Γιατί η φίλη σου έχει γρηγορότερο μεταβολισμό από εσένα; Πώς να τον ενεργοποιήσεις

Γιατί η φίλη σου έχει γρηγορότερο μεταβολισμό από εσένα; Πώς να τον ενεργοποιήσεις

Ποιος είναι ο ρόλος του μεταβολισμού στην απώλεια βάρους και πώς θα καταφέρεις να καις περισσότερες θερμίδες.

Έχεις μια φίλη που ανεξάρτητα από την ποσότητα τροφής που καταναλώνει, δεν αυξάνεται το βάρος της; Λόγω παρόμοιων περιπτώσεων ανά τον κόσμο, έχει δημιουργηθεί ένας μύθος που λέει “ότι κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν χάρη στον γρήγορο μεταβολισμό τους”, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από… ένας μύθος!

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει το φαγητό και τα υγρά στην ενέργεια που χρειαζόμαστε για τη ζωή. Ουσιαστικά είναι το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών που συμμετέχουν σε έναν οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή, την ανάπτυξη, την κίνηση και την πέψη, καθώς και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα σημεία όπου απαιτούνται.

Συχνά, οι επιστήμονες μιλούν για μεταβολισμό στο πλαίσιο της χρήσης ενέργειας του σώματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, που ονομάζεται μεταβολικός ρυθμός. Όσο περισσότερη ενέργεια δαπανάται, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός ρυθμός. Επομένως, οι άνθρωποι που καίνε πολλή ενέργεια σε μια μέρα έχουν καλό μεταβολικό ρυθμό.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που παίρνουμε από τα τρόφιμα χρησιμοποιείται από το σώμα απλώς για να μας κρατήσει ζωντανούς. Άλλωστε, η ζωή είναι ενεργοβόρα: χρειαζόμαστε ενέργεια για να μας κρατήσει ζεστούς το χειμώνα, να καταπολεμήσουμε τα εισβάλλοντα παθογόνα, να αντλήσουμε αίμα μέσω των αρτηριών μας και να αναπνεύσουμε.

 

Τι είναι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός;
Οι ενεργειακές απαιτήσεις αυτών των βασικών διαδικασιών αναφέρονται συχνά ως βασικός μεταβολικός ρυθμός μας (BMR) και ο BMR αντιπροσωπεύει το 60 έως 80% της συνολικής ενεργειακής μας δαπάνης σε μια δεδομένη ημέρα. Για τους περισσότερους από εμάς, η σωματική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 15 έως 30% της ημερήσιας ενεργειακής μας δαπάνης. Ένα μικρό ποσοστό ενέργειας διατίθεται για την ίδια τη συλλογή ενέργειας, τροφοδοτώντας το πεπτικό μας σύστημα. Ένα από τα μεγαλύτερα συστατικά του BMR είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις των μυϊκών κυττάρων.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος, το βάρος, την ηλικία και το φύλο και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους κυττάρων, οι μύες είναι πολύ πιο ενεργοί, χρειάζονται ενέργεια για να συστέλλονται και να χαλαρώνουν και να επισκευάζονται ενάντια στην καθημερινή φθορά. Όσο περισσότερους μυς έχει ένα άτομο, τόσο υψηλότερο είναι ο BMR του.

Άρα, η φίλη που παραμένει αδύνατη, ενώ τρώει ό,τι επιθυμεί, πιθανόν να έχει λιγότερη μυϊκή μάζα και έτσι ο BMR της είναι χαμηλότερος, δίνοντάς της πιο αργό μεταβολισμό. Οι άνθρωποι που ζυγίζουν περισσότερα κιλά έχουν περισσότερα κύτταρα όλων των τύπων, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών κυττάρων, αυξάνοντας τις ημερήσιες ενεργειακές απαιτήσεις του σώματός τους και δίνοντάς τους υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό ή γρήγορο μεταβολισμό.

Extra σημείωση:

Το βάρος από μόνο του δεν είναι αξιόπιστος δείκτης για τον μεταβολικό ρυθμό, επειδή δύο άτομα που και τα δύο ζυγίζουν το ίδιο μπορεί να έχουν πολύ διαφορετική μυϊκή μάζα.

Η σωματική εμφάνιση δεν είναι καλύτερη μέτρηση, καθώς υπάρχουν μερικοί εμφανώς αδύνατοι άνθρωποι που έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και πολύ λίγο σωματικό λίπος, όπως οι Ολυμπιονίκες και οι επαγγελματίες χορευτές, και επομένως έχουν υψηλότερο BMR συνολικά.

Γιατί λοιπόν η φίλη σου είναι τόσο αδύνατη; Θα μπορούσε να είναι κληρονομικό – η γενετική έχει μικρό αντίκτυπο στον BMR – ή θα μπορούσε να έχει έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

Πώς να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και άλλες βασικές πληροφορίες για αυτόν

Πώς να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου;
Αύξησε τη μυϊκή σου μάζα κάνοντας ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα, ιμάντες προπόνησης ή προπόνηση με το βάρος του σώματος) 2 -3 φορές την εβδομάδα.

Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα (4-5 γεύματα την ημέρα) βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού, καθώς τα συχνά γεύματα αυξάνουν τη θερμογένεση που προκαλείται από την κατανάλωση τροφής.

Κοιμήσου επαρκώς. Ο ύπνος επηρεάζει τον μεταβολισμό σημαντικά, καθώς η έλλειψή του μπορεί να τον μειώσει έως και 3%.

Κάνε έναν έλεγχο στον θυρεοειδή: Ο υποθυρεοειδισμός ευθύνεται για μειωμένες καύσεις του μεταβολισμού, οπότε κρίνεται σκόπιμος ο συστηματικός εργαστηριακός έλεγχος.

shape.gr

unsplash.com

Οι καλύτερες τροφές για να «αποτοξινώσετε» το σώμα σας με φυσικό τρόπο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr