ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΑΓΩΓΟ;

ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΥΠΝΑΓΩΓΟ;

Νερό μαρουλιού
Εάν έχετε βιώσει ποτέ κρίσεις αϋπνίας , ξέρετε ότι υπάρχουν λίγα πράγματα τόσο επιβαρυντικά όσο το να μην μπορείτε να κοιμηθείτε . Οι άνθρωποι δοκιμάζουν σχεδόν τα πάντα για μερικές ώρες ύπνου, από το να λαμβάνουν μελατονίνη ή Benadryl μέχρι συνταγογραφούμενα φάρμακα, να τοποθετούν ωτοασπίδες, να χρησιμοποιούν μηχανές λευκού θορύβου μέχρι και βαριές κουβέρτες . Τι θα γινόταν όμως αν ο ύπνος ήταν τόσο απλός όσο το να βουτήξετε μερικά φύλλα μαρουλιού iceberg σε ζεστό νερό; 

 

Όπως ισχύει για τις περισσότερες μανίες υγείας που βασίζονται στα ιογενή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς από πού προήλθε αυτό, αλλά καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει ότι το τσάι από φύλλα μαρουλιού είναι αποτελεσματικό βοήθημα ύπνου. Ωστόσο, ορισμένα άγρια ​​είδη μαρουλιού περιέχουν μια γαλακτώδη ουσία που ονομάζεται lactucarium , η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό.

Τα συμβατικά μαρούλια – iceberg ή romaine, για παράδειγμα – δεν περιέχουν lactucarium σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, αλλά οι λαϊκές θεραπείες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το lactucarium εδώ και αιώνες και οι γιατροί του 19ου αιώνα το χρησιμοποιούσαν συχνά σε ηρεμιστικά φάρμακα (αν και γενικά αναμιγνύεται με άλλα συστατικά όπως π. όπιο, γνωστό ότι σε χτυπάει αμέσως).

Μερικά από τα βίντεο του TikTok αναφέρονται σε μια μελέτη του 2017 σχετικά με τις ηρεμιστικές επιδράσεις των φύλλων μαρουλιού και του εκχυλίσματος σπόρων μαρουλιού αναμεμειγμένου με το ηρεμιστικό πεντοβαρβιτάλη σε ποντίκια. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποντίκια που έλαβαν πεντοβαρβιτάλη αναμεμειγμένη με εκχύλισμα πράσινου μαρουλιού ρομά κοιμήθηκαν γρηγορότερα και κοιμήθηκαν έως και 20 λεπτά περισσότερο από τα ποντίκια που έλαβαν απευθείας πεντοβαρβιτάλη.

Αν και υπάρχουν μερικές άλλες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση του εκχυλίσματος σπόρων μαρουλιού σε ανθρώπους και ζώα, το γεγονός παραμένει ότι το να ρίχνεις ζεστό νερό πάνω από πολλά φύλλα μαρουλιού πιθανότατα δεν παράγει ένα τσάι αρκετά δυνατό για να σε στείλει στη χώρα των ονείρων. Αλλά, ειλικρινά, δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr