μικρό δάχτυλο και στον παράμεσο είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα.

Tips που θα σας… λύσουν τα χέρια
Μην ξεχνάτε να κάνετε μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα και να τεντώνετε τα χέρια και τα δάχτυλά μας.
Προτιμήστε να κρατάτε το κινητό με τα δύο χέρια και όχι με το ένα για να μην επιβαρύνετε τόσο τον αγκώνα και το μικρό σας δάχτυλο.
Καλό είναι να σκρολάρετε με τον δείκτη αντί για τον αντίχειρα.
Προσπαθήστε να μειώσετε το screen time σας.

Μήπως πάσχετε από «tech neck»;

Εάν ο πόνος στον αυχένα σας ταλαιπωρεί καιρό, μπορεί να έχετε «tech neck», όρος που οι ειδικοί χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την χρόνια ενόχληση στην περιοχή του αυχένα, που προκαλείται από τη συνεχή καταπόνηση των μυών του λαιμού κατά τη χρήση συσκευών τεχνολογίας, όπως το smartphone ή το tablet.

Με την πάροδο του χρόνου, το tech neck μπορεί να βλάψει τους μυς σας αλλά και την σπονδυλική σας στήλη, οδηγώντας σε κακή στάση του σώματος, φλεγμονή των αρθρώσεων, ακόμα και στην εμφάνιση κήλης δίσκου. Συνήθως προκύπτει όταν κοιτάτε κάτω το τηλέφωνό σας ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Η πίεση στη σπονδυλική στήλη μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεύρα, προκαλώντας πόνο στον αυχένα, πόνο στη μέση και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των χεριών.

Το κεφάλι είναι βαρύ και οι μυς του αυχένα είναι σχεδιασμένοι για να το κρατούν όρθιο. Η κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω ενώ εργάζεστε σε υπολογιστή ή κάνετε scroll στο κινητό σας καταπονεί αυτούς τους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ενόχληση, πόνο, δυσκαμψία, ακόμα και να οδηγήσει σε προβλήματα με την στάση του σώματός σας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φοιτητές κολεγίου, οι συμμετέχοντες που περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτώντας το κινητό τους, παρουσίασαν πιο έντονο πόνο στον αυχένα.

Πώς θα απαλλαγείτε
Προσέχετε την στάση σας όσο κοιτάζετε το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet σας.
Κρατήστε το τηλέφωνό σας στο ύψος των ματιών σας, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάτε κάτω και να λυγίζετε το λαιμό σας. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε αυτή τη στάση εάν κάθεστε σε μια καρέκλα.
Σταθείτε λίγο όρθιοι και να κινηθείτε.
Κάντε διατάσεις ώμων και αυχένα.

www.tovima.gr

unsplash.com

Ο χυμός με την αντιμικροβιακή δράση που «εξολοθρεύει» τα βακτήρια

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr