Τι γίνεται με την απαγορευμένη στα καλλυντικά ουσία, που υπάρχει σε απορρυπαντικά;

Τι γίνεται με την απαγορευμένη στα καλλυντικά ουσία, που υπάρχει σε απορρυπαντικά;

Γιατί η τοξική ουσία Butylphenyl ethylpropional υπάρχει στα απορρυπαντικά.

Μετά τις αποκαλύψεις του Cibum για την παρουσία απαγορευμένης ουσίας σε πολλά καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας όπως αφρόλουτρα, σαμπουάν, κολόνιες, κρέμες κτλ, αναγνώστες συνεχίζουν να μας στέλνουν φωτογραφίες από το πίσω μέρος των συσκευασιών καλλυντικών που έχουν αγοράσει, όπου φαίνεται πως περιέχουν Butylphenyl ethylpropional (BMHCA) ή Lilial, ουσία η οποία έχει απαγορευτεί σε καλλυντικά που παρασκευάζονται και διακινούνται στην ΕΕ από το 2022.

Από τα mail που δέχεται το Cibum είναι σαφές πλέον, ότι ενώ οι ανακλήσεις τέτοιων προϊόντων γίνονται καθημερινά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι να διαβάζετε οι ίδιοι, τις πληροφορίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να δείτε εάν περιέχει το επικίνδυνο συστατικό, που συνήθως αναφέρεται είτε ως Lilial είτε ως Butylphenyl Methylpropional.

Επίσης, μπορείτε να καταγγείλετε προϊόντα που έχετε και περιέχουν BMHCA στην πλατφόρμα καταγγελιών του Υπουργείου Ανάπτυξης https://www.ggb.gr/el/complaints-management-system/ και να συμπληρώσετε την σχετική φόρμα, επωνύμως ή ανωνύμως.

Τι γίνεται με τα απορρυπαντικά
Μεταξύ των φωτογραφιών αλλά και τηλεφωνημάτων που δεχόμαστε περιλαμβάνονται και πολλά απορρυπαντικά τα οποία περιέχουν Butylphenyl ethylpropional, το οποίο έχει κατηγορηθεί για βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα και, στην υγεία του εμβρύου ενώ η ΕΕ, το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των ουσιών που ταξινομούνται ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή. Έχει επίσης ταξινομηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις 26 αλλεργιογόνες ουσίες που πρέπει να γνωστοποιούνται στις ετικέτες των προϊόντων στην ΕΕ και δεν μπορούν να αναφέρονται ως «άρωμα».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί όμως ότι ενώ το Butylphenyl ethylpropional έχει απαγορευτεί στα καλλυντικά, τα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης εξαιρούνται από την απαγόρευση και αυτό εξηγεί γιατί το άρωμα του Lilial, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στα απορρυπαντικά.

Βέβαια υπάρχουν και απορρυπαντικά που δεν το περιέχουν, τα οποία είναι καλύτερα για την υγεία μας με βάση την αρχή της προφύλαξης.

cibum.gr

unsplash.com

Οι 3 καλύτερες σπιτικές κούρες για βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr