Δείξτε στο μωσαϊκό σας ότι το αγαπάτε επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη του

Δείξτε στο μωσαϊκό σας ότι το αγαπάτε επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη του

Γιατί τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χορέψει
Δείξτε στο μωσαϊκό σας ότι το αγαπάτε επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη του.

To μωσαϊκό ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές τις προηγούμενες δεκαετίες για τα πατώματα των σπιτιών. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα υλικά, ωστόσο αν το σπίτι σας διαθέτει μωσαϊκό, του δίνει μια vintage αισθητική η οποία έχει κάνει μεγάλο comeback.

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί το μωσαϊκό να είναι καλοδιατηρημένο και γυαλισμένο, διαφορετικά ένα φθαρμένο και θαμπό μωσαϊκό κάνει το σπίτι να δείχνει παλιό και κακοσυντηρημένο.

Η αλήθεια είναι πως ένα ωραίο μωσαϊκό κολακεύει πολύ το εσωτερικό ενός σπιτιού, γι’ αυτό αν τα πατώματά σας είναι μωσαϊκά, είναι προτιμότερο να τα περιποιηθείτε από το να τα αντικαταστήσετε.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του μωσαϊκού;
To μωσαϊκό έχει το μειονέκτημα να απορροφά περισσότερη βρωμιά και σκόνη συγκριτικά με τα υπόλοιπα πατώματα, ενώ ορισμένα εργαλεία καθαρισμού και βούρτσες μπορεί να γραντζουνίσουν ή να προκαλέσουν λακούβες και χτυπήματα στην επιφάνειά του τα οποία είναι ανεπανόρθωτα. Πρόκειται επίσης για ένα πάτωμα που λόγω της πολυπλοκότητάς του μπορεί να απαιτεί πρόσθετα έξοδα για τη συντήρησή του.

Μερικές πολύτιμες συμβουλές για το γυάλισμα ενός μωσαϊκού
Αρχικά να πούμε πως πάντα υπάρχει η λύση του επαγγελματία, ωστόσο αν θέλετε να κάνετε οικονομία και να προσπαθήσετε να γυαλίσετε μόνοι το μωσαϊκό σας, ακολουθούν κάποια χρήσιμα tips ώστε να το βοηθήσετε να αποκτήσει ξανά τη λάμψη και τη γυαλάδα του.

Προσοχή στην επιλογή των κατάλληλων καθαριστικών
Αποφεύγουμε τη χλωρίνη, το λευκό ξύδι καθώς και όλα τα όξινα καθαριστικά επειδή μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση ή θαμπάδα. Προτιμούμε τα ειδικά καθαριστικά για μωσαϊκά και γενικά ήπια προϊόντα.

Καθαρίστε άμεσα τους λεκέδες
Αν πέσει κάτι και λερώσει το μωσαϊκό, δεν πρέπει να το αφήνουμε πολλή ώρα αλλά να καθαρίζουμε αμέσως το λεκέ με χλιαρό νερό, ήπιο καθαριστικό, μαλακή βούρτσα και κυκλικές, ήρεμες κινήσεις.

Αν ο λεκές επιμένει, έχετε δυο επιλογές
Aν δεν αντιμετωπίσατε εγκαίρως το λεκέ και άφησε σημάδι, ή απλά προέκυψε από ένα προϊόν που φεύγει πολύ δύσκολα, χρησιμοποιήστε σαπούνι Μασσαλίας, χλιαρό νερό και ένα μαλακό σφουγγάρι, μια μαλακή βούρτσα ή ένα πανί για να μην γρατζουνίσετε ή θαμπώσετε το μάρμαρο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα, χλιαρό νερό και ένα επίσης μαλακό σφουγγάρι, πανί ή μια μαλακή βούρτσα. Ρίχνετε τη μαγειρική σόδα πάνω στο σημάδι του λεκέ, περιμένετε να ποτίσει και τρίβετε. Τέλος, ξεβγάζετε με το νερό και σκουπίζετε με το πανί.

Τι σημαίνει ο όρος «κρυσταλλοποίηση» του μωσαϊκού;
Oυσιαστικά είναι το γυάλισμα του μωσαϊκού που θυμίζει καθρέπτη εξαιτίας της έντονης γυαλάδας. Πρόκειται για μια μέθοδο που αφ’ενός βοηθά το πάτωμα να αποκτήσει μεγαλύτερη αντοχή αφ’ετέρου προκαλεί ένα «διαμαντένιο» εφέ που κάνει το πάτωμα να μοιάζει και πάλι σαν καινούριο. Προσφέρει ιδανικό γυάλισμα διαρκείας χωρίς τριβές, σκληρότητα του μωσαϊκού για χρόνια και ένα αντιολισθητικό στρώμα.

www.newsbeast.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Λαδιές και δύσκολοι λεκέδες στα ρούχα: Το μυστικό της γιαγιάς με την ζάχαρη που θα τα κάνει πεντακάθαρα εύκολα και γρήγορα

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr