Κινόα: η νέα μόδα που αποτελεί ελιξίριο ζωής

Κινόα: η νέα μόδα που αποτελεί ελιξίριο ζωής

 

Κινόα: η νέα μόδα που αποτελεί ελιξίριο ζωής

Είναι η “Μητέρα των Δημητριακών” όπως χαρακτηρίστηκε εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Ίνκας σαν ιερό φυτό. Πρόκειται για τον πλατύφυλλο θάμνο Chenopodion Quinoa της κατηγορίας των ψευδοδημητριακών, του οποίου τα σπόρια μπορούν να καταναλωθούν απευθείας ή να γίνουν αλεύρι προφέροντας και στις δύο περιπτώσεις υψηλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από την άλλη, αν και πολλοί το χαρακτηρίζουν δημητριακό, τα συστατικά του εμφανίζουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το παντζάρι. Στην Ελλάδα είναι ένας καινούριος διατροφικός ¨επισκέπτης¨των μεγάλων ελληνικών εστιατορίων, εντούτοις οι θεραπευτικές του ιδιότητες έναντι πολλών ασθενειών παραμένουν ακόμα άγνωστες.

 

Ξεκίνησε να καλλιεργείται περίπου το 3000 π.Χ. σε περιοχές της Χιλής και του Περού που μαζί με το καλαμπόκι και τις πατάτες αποτελούσε τη βασική διατροφή των ιθαγενών και του προκολομβιανού πολιτισμού. Πλέον η καλλιέργεια του φυτού έχει επεκταθεί σε παγκόσμια κλίμακα αφού είναι ανθεκτικό σε διάφορες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος με πρώτες χώρες παραγωγής το Περού, τη Βολιβία και τον Ισημερινό ενώ το εύφορο κλίμα της Ελλάδας πλεονεκτεί έναντι άλλων και το φυτό ευδοκιμεί στο μέγιστο βαθμό του στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Αξιόλογα είναι τα εξαίσια χρώματα των φύλλων του που διαφέρουν από είδος σε είδος.

 

Διατροφική Αξία

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η πλούσια πηγή πρωτεϊνών, κυρίως για αμινοξέα που δεν έχουν την δυνατότητα να παράγονται αυτόματα από τον οργανισμό μας. Τα 20 αυτά αμινοξέα που περιέχει είναι απαραίτητα για την λειτουργία του οργανισμού όπως η μεθειονίνη και τη λυσίνη που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι την τρυπτοφάνη που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση. Αυτό το καθιστά ένα δημητριακό “θησαυρό” για αθλητές και άτομα που καταναλώνουν πολλή ενέργεια μέσα στη μέρα, αφού σε συνδυασμό με τα ω-λιπαρά οξέα που διαθέτει αποτελεί μία πλήρης υπερτροφή.

Επιπλέον, περιέχει όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β που είναι υπεύθυνο για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού αλλά και μία σειρά από μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως Κάλιο και Μαγνήσιο που λειτουργούν ως ένζυμα-βοηθοί για πάρα πολλές καθημερινές μας λειτουργίες. Τέλος ως δημητριακό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι φυτικές ίνες που ως γνωστόν είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και του ελέγχου του σωματικού μας βάρους.

 

Πέραν, όμως, των πλούσιων διατροφικών του “προσόντων” διαθέτει ένα ακόμα χαρακτηριστικό που το κάνει ανεκτίμητο για ένα μεγάλο αριθμό του πληθυσμού αφού η απουσία γλουτένης δίνει την ευκαιρία σε άτομα με αλλεργίες ή προβλήματα του πεπτικού συστήματος να το συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τελευταίες έρευνες που έχουν ξεκινήσει πάνω στο φυτό αποδεικνύουν πως η διατροφική του αξία μπορεί να συγκριθεί μόνο με το μητρικό γάλα που έχει την πρωτιά μέσα στα χρόνια ως την μοναδική πλήρη τροφή που είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Μία ακόμη απόδειξη σε αυτό είναι και η επίσημη απόφαση της NASA να προμηθεύει με το φυτό αυτό κάθε διαστημική αποστολή μακράς διάρκειας ενώ ο FAO (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία) και η Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμπεριλάβει την Κινόα στη λίστα των καλύτερων τροφίμων φυτικής προέλευσης για την ανθρώπινη διατροφή και για αυτό το λόγο το έτος 2013 ανακηρύχθηκε Διεθνές Έτος Κινόα.

Επομένως, από τον έλεγχο της χοληστερόλης και του βάρους, τη θεραπεία των γαστρεντερικών διαταραχών, τη δυνατότητα ελέγχου του νευρικού συστήματος μέχρι και την ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών ενός χορτοφάγου, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς στο ότι η Κινόα αποτελεί σήμερα αφενός μια νέα μόδα στα ράφια των βιολογικών καταστημάτων και αφετέρου έναν γερό σύμμαχο για την υγεία και την αντοχή στις συνθήκες της καθημερινότητας. Ίσως ποτέ άλλοτε η μόδα δεν ήταν τόσο ωφέλιμη για το ανθρώπινο είδος.

 

Πρωινό με βρώμη και κινόα

 

1/2 μήλο ή 1 μπανάνα κομμένα σε κυβάκια

1 κ. γ. μέλι

2 και 1/2 κ.σ. βρώμη (κουάκερ)

3 κ.σ. quinoa βρασμένη

1/2 κούπα φρέσκο γάλα

μια πρέζα κανέλλα για το σερβίρισμα

ξηροί καρποί της αρεσκείας σας

Ρίχνετε το μήλο ή τη μπανάνα σε ένα μπολάκι μαζί με το μέλι. Το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1.5 λεπτό, ανακατεύετε, και συνεχίζετε για άλλο μισό λεπτό για να μαλακώσει. Προσθέτετε στο μπολ τη βρώμη, την μαγειρεμένη κινόα και τη 1/2 κούπα γάλα. Ανακατεύετε και επιστρέφετε στα μικροκύματα για άλλο 1 λεπτό μέχρι να πήξει. Για να σερβίρετε προσθέτετε στο ζεστό χυλό το έξτρα γάλα και το μέλι, μια πρέζα κανέλλα και τους ξηρούς καρπούς.

 

Για μεσημεριανό Γεμιστά με κινόα

 

350 γρ. βρασμένη κινόα

1/2 πακέτο ρύζι

4 πολύχρωμες πιπεριές

2 κλωνάρια πράσα

2 λιαστές ντομάτες

1 κ. γ. πάπρικα

1/2 φλ. κουκουνάρι

Αλάτι & Πιπέρι

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 c. Βράζετε το ρύζι.
Μουλιάζετε τις λιαστές ντομάτες σε νερό για να μαλακώσουν. Πλένετε καλά τα πράσα και τα ψιλοκόβετε μαζί με τις λιαστές ντομάτες και τα σοτάρετε μαζί με τις πιπεριές. Ανακατεύετε σε μπολ τα σοταρισμένα λαχανικά και το ρύζι μαζί με το κινόα. Τοποθετείτε τα 4 μισά κομμάτια πιπεριές σε ταψάκι. Γεμίζετε με κουτάλι τις πιπεριές με τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Ψήνετε στον φούρνο για 10-15’, μέχρι να πάρει χρώμα γέμιση και είναι έτοιμα για σερβίρισμα τα γεμιστά με κινόα.

quinoa_gemista.freeminds.gr

Βραδινό καλοκαιρινή σαλάτα με καρότο και κινόα

 

 

1 φλιτζάνι του τσαγιού    κινόα

1½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο νερό

¼ κ. γ. αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αρακά

2 μικρά καρότα

½ πράσινη ή κόκκινη πιπεριά

1 μέτρια ώριμη τομάτα

1 μέτριο αγγούρι

2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, κόλιαντρο ή βασιλικό

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψίχα από καρύδια, ψημένη ψίχα από ηλιόσπορους ή ψημένα κάσιους

180 γρ. Ελαιόλαδο και λίγο κρεμμύδι προαιρετικά

Βάζετε την κινόα στο νερό για 30 λεπτά, ψιλοκόβετε την ντομάτα,την πιπεριά σε λεπτές λουρίδες και το αγγούρι με τα καρότα σε κύβο. Ανακατεύετε τα λαχανικά, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά με την κινόα σε ένα μπολ, βάζετε το μπολ στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά και σέρβιρετε τη σαλάτα σας με την κινόα δροσερή αφού προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο.

QuinoaSalad.freeminds.gr

Καλή και υγιεινή σας απόλαυση!

Β.Κ.

Πηγή:www.freeminds.gr

Διατροφή απο τα μυστικά ομορφιάς.

Ετικέτες:

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr