Διατροφή: Ποιο συστατικό ηρεμεί την ψυχή και τα νεύρα.

Διατροφή: Ποιο συστατικό ηρεμεί την ψυχή και τα νεύρα.

Η διατροφή μας φαίνεται πως επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας. Ποιο συστατικό λειτουργεί κατά της… επιθετικότητας, σύμφωνα με την επιστήμη;

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Διατροφή: Ποιο συστατικό μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα;
Η ανθυγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με την επιθετική-αντικοινωνική συμπεριφορά και την κακή διάθεση εν αντιθέσει με την υγιεινή που θεωρείται σε όλα τα επίπεδα, ευεργετική. Μάλιστα, νέα έρευνα αποκάλυψε πως υπάρχει ένα συστατικό που, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε πιο ανεβασμένοι και πιο ήρεμοι, λειτουργώντας καταπραϋντικά έναντι ενδεχόμενων βίαιων εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν επιθετικά ξεσπάσματα.

Στην εν λόγω 28ετή μελέτη συμμετείχαν συνολικά 3.918 άτομα και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aggression and Violent Behavior.

Ωμέγα-3 και ψυχική υγεία
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για τη σωματική υγεία. Η κατανάλωσή τους βοηθά στη διατήρηση των κυτταρικών δομών και σε συνδυασμό με καλές συνήθειες του τρόπου ζωής, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, φλεγμονής και καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, τα ωμέγα-3 φαίνεται να βελτιώνουν τη διαδικασία απελευθέρωσης σεροτονίνης, της «ορμόνης της ευτυχίας», στον εγκέφαλο, μειώνοντας τα επίπεδα στρες ή θλίψης.

«Η κακή διατροφή αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για την εξωτερίκευση προβληματικών συμπεριφορών, επομένως η εξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό μας συνολικά είναι σημαντική», επεσήμαναν οι επιστήμονες.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σχετίζεται αρνητικά με τα ποσοστά βίαιων ενεργειών. Φαίνεται πως τα ωμέγα-3 μπορούν να ρυθμίσουν τη σεροτονίνη και τη διάθεση και όταν η κατανάλωσή τους συνδυάζεται με ψυχολογική θεραπεία στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς, μπορεί να κάνει τη διαφορά», συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

Σε ποιες τροφές θα τα βρείτε
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η ρέγγα, ο γαύρος, η πέστροφα, τα οστρακοειδή.

Καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι και κάποια φυτικά τρόφιμα όπως το έλαιο κανόλα (canola), το σογιέλαιο, τα καρύδια, οι σπόροι ηλίανθου, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia, η σόγια, το τόφου και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επιπρόσθετα, τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι το ίδιο πλούσια σε λιπαρά οξέα, αλλά είναι απαραίτητο να ελέγχουμε πάντα τις διατροφικές ετικέτες. Επίσης, η διατροφική αξία των ψαριών επηρεάζεται και από την εποχή, τη διατροφή του ψαριού, την ηλικία και το μέγεθός του. Έρευνες δείχνουν ότι τα τηγανητά ψάρια χάνουν την καρδιοπροστατευτική τους δράση, οπότε προτιμότερο είναι να τα καταναλώνουμε ψητά, βραστά ή στο φούρνο.

Ως προς την ποσότητα κατανάλωσης, αν και υπάρχουν γενικές συστάσεις, επειδή οι ατομικές ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν, είναι ωφέλιμο πάντα να συμβουλεύεστε τους ειδικούς (διατροφολόγους, ιατρούς) για εξατομικευμένες συμβουλές, ειδικά εάν έχετε συγκεκριμένες παθήσεις. Ομοίως θα πρέπει να πράξετε και για τα συμπληρώματα.

www.vita.gr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Ξεχνάτε εύκολα; – Έξι tips που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr