Το Οικονομικότερο Καλλυντικό και Φάρμακο.Τα 14 οφέλη του Μαϊντανού που δεν θα βρεις Αλλού και θα Αλλάξουν την Ζωή σου.

Το Οικονομικότερο Καλλυντικό και Φάρμακο.Τα 14 οφέλη του Μαϊντανού που δεν θα βρεις Αλλού και θα Αλλάξουν την Ζωή σου.

Θυμάμαι χρόνια πριν ο μανάβης μου στην λαϊκή, μου σύστηνε να τρώω ωμό μαϊντανό. Επέμενε ότι είναι φάρμακο.

“Εγώ, (μου έλεγε συγκεκριμένα) βγαίνω στον μπαξέ μου, τον κόβω και τον τρώω αμέσως έτσι ζεστός όπως είναι από τον ήλιο γιατί οι βιταμίνες του είναι φάρμακο”.

Επέμενε ότι ο μαϊντανός του έδινε υγεία. Γιατί όμως επέμενε ο μανάβης μου; Τι ήξερε αυτός εμπειρικά που δεν ξέρουμε εμείς;

Ας δούμε παρακάτω.

Τα φύλλα, οι σπόροι και οι ρίζες του μαϊντανού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φυσικές θεραπείες, ως βιταμίνες, τσάι και ως μπαχαρικό. Διατίθεται τόσο σε φρέσκια όσο και σε αφυδατωμένη μορφή.

Ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία νεφρικών παθήσεων, όπως ουρολοιμώξεις ή πέτρες στα νεφρά. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω των διουρητικών του επιδράσεων.

Είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που περιέχει πολλά οφέλη λόγω των διουρητικών, αντιοξειδωτικών, αντιβακτηριακών, αντιδιαβητικών, ανοσοτροποποιητικών, κυτταροτοξικών και νεφροπροστατευτικών ιδιοτήτων του. Όλες αυτές οι ιδιότητες οφείλονται στα φλαβονοειδή που βρίσκονται στον μαϊντανό που ονομάζονται μιριστίνη και απιγενίνη, καθώς και στην απιόλη, το άλφα-πινένιο και το βήτα-πινένιο, τη βιταμίνη C και τα καροτένια.

Για να φύγουν οι κόνιδες. Ο μαϊντανός ως τελευταίο ξέβγαλμα μετά το λούσιμο των μαλλιών αφαιρεί αμέσως τις κόνιδες με ένα χτενάκι. Κάνει πολύ εύκολη την δουλειά των μαμάδων και το παιδί δεν επιβαρύνεται με άχρηστα και πανάκριβα χημικά.

 

Ιδιότητα μαϊντανού: 13.

Η βιταμίνη C που βρίσκεται στον μαϊντανό βοηθά στην προστασία από την τριχόπτωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή τοπικά για να αυξήσει το σχηματισμό ενός θεμελιώδους συστατικού της τρίχας: του κολλαγόνου. Επιπλέον, λαμβανόμενος εσωτερικά βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, μειώνοντας έτσι την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την αναιμία.

Μερικές συμβουλές για γρήγορα αποτελέσματα: 

Ετοιμάστε ένα έγχυμα μαϊντανού βυθίζοντας τον σε βραστό νερό για λίγο (μην τον αφήσετε πολύ καθώς η βιταμίνη C θα καταστραφεί). Χρησιμοποιήστε το έγχυμα αυτό, ως ξέπλυμα μετά το σαμπουάν ή ως τονωτικό προσώπου. Θα λάμψουν τέλεια τα μαλλιά και θα σφύζουν από υγεία.

Ιδιότητα μαϊντανού: 14.

Περιέχει όλα τα θρεπτικά και άμεσα δραστικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά στην παγκόσμια βιβλιογραφία για υγιές, λαμπερό δέρμα καθώς και για τη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ο μαϊντανός δρα επίσης ως διουρητικό μέσο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τα νεφρά, χτυπώντας ταυτόχρονα σαν βέλος το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών.

 Δοκιμάστε να τον προσθέσετε στο επόμενο smoothie, τη σαλάτα ή το σάντουιτς σας για ενίσχυση των θρεπτικών συστατικών και για άμεσα οφέλη στην δραστική μείωση της κυτταρίτιδας.

 

1. Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Ο μαϊντανός έχει αντιμικροβιακή και διουρητική δράση, που μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. 

2. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα
Ο μαϊντανός μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσίας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ψευδάργυρο και βιταμίνη Α και επιπλέον περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο μαϊντανός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ενάντια σε βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus, ο Bacillus subtilis και το Escherichia coli. Είναι επίσης αποτελεσματικός για τη θεραπεία των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης.

3. Βοηθήστε στη διαχείριση του διαβήτη
Η κατανάλωση μαϊντανού μπορεί να είναι ευεργετική για τους διαβητικούς για το κανονικό σάκχαρο στο αίμα και για την προστασία του ήπατος λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στον μαϊντανό βοηθούν  στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη αλλά και τον αντιμετωπίουν, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη.

4. Βελτιώστε την αρτηριακή πίεση και θεραπεύστε την κατακράτηση υγρών
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο απαιτείται για την αποβολή του νατρίου μέσω των ούρων. Διαθέτει επίσης διουρητικές ιδιότητες. Αυτοί οι δύο παράγοντες βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. 

5. Πρόληψη και θεραπεία αναιμίας
Επειδή αυτό το φυτό είναι πλούσιο σε σίδηρο και φολικό οξύ, μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της αναιμίας.

Ο σίδηρος είναι ένα από τα συστατικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, ενώ το φολικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για το σχηματισμό και την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων.

Επιπλέον, ο μαϊντανός περιέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου στα έντερα.

6. Προάγετε την υγεία των ματιών και την όραση

Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, κυρίως λουτεΐνη και ζεαζανθίνη, τα οποία είναι συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της όρασης και προάγουν την υγεία των ματιών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με τη γήρανση, η οποία είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Επίσης η βιταμίνη Κ που περιέχει σε απαλλάσσει σαν σκούπα από τις μαύρες σακούλες των ματιών αλλά και των ρυτίδων.  

7. Προστατέψτε το δέρμα ακόμη και αν καπνίζετε!
Ο μαϊντανός περιέχει λουτεΐνη, ένα είδος καροτενοειδούς που περιέχει αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στα ανώτερα στρώματα του δέρματος που προκαλούνται από τις ακτίνες UV, τον καπνό του τσιγάρου και τη ρύπανση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Επιπλέον, ο μαϊντανός περιέχει βιταμίνη C, η οποία δεν είναι μόνο ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, αλλά προάγει επίσης το σχηματισμό κολλαγόνου στο σώμα, το οποίο μειώνει την ελαστικότητα του δέρματος και κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και ελαστικό.

8. Αποτρέψτε τις πέτρες στα νεφρά
Ο μαϊντανός βοηθά στην τόνωση της αποβολής υγρών από το σώμα, αν και μια μελέτη αναφέρει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα και να αυξήσει το pH των ούρων. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν από κοινού να αποτρέψουν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά. 

9. Αποτρέψτε τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες καθώς και από το οξειδωτικό στρες. Αυτές οι διεργασίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και παχυσαρκίας. Τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του μαστού. Η βιταμίνη C, που βρίσκεται επίσης στον μαϊντανό, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

10. Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που εμποδίζει το σχηματισμό λιπαρών πλακών κατά μήκος των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και στην πρόληψη ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

Περιέχει επίσης βιταμίνη Κ, η οποία βελτιώνει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων διατηρώντας τα ελαστικά και αποτρέπει τη συσσώρευση ασβεστίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα όπως η αθηροσκλήρωση.

11. Βελτιώστε την πέψη
Ορισμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο μαϊντανός μπορεί να είναι ωφέλιμος για τη θεραπεία του εντερικού έλκους. Αυτό το φυτό μπορεί να προστατεύει τον γαστρικό βλεννογόνο και να αναστέλλει τη γαστρική έκκριση. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

12. Προάγει την υγεία των οστών
Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στο σχηματισμό των οστών λόγω της ενισχυμένης δραστηριότητας των οστεοβλαστών. Είναι επίσης υπεύθυνο για την ενεργοποίηση ορισμένων πρωτεϊνών που αυξάνουν την οστική πυκνότητα και μπορεί να διεγείρει την καλύτερη προσκόλληση του ασβεστίου στα οστά και τα δόντια, προλαμβάνοντας την οστεοπόρωση.

Πώς να φτιάξετε τσάι μαϊντανού


Το τσάι μαϊντανού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά, υπέρταση και κατακράτηση υγρών.

Συστατικά

1 κουταλάκι του γλυκού αφυδατωμένο μαϊντανό ή 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​μαϊντανό
250 mL βραστό νερό

Πως να το προετοιμάσεις

Προσθέστε τον μαϊντανό στο βραστό νερό, σκεπάστε και αφήστε τον να μουλιάσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε και πίνετε αυτό το τσάι έως και 3 φορές την ημέρα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το τσάι μαϊντανού αντενδείκνυται για έγκυες γυναίκες.

Διατροφικές πληροφορίες
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα θρεπτικά συστατικά 100g φρέσκου μαϊντανού

Συστατικό

100 γρ φρέσκο ​​μαϊντανό

Ενέργεια

36 θερμίδες

Υδατάνθρακες

6,33 γρ

Πρωτεΐνη

2,97 γρ

Λίπος

0,79 γρ

Ινα

3,3 γρ

Ασβέστιο

138 mg

Μαγνήσιο

50 mg

Σίδερο

6,2 mg

Ψευδάργυρος

1,07 mg

Κάλιο

554 mg

Φώσφορος

58 mg

Βιταμίνη C

133 mg

Βιταμίνη Β1

0,086 mg

Βιταμίνη Β2

0,098 mg

Βιταμίνη Β3

1,31 mg

Βιταμίνη Β6

0,09 mg

Φολικό οξύ

152 mcg

Βιταμίνη Α

421 mcg

Βιταμίνη Ε

0,75 mg

Βιταμίνη Κ

1640 mcg

Χολίνη

12,8 mg

Πώς να τον φροντίσετε πριν το φάτε.
Για να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό σε συνταγές, θα πρέπει να πλένετε επαρκώς το φυτό και να βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι πολύ πράσινα και σφιχτά. Ο βιολογικός αφυδατωμένος μαϊντανός περιέχει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Ο μαϊντανός είναι πολύ ευπροσάρμοστος και μπορεί να ενσωματωθεί σε smoothies, σούπες, χυμούς και σαλάτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα για τρόφιμα όπως θαλασσινά και ψάρια.

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε περισσότερο τον μαϊντανό είναι να περιμένετε να πλυθεί πριν τον χρησιμοποιήσετε, καθώς τα βρεγμένα φύλλα μαϊντανού στο ψυγείο θα αρχίσουν να σκουραίνουν γρήγορα. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε το μαϊντανό σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Για να βοηθήσετε τα φύλλα να διαρκέσουν περισσότερο, μπορείτε να τυλίξετε τον μαϊντανό σε μια χαρτοπετσέτα για να απορροφήσει την υγρασία που απελευθερώνει.

Συνταγή για smoothie μαϊντανού
Ένα smoothie φτιαγμένο με μαϊντανό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής και υγιούς επιδερμίδας. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και επομένως μπορεί να είναι ευεργετικό ως μέρος μιας δίαιτας απώλειας βάρους.

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι μαϊντανός
1 πορτοκάλι
1/2 μήλο
1/2 αγγούρι
1 φλιτζάνι νερό καρύδας

Πως να προετοιμαστείς

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ενωθούν καλά. Πιείτε χωρίς να το στραγγίσετε ή να προσθέσετε ζάχαρη.

Αντενδείξεις για χρήση
Ο μαϊντανός δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με σοβαρά νεφρικά προβλήματα, όπως οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρωσικό σύνδρομο. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χειρουργηθεί πριν από λιγότερο από 1 μήνα.

Επιπλέον, το τσάι μαϊντανού δεν πρέπει να λαμβάνεται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς το αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού ή την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Ο μαϊντανός περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε μαϊντανό.

Το τσάι μαϊντανού δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που χρησιμοποιούν διουρητικά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απέκκριση μετάλλων από την απαιτούμενη.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr