5 τροπικά φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις και οι τρόποι για να τα απολαύσεις

5 τροπικά φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις και οι τρόποι για να τα απολαύσεις

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή του χρόνου για γευστικούς πειραματισμούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν την ανάγκη για πιάτα θρεπτικά και δροσιστικά που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Από την άλλη, ο ελεύθερος χρόνος που αυξάνεται μάς δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με τη διατροφή μας και να εξερευνήσουμε νέες γεύσεις και παρασκευές.

Μάρω Παρασκευούδη

Βλέποντας το φαγητό σαν μία καθολική εμπειρία αισθήσεων και όχι σαν μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι μας ταιριάζει και τι όχι και γινόμαστε περισσότερο σκεπτόμενοι ως προς τις επιλογές μας. Το 4 SEASONS υπηρετεί την υγιεινή διατροφή από το 2006, παρακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις με σκοπό να καλύψει το κενό που υπάρχει στην εγχώρια αγορά. Τα τροπικά φρούτα αποτελούν μία από τις πρόσφατες προσθήκες στα ράφια του καταστήματος και η ομάδα του 4 SEASONS μάς παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να τα δοκιμάσουμε και – γιατί όχι – να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Mangosteen, granadilla ή Jackfruit;

5 τροπικά φρούτα που πρέπει να δοκιμάσεις και οι τρόποι για να τα απολαύσεις

Mangosteen: Τροπικό φρούτο, ζουμερό με λεπτή υφή και ελαφρώς γλυκόξινη γεύση. Η σάρκα, ο χυμός και ο φλοιός του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική της Ταϊλάνδης. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, τρώγεται συνήθως φρέσκο ή σε μαρμελάδες.

granadilla
Granadilla: Ανήκει στην οικογένεια του passion fruit αλλά με πιο έντονη γλυκιά γεύση. Τρώγεται συνήθως χωρίς κάποια επεξεργασία, ωστόσο, με το ζελέ του μπορείς να φτιάξεις γέμιση για γλυκές τάρτες, παγωτό και φρουτοσαλάτες.

red banana
Red Banana: Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι το δυνατό άρωμα και η πιο γλυκιά γεύση, συγκριτικά με τις κίτρινες μπανάνες. Η σάρκα τους είναι πιο πλούσια σε καροτένιο και βιταμίνη C.

jackfruit
Jackfruit: Καλλιεργείται συνήθως στην Ταϊλάνδη και η γεύση του θυμίζει κάτι από ανανά, μάνγκο και μπανάνα. Καταναλώνεται φρέσκο αλλά και μαγειρεμένο, καθώς αντικαθιστά το κρέας στις vegetarian και vegan διατροφές.

durian
Durian: Ένα τροπικό φρούτο που διακρίνεται από το μεγάλο του μέγεθος και το σκληρό αγκαθωτό κέλυφος. Είναι δημοφιλές στη νοτιοανατολική Ασία όπου το παρατσούκλι του είναι “ο βασιλιάς των φρούτων”. Η γεύση του είναι έντονη και πικάντικη και η υφή του είναι κρεμώδης. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είναι ιδανικό για σούπες, χυμούς, παγωτά, αλλά και vegan burgers. Η σάρκα του τρώγεται φρέσκια, αλλά οι σπόροι πρέπει να μαγειρευτούν.

Δύο λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές

Granadilla Sorbet (vegetarian & gluten free)

Υλικά

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

2 κούπες πολτού φρέσκιας granadilla

2 ασπράδια από μεγάλα αυγά

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε τον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς.

Προσθέτουμε τον πολτό από granadilla και αφήνουμε το μείγμα στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε παγωτομηχανή, αφήνουμε το παραπάνω μείγμα στην κατάψυξη για μία ώρα, το βγάζουμε για να του προσθέσουμε τα χτυπημένα ασπράδια αυγού, σκεπάζοντάς τα με κυκλικές κινήσεις με τον πολτό, και μετά το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη. Το βγάζουμε και το χτυπάμε κάθε μία ώρα περίπου, μέχρι να δούμε ότι έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου. Το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των φρούτων και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει τη σωστή συνοχή. Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια αυγών και χτυπάμε ξανά για 20”, προσέχοντας να προσθέτουμε όσα υλικά παραμένουν στα τοιχώματα. Αφαιρούμε το μείγμα και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι την ώρα που θα σερβίρουμε.

Vegan pulled jackfruit Sandwiches

Υλικά για jackfruit

1 κιλό “ψίχα” jackfruit καθαρισμένη σε “ίνες”

1/2 κόκκινο κρεμμύδι μετρίου μεγέθους σε ψιλοκομμένες φέτες

1 κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου

1 κ.γ. σκόνη αποξηραμένου ginger

1/4 αλάτι (ή περισσότερο ανάλογα με την προτίμηση)

2-3 κ.γ. μείγμα BBQ σε σκόνη

3/4 κούπας σάλτσα BBQ (συν ποσότητα για γαρνιτούρα)

Υλικά για τη σαλάτα

3 κούπες μείγμα από ψιλοκομμένο άσπρο λάχανο, καρότο, kale, φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)

1/4 κούπας μαγιονέζα vegan (ή με αυγό αν δεν τίθεται θέμα ζωικών προϊόντων)

1 κ.σ. μηλόξυδο ή χυμός λεμονιού

1/2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

λίγο αλατι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ψωμάκια για burgers / ψωμάκια για σάντουιτς / tortillas για wraps / tacos

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το jackfruit, κρατάμε τη σάρκα του, την ξεπλένουμε και την στραγγίζουμε καλά. Την τοποθετούμε στο κέντρο μιας υφασμάτινης πετσέτας κουζίνας, την οποία διπλώνουμε και πιέζουμε για να στραγγίξουμε και τα τελευταία υγρά. Αυτή η πίεση βοηθάει το jackfruit να κοπεί σε κομμάτια. Ανοίγουμε την πετσέτα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή με τα χέρια μας, κόβουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια σε μικρές φέτες, (shredded “ίνες”). Απομακρύνουμε όλα τα σκληρά κουκούτσια.

Τοποθετούμε τα κομμάτια του jackfruit σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τις ψιλοκομμένες φέτες του κόκκινου κρεμμυδιού, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτουμε τη σκόνη BBQ και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε το μείγμα στη σάλτσα BBQ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προαιρετικά, σε περίπτωση που η σάλτσα BBQ είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε στο μπολ 2 κ.σ. ζωμό λαχανικών. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί που έχουμε προηγουμένως καλύψει με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30′. Αν έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια jackfruit τα πιέζουμε με τη σπάτουλα για να χωριστούν σε μικρότερα, καθώς μαλακώνουν με το ψήσιμο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με βάση τις προτιμήσεις μας. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15′-20′.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να “δέσει” για 15′.

Προσθέτουμε 2-4 κ.σ. σάλτσα BBQ στο ψημένο jackfruit και ανακατεύουμε. Απλώνουμε στα ψωμάκια μία γενναιόδωρη ποσότητα από το ψημένο jackfruit, λίγη σάλτσα BBQ επιπλέον και τη σαλάτα και σκεπάζουμε με το πάνω ψωμάκι. Εναλλακτικά, απλώνουμε σε τορτίγια με την ίδια σειρά τις παρασκευές και τυλίγουμε.

Ευχαριστούμε το 4 SEASONS (Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229078) για τις πληροφορίες.

Πηγή: www.madamefigaro.gr

φωτογραφίές:www.madamefigaro.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr