5 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που δεν αντιλαμβανόμαστε.

5 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που δεν αντιλαμβανόμαστε.

5 διακριτικά σημάδια φλεγμονής που δεν πρέπει να αγνοήσετε, σύμφωνα με τους γιατρούς
Το σώμα σας μπορεί να σας στέλνει υποδείξεις για την υγεία σας.

Όταν σκέφτεστε τη φλεγμονή, τι σας έρχεται στο μυαλό; Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα περιλαμβάνει σκέψεις πόνου και ερεθισμού. Και ενώ αυτό είναι σίγουρα αλήθεια, ισχύει μόνο για την οξεία (βραχυπρόθεσμη) φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια —που σημαίνει ότι είναι συνεχής ή μακροπρόθεσμη— μπορεί να προκαλέσει μερικά εκπληκτικά ασαφή συμπτώματα, καθιστώντας τα δύσκολο να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν.

Τι είναι η φλεγμονή;
Σύμφωνα με τον William W. Li, MD , γιατρό και συγγραφέα του Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself , η φλεγμονή συχνά μπερδεύεται με κάτι που είναι ανεπιθύμητο στο σώμα. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα η φυσική απόκριση του σώματος σε τραυματισμό ή μόλυνση, καθώς βοηθά να σκοτωθούν επιβλαβή βακτήρια και να «καθαριστούν» τα υπολείμματα για να επιτραπεί η επούλωση, εξηγεί (στη βιολογία, τα «συντρίμμια» αναφέρονται στα απόβλητα που απομένουν μετά την καταστροφή ενός κυττάρου ) . Η διαδικασία περιλαμβάνει την απελευθέρωση κυτοκινών, ή μικρές πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τη φλεγμονή. Αυτή η θεραπευτική δραστηριότητα διαρκεί αρκετές ώρες ή μέρες πριν υποχωρήσει (για παράδειγμα, το προσωρινό οίδημα που συμβαίνει μετά την κοπή χαρτιού), γι’ αυτό ονομάζεται οξεία ή βραχυπρόθεσμη φλεγμονή.

Εάν αυτή η φλεγμονή επιμένει και δεν υποχωρεί, μετατρέπεται σε χρόνια φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει όταν η επούλωση δεν τελειώνει πλήρως, ωθώντας το σώμα να παράγει συνεχώς κυτοκίνες, λέει ο Δρ Λι. «Όταν απελευθερώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα – σκεφτείτε εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια – αυτές οι κυτοκίνες βλάπτουν τα όργανα», εξηγεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία χρόνιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, των αυτοάνοσων καταστάσεων, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και πολλά άλλα, ανάλογα με τα εμπλεκόμενα όργανα, λέει.

Μια ερευνητική εργασία στο Nature Medicine απαριθμεί αρκετούς κοινούς επιβλαβείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και των περιβαλλοντικών παραγόντων, που μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε χρόνια, συστηματική φλεγμονή – πράγματα όπως μη θεραπευμένες ή χρόνιες λοιμώξεις, σωματική αδράνεια , φλεγμονώδη διατροφή , έκθεση σε τοξικούς ρύπους, φτωχό μικροβίωμα του εντέρου υγεία , χρόνια στέρηση ή διαταραχή ύπνου , ακόμη και παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση και ψυχολογικό στρες.

Τι προκαλεί τη φλεγμονή του εντέρου σας; Αυτά τα κοινά ερεθίσματα μπορεί να φταίνε
Περιττό να πούμε ότι η χρόνια φλεγμονή είναι πιο σοβαρή από την οξεία μορφή και επομένως απαιτεί διαφορετική θεραπεία. Γενικά, η οξεία φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί με ανάπαυση ή πάγο, ενώ η χρόνια φλεγμονή μπορεί να απαιτεί μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη) ή ενέσεις στεροειδών, σύμφωνα με τον Benedict Ifedi, MD, παθολόγο πρωτοβάθμιας φροντίδας αθλητισμού στο Memorial Hermann Medical Group.

Αλλά πώς ξέρετε ότι αντιμετωπίζετε χρόνια φλεγμονή καταρχάς; Παρακολουθήστε τα ακόλουθα συμπτώματα, τα σωματικά και ψυχικά σημάδια της μη αντιμετωπιζόμενης μακροχρόνιας φλεγμονής, όπως σημειώνεται από ειδικούς γιατρούς.
Πώς να αρχίσετε να τρώτε περισσότερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα – και γιατί είναι τόσο σημαντικό

Σημάδια χρόνιας φλεγμονής

Πονάς συνέχεια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για πόνους στο σώμα, από το να κάθεσαι όλη μέρα σε ένα γραφείο μέχρι να το παρακάνεις στο μάθημα σπιν. Αλλά αν αντιμετωπίζετε επίμονο πόνο στους μύες, στις αρθρώσεις ή στο σώμα χωρίς συγκεκριμένη αιτία, μπορεί να υποδηλώνει χρόνια φλεγμονή. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σώμα παράγει συνεχώς φλεγμονώδη κύτταρα, τα οποία επιτίθενται στους ιστούς και προκαλούν πόνο, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ . Οι πληγείσες περιοχές μπορεί να εμφανίσουν πρήξιμο, ερυθρότητα (σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα) και απώλεια λειτουργικότητας και μπορεί να αισθάνονται ζεστά στην αφή, λέει ο Δρ Ifedi.

Πραγματικά δεν κοιμάσαι καλά.
Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση και εξάντληση, αν και η ακριβής αιτία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη πάθηση, σημειώνει ο Δρ Ifedi, και μερικές φορές αυτή η κόπωση σχετίζεται με ένα άλλο σύμπτωμα που διαταράσσει τον ύπνο σας. Για παράδειγμα, εάν η χρόνια φλεγμονή σας προκαλεί πόνους και πόνους, μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε αρκετά. Ο πόνος μπορεί επίσης να χαλάσει την ικανότητά σας να εκτελείτε κανονικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, με αποτέλεσμα χαμηλότερη αντοχή, λέει ο Δρ Ifedi.

Αξίζει να σημειωθεί: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρόνια φλεγμονή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτέλεσμα προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. Σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Neurology , ο ασυνεπής ή κακής ποιότητας ύπνος διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, γνωστό και ως εσωτερικό ρολόι του σώματός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, επιδεινώνοντας δυνητικά τα προβλήματα ύπνου που αναφέρονται παραπάνω. Περιττό να πούμε ότι η φλεγμονή και ο ύπνος συνδέονται στενά και τυχόν προβλήματα που αφορούν το τελευταίο μπορεί να υποδηλώνουν συνεχιζόμενη φλεγμονή.

Είστε πολύ πιο ευερέθιστοι ή ανήσυχοι από το συνηθισμένο.
«Οι κυτοκίνες από τη χρόνια φλεγμονή μπορούν [επηρεάσουν] τον εγκέφαλο και τους νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη διάθεση και τα συναισθήματα», λέει ο Δρ Λι. Για παράδειγμα, οι κυτοκίνες μπορούν να μπλέξουν με τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Psychiatry . «Η χρόνια φλεγμονή διαταράσσει επίσης την ικανότητα του σώματός σας να κοιμάται, [η οποία μπορεί να οδηγήσει] σε μειωμένη διάθεση και να επιδεινώσει καταστάσεις ψυχικής υγείας», προσθέτει «Μερικά σημάδια της διάθεσης της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, σύντομη ιδιοσυγκρασία, άγχος, διέγερση, θυμό και κατάθλιψη . ”

Είσαι συχνά άρρωστος.
Αν και η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, δεν τα προκαλεί άμεσα. Αντίθετα, η υποκείμενη αιτία της χρόνιας φλεγμονής -η οποία, και πάλι, μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από παθήσεις- συχνά περιλαμβάνει το ανοσοποιητικό σύστημα , αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων, λέει ο Δρ Λι. Επιπλέον, η μετάβαση από την οξεία στη χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαταράξει την ανοσολογική σας απόκριση (δηλαδή, την ικανότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να καταπολεμά ορισμένα μικρόβια) και να κλονίσει τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, αυξάνοντας τελικά τον κίνδυνο μόλυνσης .

Το πεπτικό σας σύστημα λειτουργεί.
Ένα άλλο ύπουλο σημάδι χρόνιας φλεγμονής είναι τα επίμονα πεπτικά προβλήματα. «Το περιεχόμενο του εντέρου σας σφραγίζεται από [το υπόλοιπο] σώμα σας με μια επένδυση που λειτουργεί ως εσωτερική στολή», εξηγεί ο Δρ Λι. « Η χρόνια φλεγμονή μέσα στο έντερο μπορεί να αποδυναμώσει αυτή την επένδυση, παρόμοια με τη διάτρηση [μιας] στολής». Ως αποτέλεσμα, το περιεχόμενο μπορεί να διαφύγει στο υπόλοιπο σώμα και να προκαλέσει ακόμη περισσότερη φλεγμονή έξω από το έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές του γαστρεντερικού συστήματος όπως αποστήματα, λέει ο Δρ Λι, καθώς και διάρροια, δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση οξέος , σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής .

Πώς να διαχειριστείτε τη χρόνια φλεγμονή
Εάν πιστεύετε ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή, μιλήστε με το γιατρό σας. Θυμηθείτε, η χρόνια φλεγμονή προκαλείται συνήθως από μια υποκείμενη πάθηση – και ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν παλεύετε με αυτό είναι να λάβετε ιατρική διάγνωση. Επιπλέον, ο μετριασμός της φλεγμονής περιλαμβάνει τη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης την προκαλεί εξαρχής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένες θεραπείες ή φάρμακα, ανάλογα με τα συμπτώματά σας—τα οποία μόνο ένας γιατρός μπορεί να παρέχει.

Και εκτός από το προσωπικό σας πρόγραμμα θεραπείας, υπάρχουν υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε και να διαχειριστείτε τη φλεγμονή στο σύστημά σας:

Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Όταν πρόκειται για τη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής, η κατανάλωση ενός ουράνιου τόξου φυτικών τροφών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Είναι φυσικά αντιφλεγμονώδεις λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες ή αντιοξειδωτικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα, λέει ο Δρ Λι.
Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες . « Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια του εντέρου σας , που ονομάζονται επίσης μικροβίωμα. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν στη μείωση της συνολικής φλεγμονής του σώματός σας», λέει ο Δρ Λι. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια όπως τα φασόλια.

Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Όχι μόνο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από υγιή αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, αλλά είναι γεμάτα με τεχνητά συντηρητικά , γλυκαντικά , χρωστικές και αρωματικές ύλες. Σύμφωνα με τον Δρ Λι, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, επομένως η αποφυγή ή ο περιορισμός τους είναι το κλειδί.

Χαλάρωση με το αλκοόλ. Σύμφωνα με το Journal of Clinical Medicine , το αλκοόλ πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Σκεφτείτε πότε και πού μπορείτε να ανταλλάξετε ένα κοκτέιλ με ανθρακούχο νερό ή ένα μοκτέιλ και πιείτε ελάχιστα και προσεκτικά για να κρατήσετε μακριά τη φλεγμονή.
Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Η τακτική άσκηση και ένας γενικά ενεργός τρόπος ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, λέει ο Δρ Λι. Η εβδομαδιαία σύσταση άσκησης για τον μέσο ενήλικα είναι 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.
Κοιμηθείτε καλής ποιότητας. Αν και είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, η προτεραιότητα στον ύπνο είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για τη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής. «Ο ύπνος μειώνει τη φλεγμονή, ειδικά τη φλεγμονή του εγκεφάλου», λέει ο Δρ Λι.
Εάν έχετε υιοθετήσει συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής αλλά εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα, φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Σύμφωνα με τον Δρ Λι, τα συμπτώματα που δικαιολογούν μια επίσκεψη περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο ή δυσφορία οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των οστών, των αρθρώσεων, της κοιλιάς και της λεκάνης σας. Το ίδιο ισχύει αν έχετε ασυνήθιστες για εσάς κενώσεις, συνεχές φούσκωμα ή χρόνιες πληγές στα πόδια σας. Ενημερώστε το γιατρό σας και ρωτήστε εάν υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να προσδιορίσουν τι συμβαίνει, προτείνει ο Δρ Λι. «Μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται CRP, η οποία σημαίνει C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, μπορεί να [προσδιορίσει] εάν συμβαίνει φλεγμονή», λέει. Από εκεί, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διαχείρισης και να σας προτείνει έναν ειδικό, ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

www.realsimple.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr