Ενυδάτωση της επιδερμίδας  και οι κατάλληλες μάσκες προσώπου.

Ενυδάτωση της επιδερμίδας και οι κατάλληλες μάσκες προσώπου.

Το δέρμα «αντιδρά» στις περιβαλλοντικές επιθέσεις

Μία από τις μεγαλύτερες συνέπειες του ξηρού δέρματος είναι η αύξηση της ευαισθησίας, δεδομένου ότι το σκληρό δέρμα είναι ο πρόδρομος του ευαισθητοποιημένου.

Οι όροι «σκληρό» και «αφυδατωμένο» δέρμα, αν και δεν είναι απόλυτα ταυτόσημοι, έχουν το ίδιο τελικό αποτέλεσμα, όσον αφορά στην όψη της επιδερμίδας.

Το ξηρό δέρμα υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα λιπίδια στην επιδερμίδα για την κατακράτηση του νερού, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα υποδηλώνει ότι το νερό έχει απομακρυνθεί.

Όταν το δέρμα είναι ξηρό, υπάρχει μείωση του φυσικού προστατευτικού μανδύα λιπιδίων του. Αυτό χαμηλώνει τις ασθενείς προστατευτικές ιδιότητες της επιδερμίδας ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που μπορούν να προκαλέσουν μια ευαισθητοποιημένη αντίδραση στο δέρμα, όπως φαγούρα και ερυθρότητα.

Παράγοντες που ευνοούν την ξηρότητα της επιδερμίδας
Ορισμένα άτομα έχουν από τη φύση τους ξηρό δέρμα. Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που συντελούν στην ξηρότητα του δέρματος:
Ατομικοί παράγοντες, όπως το υπερβολικό πλύσιμο ή η χρήση ισχυρών καθαριστικών, με αποτέλεσμα την αφαίρεση των επιδερμικών λιπιδίων. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν και κάποιες συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μη ισορροπημένη διατροφή, η αφυδάτωση και οι ορμονικές διακυμάνσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο τεχνικός κλιματισμός, συχνά ξηραίνουν το δέρμα. Ο ζεστός ξηρός αέρας λειτουργεί σαν σπόγγος απορροφώντας την υγρασία από ό,τι αγγίζει. Μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση του νερού από το δέρμα και να ευνοήσει την ξηρότητα.

Το στρες γερνάει!
Καθώς μεγαλώνουμε, η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων επιβραδύνεται. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, προκαλείται μείωση των φυσικών ενυδατικών της επιδερμίδας. Η γήρανση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ελάττωση της ροής του αίματος στο δέρμα, το οποίο με τη σειρά του μειώνει την παραγωγή λιπαρότητας.
Καταπολεμήστε το στρες με τεχνικές χαλάρωσης και αν δεν μπορείτε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, αφού η ψυχική ισορροπία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Φροντίδα για την εξάλειψη της ξηροδερμίας
Η αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος γίνεται με ενυδατικές και μαλακτικές κρέμες. Οι ξηρές επιδερμίδες απαιτούν λεπτό χειρισμό με προϊόντα πλούσια σε υγρασία και λιπαρά συστατικά, που θα τις καταπραΰνουν και θα τις προστατεύσουν από τις εξωτερικές επιδράσεις:
Καθαρισμός με δερματολογικά ελεγμένο σαπούνι, πλούσιο σε μαλακτικές ουσίες ή γαλάκτωμα καθαρισμού, χωρίς αλκοόλη.
Μετά το ξέβγαλμα με νερό, επιβάλλεται η εφαρμογή κρέμας που να περιέχει τους απαραίτητους ενυδατικούς παράγοντες (λιπίδια, λιποσώματα, ceramides, υαλουρονικό οξύ).
Χρήση χλιαρού νερού με ήπιες κινήσεις, χωρίς τρίψιμο του δέρματος. Μετά το μπάνιο χρησιμοποιείτε ένα γαλάκτωμα σώματος για ξηρό δέρμα και, βέβαια, πάντα αντηλιακή προστασία.
Αν πρόκειται για παθολογικά ξηρό δέρμα και η ξηροδερμία επεκτείνεται και στο κεφάλι, στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικές λοσιόν, αλλά και σαμπουάν κατά της ξηροδερμίας. Πρέπει ακόμη να γνωρίζετε ότι η ξηροδερμία αποτελεί σύμπτωμα κάποιας πάθησης, όπως είναι το έκζεμα, η ψωρίαση, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κ.ά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά η πάθηση που την προκαλεί και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Και μην ξεχνάτε ότι αλλάζοντας τρόπο ζωής και επιλέγοντας τη σωστή φροντίδα για το δέρμα, το βοηθάτε ακόμα καις τις κρύες μέρες του χειμώνα να λάμψει και να φαίνεται υγιές.

Tips περιποίησης
Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε επαρκώς τα μάτια και τα χείλη σας, όπως επίσης να κρατάτε προστατευμένη και την περιοχή του λαιμού με ενυδατική κρέμα-λάδι.
Κάντε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ήπια απολέπιση και ενυδάτωση της επιδερμίδας. Συνήθως χρησιμοποιούμε εμπορικά προετοιμασμένες μάσκες, επειδή είναι πιο γρήγορες και πιο ασφαλείς στη χρήση.
Όσοι επιμένουν να φτιάχνουν τις δικές τους μάσκες, θα πρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχει κάποια αλλεργία σε φρούτα ή λαχανικά, πριν τις εφαρμόσουν.
Φτιάξτε τη δική σας μάσκα ενυδάτωσης
– Το αβοκάντο μπορεί να γίνει πολτός και να απλωθεί στο πρόσωπο, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και απαραίτητα έλαια, για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα.
– Το μέλι χρησιμοποιείται για τις τονωτικές, συσφυγκτικές και ενυδατικές του ιδιότητες.
– Οι μπανάνες μπορούν να γίνουν πολτός, για την παρασκευή μιας μάσκας κατάλληλης για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, αφού είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ποτάσιο, ασβέστιο και φώσφορο και αφήνουν το δέρμα λείο και απαλό.
Βάσω Στρεβινιώτη
Αισθητικός

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr