Έλληνες επιστήμονες βρήκαν τον χυμό που αδυνατίζει

Έλληνες επιστήμονες βρήκαν τον χυμό που αδυνατίζει

Επιστημονική μελέτη αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση ενός συγκεκριμένου χυμού, στο βάρος , στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην αρτηριακή πίεση σε υπέρβαρα άτομα που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή.

Επιστημονική πειραματική μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέτασε τις επιδράσεις του χυμού πορτοκαλιού (OJ) συμπληρωμένου με βιταμίνη D3 (2000 IU) και προβιοτικά ( Lacticaseibacillus casei Shirota και Lacticaseibacillus rhamnosus GG, 10 8 cfu/mL) σε παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες που ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

Ο ρόλος των χυμών φρούτων στα αποτελέσματα της υγείας παραμένει αμφιλεγόμενος. Ο χυμός φρούτων μπορεί να ανεβάσει τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσής του. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια ημερήσια πρόσληψη (75–224 mL ή μεγαλύτερη, έως 500 mL) δεν επιδεινώνει τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών και μπορεί να προσφέρει αγγειακά, αντιφλεγμονώδη, και αντιοξειδωτικά οφέλη.

Σε αυτή τη μελέτη 53 άτομα υψηλού κινδύνου (υπέρβαροι/παχύσαρκοι) χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Σε διάστημα 8 εβδομάδων, η μία ομάδα κατανάλωνε ένα χυμό πορτοκαλιού εμπλουτισμένο με βιταμίνη D3 και με προβιοτικά και η άλλη απλό χυμό πορτοκαλιού. Οι συμμετέχοντες δεν άλλαξαν τίποτα στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι μετρήσεις των μεταβολικών και φλεγμονωδών δεικτών και της αρτηριακής πίεσης μετρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Μετά την παρέμβαση, η ομάδα που κατανάλωσε τον εμπλουτισμένο χυμό έδειξε αξιοσημείωτη μείωση τόσο στο σωματικό βάρος όσο και στη μάζα λίπους παρά την τήρηση δυτικής διατροφής, ενώ και η φυσική τους δραστηριότητα παρέμεινε ίδια. Αυτή η παρατήρηση είναι αξιοσημείωτη γιατί υποδηλώνει τη δυνατότητα του ενισχυμένου OJ να επηρεάσει την πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας έτσι στη διαχείριση βάρους ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η παρατηρούμενη μείωση του σωματικού βάρους στην ομάδα παρέμβασης στη μελέτη σχετίζεται κυρίως με βελτιωμένες μετρήσεις ινσουλίνης. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μειώσεις στην περιφερική αρτηριακή πίεση. Η μείωση της περιφερικής αρτηριακής πίεσης ήταν σύμφωνη με την προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τα καρδιαγγειακά οφέλη από την κατανάλωση χυμού φρούτων.

Αναφορά: Παπακωνσταντίνου Ε, Ζαχαροδήμος Ν, Γεωργιόπουλος Γ, Αθανασάκη Γ, Μπόθου Δ.Λ., Τσίτσου Σ, Λυμπάκη Φ, Βίτσου-Αναστασίου Σ, Παπαδοπούλου Ο.Σ., Δελιαλής Δ, κ.ά. Η δίμηνη κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμπλουτισμένου με βιταμίνη D3 και προβιοτικά μειώνει το σωματικό βάρος, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα λιπίδια του αίματος και την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς υψηλού καρδιομεταβολικού κινδύνου σε δίαιτα δυτικοποιημένου τύπου: Αποτελέσματα από τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(9):1331. https://doi.org/10.3390/nu16091331

cibum.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr