Τι προσφέρουν οι φλούδες μπανάνας κάτω από τα μάτια

Τι προσφέρουν οι φλούδες μπανάνας κάτω από τα μάτια

Τι προσφέρουν οι φλούδες μπανάνας κάτω από τα μάτια
Μαρία Γκουρτσιλίδου 
Ένα νέο hack που σχετίζεται με τις μπανάνες κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα στο TikTok και προβάλλεται από πολλούς celebrities.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζουν τα οφέλη στην περιποίηση της επιδερμίδας από την τοποθέτηση φλούδας μπανάνας κάτω από τα μάτια. Ίσως τελικά να αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το hack.

Εάν το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι μια προβληματική περιοχή για εσάς, ανήκετε στο 80% των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρήξιμο ή σακούλες. Η γήρανση, το κλάμα, η έλλειψη ύπνου ή ορισμένα προβλήματα υγείας μπορούν να συμβάλλουν στο πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλμυρών τροφών, που μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να συγκρατήσει τα υγρά, οδηγώντας σε πρήξιμο των ιστών. Είναι πιθανό λοιπόν, μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στις φλούδες της μπανάνας να μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των σακούλων κάτω από τα μάτια.

Πώς η φλούδα της μπανάνας μπορεί να τονώσει, να φωτίσει και να μειώσει τη φλεγμονή κάτω από τα μάτια
Οι … «μαγικές» ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα μιας μπανάνας είναι οι τανίνες, οι οποίες μπορούν να κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό και σφριγηλό.

«Οι τανίνες είναι σαν τα φυσικά στυπτικά που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση του δέρματος για να βοηθήσουν στη σύσφιξη και την τόνωσή του», δήλωσε στο TODAY η δερματολόγος Δρ. Adeline Kikam. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, η περιεκτικότητα σε τανίνη μιας ώριμης μπανανόφλουδας Awak (ένας τύπος μπανάνας που βρίσκεται σε μια επαρχία της Ινδονησίας) είναι 4,69%. Η περιεκτικότητα σε τανίνες είναι μεγαλύτερη, ωστόσο, σε μη ώριμο φλοιό, και ανέρχεται στο 6,48%.

Εκτός από την καταπολέμηση της χαλάρωσης και την ενίσχυση της φωτεινότητας του δέρματος κάτω από τα μάτια, η φλούδα μπανάνας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Σε μια μελέτη σε αρουραίους που πραγματοποιήθηκε το 2023 και δημοσιεύθηκε στο Journal of Taibah University Medical Sciences, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μπορούσε να θεραπεύσει τη φλεγμονή των ιστών εκτός από την πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι το εκχύλισμα φλούδας μπανάνας μπορεί να προσφέρει προστατευτικές ιδιότητες έναντι της κοινής ακμής (AV), που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση σπυριών, λευκών στιγμάτων, μαύρων στιγμάτων και άλλων. Ωστόσο, η φλούδα μπανάνας δεν βρέθηκε να είναι τόσο αποτελεσματική όσο το φάρμακο θεραπείας με αντιβιοτικά κλινδαμυκίνη.

Πότε δεν συνιστάται η εφαρμογή φλούδας μπανάνας κάτω από τα μάτια
Παρόλο που στο ίντερνετ κυκλοφορούν πολλά hacks ομορφιάς, όσον αφορά τις μπανανόφλουδες και την αλλαγή που μπορούν να φέρουν στην περιοχή κάτω από τα μάτια, να σημειωθεί ότι δεν έχει διεξαχθεί ακόμη επιστημονική έρευνα για το θέμα. Γι’ αυτό καλό είναι να είστε επιφυλακτικοί για κάθε τι καινούριο που διαβάζετε στα social media.

Αυτό στην περίπτωση της φλούδας μπανάνας ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε τροφικές αλλεργίες. «Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι εάν κάποιος έχει αλλεργία στις μπανάνες και τις βάζει σε αυτήν την περιοχή, κινδυνεύει να έχει αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υπέρχρωση, επιδείνωση του σκούρου κύκλου των ματιών», είπε η Δρ. Kikam στο TODAY.

Ένα άλλο πιθανό μειονέκτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η περιεκτικότητα σε τανίνες στις φλούδες μπανάνας μπορεί επίσης να ξηράνει το δέρμα. Για αυτούς τους λόγους, είναι καλύτερο να επιλέγετε τα προϊόντα που συνιστώνται από τους δερματολόγους.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr