Kουλουράκια του Πάσχα: Ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβουν και πώς να τον αποφύγετε

Kουλουράκια του Πάσχα: Ο σοβαρός κίνδυνος που κρύβουν και πώς να τον αποφύγετε

Ο ύπουλος κίνδυνος που ελλοχεύει ενώ φτιάχνετε κουλουράκια και τσουρέκια.

Ενόψει Πάσχα, οι νοικοκυρές σηκώνουν τα μανίκια και ετοιμάζονται για τα κουλουράκια και τα παραδοσιακά τσουρέκια, έθιμο που τηρείται σε πόλεις και χωριά και έχει διάφορους συμβολισμούς, από την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, μέχρι την Ανάσταση, τη ζωή, ακόμα και τιμή προς τους νεκρούς.

Οι συνταγές διαφέρουν μεταξύ τους και στα συστατικά και στην διαδικασία παρασκευής και στον συμβολισμό, αλλά όλες έχουν ένα κοινό: το αλεύρι. Το αλεύρι όσο και αν δεν του φαίνεται είναι ένα ωμό τρόφιμο.

Και ως ωμό τρόφιμο είναι το ίδιο επικίνδυνο με όλα τα φαγητά που αποφεύγουμε να καταναλώσουμε ωμά όπως το ωμό κοτόπουλο ή τα ωμά αυγά. Στην πραγματικότητα, το ωμό αλεύρι είναι μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα, bacillus cereus, ή E. coli.

Τα παθογόνα βακτήρια είναι ευρέως διαδεδομένα στο περιβάλλον και μπορούν να μολύνουν τα δημητριακά ενώ βρίσκονται ακόμα στο χωράφι ή το αλεύρι κατά την επεξεργασία του. Η άλεση σιτηρών και η λεύκανση του αλευριού δεν σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια και αυτά τα μικρόβια μπορεί να καταλήξουν σε προϊόντα αλευριού ή έτοιμα μείγματα ψησίματος.

Εκατοντάδες κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια από αλεύρι, με το τελευταίο περιστατικό να αφορά δηλητηρίαση από σαλμονέλα σε αλεύρι της General Mills πριν από ένα χρόνο. 14 άνθρωποι αρρώστησαν εκ των οποίων οι τρεις χρειάστηκαν νοσηλεία. Είχαν όλοι δοκιμάσει ωμό αλεύρι το οποίο ήταν μολυσμένο με το επικίνδυνο αυτό βακτήριο. Eννέα επιδημίες τροφιμογενών ασθενειών σχετίζονται με αλεύρι και ωμά τρόφιμα με βάση το αλεύρι στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2001 έως το 2021. Αυτά τα κρούσματα οδήγησαν σε 752 περιπτώσεις αναφερόμενων ασθενειών, το 30% των οποίων χρειάστηκε νοσηλεία.

«Το αλεύρι δεν μοιάζει με ωμό τρόφιμο, αλλά είναι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποβληθεί σε επεξεργασία για να σκοτώσει μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση”, έγραψε το CDC των ΗΠΑ για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές. Εκτός από το ωμό αλεύρι μπορεί να αρρωστήσετε δοκιμάζοντας και ωμή ζύμη είτε φρέσκια είστε σε αποξηραμένη μορφή.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευάλωτα άτομα, όπως τα παιδιά κάτω των 5 ετών, τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, να μην δοκιμάζουν ή να τρώνε ωμή ζύμη ή κουρκούτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις τόσο εύκολα.

Τι πρέπει να κάνετε
Το μαγείρεμα είναι ο μόνος τρόπος για να είστε σίγουροι ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με αλεύρι. Και μην ξεχνάτε:

Ποτέ μην τρώτε ή δοκιμάζετε ωμό αλεύρι, ζύμη ή κουρκούτι.
Μην αφήνετε τα παιδιά να τρώνε ή να παίζουν με ωμά προϊόντα ζύμης.
Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν ωμό αλεύρι, όπως μείγμα κέικ για να φτιάξετε milkshakes.
Μην δοκιμάζετε έτοιμα μείγματα για κέικ

Κρατήστε τα ωμά τρόφιμα, όπως το αλεύρι, χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, επειδή το αλεύρι είναι σκόνη, μπορεί να απλωθεί εύκολα
Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες αποθήκευσης για τα τρόφιμα που περιέχουν ακατέργαστη ζύμη μέχρι να ψηθούν.

Ακολουθήστε τις οδηγίες μαγειρέματος όταν χρησιμοποιείτε συσκευές μικροκυμάτων, επειδή σε αυτή την περίπτωση τα τρόφιμα είναι ευάλωτα στην επιβίωση παθογόνων παραγόντων λόγω της άνισης θέρμανσης, της έλλειψης χρήσης θερμόμετρου και των διαφορών μεταξύ των φούρνων μικροκυμάτων.

Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και ζεστό νερό αφού χειριστείτε αλεύρι ή οποιεσδήποτε επιφάνειες έχουν αγγίξει

Πλύνετε τα μπολ, τα σκεύη και άλλες επιφάνειες με ζεστό, σαπουνόνερο ή κατάλληλο καθαριστικό
Βεβαιωθείτε ότι οι πάγκοι έχουν καθαριστεί σχολαστικά από το ωμό αλεύρι.

unsplash.com

cibum.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.queen.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού),

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!,

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr