Χαλάρωση δέρματος: Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση

Χαλάρωση δέρματος: Φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με προβλήματα όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στη φυσική διαδικασία της γλυκοζυλίωσης. Κατά τη διαδικασία αυτή, η πλεονάζουσα γλυκόζη στο αίμα συνδέεται με τις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό επιβλαβών μορίων. Τα μόρια αυτά, που ονομάζονται “Τελικά Προϊόντα Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης” (Advanced Glycation End Products — AGEs), στη συνέχεια βλάπτουν άλλες πρωτεΐνες και, ιδιαίτερα, αυτές του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του κολλαγόνου του δέρματος, κάνοντάς το λιγότερο ανθεκτικό.

Σύμφωνα με τον Dr. Nicholas Perricone, η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης ευθύνεται σε ποσοστό 50% για τη γήρανση του δέρματος. Ο διακεκριμένος δερματολόγος συνιστά να αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά και να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες και ενισχύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τη ροή του αίματος στην περιοχή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να στερείται το οξυγόνο και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, κάτι που επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Το κάπνισμα περιορίζει επίσης την συγκέντρωση νερού στην επιδερμίδα, μειώνοντας την ανθεκτικότητά της. Επιπλέον, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό επηρεάζουν άμεσα το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Έχει μάλιστα διαπιστωθεί οτι το κάπνισμα δε βλάπτει μόνο το δέρμα το προσώπου αλλά και άλλων περιοχών του σώματος, όπως αυτής στην εσωτερική πλευρά των μπράτσων.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με σημαντική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία οδηγούν στην επιβλαβή για το δέρμα διαδικασία της γλυκοζυλίωσης. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτόν και την εμφάνιση του δέρματος.

Αλόη
Η συμπληρωματική λήψη αλόης προλαμβάνει αλλά και αναστρέφει τα σημάδια της γήρανσης. Η αλόη ενυδατώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα. Περιέχει μεταξύ άλλων τις βιταμίνες C και E, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το δέρμα.

Στο συμπέρασμα αυτό οδήγησε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Dermatology το 2009. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν γυναίκες άνω των 45 ετών, οι οποίες κατανάλωναν καθημερινά και για 90 ημέρες gel αλόης. Διαπιστώθηκε οτι η ποσότητα που πρόσφερε τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν αυτή των 1200 mg ανα ημέρα, η οποία και αντιστοιχεί σε 1/4 κουταλάκι του γλυκού.

Οι ερευνητές παρατήρησαν οτι σημειώθηκε αισθητή βελτίωση των ρυτίδων αλλά και της ελαστικότητας του δέρματος των συμμετεχουσών, ενώ ενισχύθηκε και η παραγωγή του κολλαγόνου.

Μια άλλη επιλογή είναι να εφαρμόσετε gel αλόης σε πρόσωπο και λαιμό, συνδυάζοντάς το αν θέλετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Διατηρείτε για 15-20 λεπτά και ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Περισσότερα για την αλόη
Τοπικές εφαρμογές
Αγγούρι
Το αγγούρι τονώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα, ενισχύοντας παράλληλα το κολλαγόνο. Περιέχει πλήθος βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων, μεταξύ των οποίων τις πολύτιμες για το δέρμα βιταμίνες A και E.

Μπορείτε να εφαρμόσετε τον χυμό αγγουριού στο πρόσωπο, διατηρώντας τον για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με χλιαρό νερό. Στον χυμό αυτό μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε λίγο μέλι ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

Μπορείτε επίσης να πολτοποιήσετε μισό αγγούρι, προσθέτοντας μία κουταλιά gel αλόης και μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Αναμειγνύετε και εφαρμόζετε το μείγμα στο πρόσωπό σας για 15-20 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Αβοκάντο

αβοκάντο – avocado oil. Η τροφή της επιδερμίδας.
Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν και ενισχύουν το δέρμα. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες C και E. Μπορείτε να πολτοποιήσετε αβοκάντο και να το εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας για 15 λεπτά. Ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε έλαιο αβοκάντο, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Μπορείτε να το απλώσετε απευθείας στο πρόσωπο και τον λαιμό για 15 λεπτά και, στη συνέχεια, να το απομακρύνετε με χλιαρό νερό.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να το συνδυάσετε με ελαιόλαδο. Πολτοποιείτε μισό αβοκάντο και προσθέτετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Το βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα και το απλώνετε σε πρόσωπο και λαιμό για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Βοηθητική είναι και η τοπική εφαρμογή εγχύματος δεντρολίβανου, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και παρουσιάζει αντιρυτιδική και συσφιγκτική δράση. Βοηθούν επίσης η καλέντουλα, το μύρο και το φασκόμηλο.

Λοσιόν με δεντρολίβανο και ροδόνερο
Μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή αλλά αποτελεσματική λοσιόν τόνωσης του δέρματος, με δεντρολίβανο και ροδόνερο.

Το δεντρολίβανο έχει αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλει και στην ανάπτυξη του κολλαγόνου του δέρματος. Επίσης, καθαρίζει το δέρμα χωρίς να το ξηραίνει. Το ροδόνερο καθαρίζει τους πόρους και τονώνει την επιδερμίδα, ενώ παρουσιάζει αντιγηραντική δράση.

Υλικά:
2 κουταλάκια γλυκού ξερό δεντρολίβανο
2 φλυτζάνια ζεστό νερό
4 κουταλάκια γλυκού ροδόνερο
Βράζετε το νερό με το δεντρολίβανο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Όταν το αφέψημα κρυώσει, το σουρώνετε και προσθέτετε το ροδόνερο ανακατεύοντας καλά. Η λοσιόν αυτή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Μάσκες περιποίησης

Μάσκα με μήλο
Η μάσκα ομορφιάς απο μήλο έχει την ιδιότητα να τονώνει και να συσφίγγει το δέρμα. Πολτοποιείτε ένα μήλο, μαζί με το φλοιό, και εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας για 20 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε με χλιαρό νερό.
Η μάσκα αυτή λειτουργεί προληπτικά και θεραπευτικά κατά της κατάπτωσης των χαρακτηριστικών του προσώπου, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση των ιστών του στήθους και της κοιλιάς.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Μια άλλη επιλογή είναι να κόψετε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φέτες, τις οποίες θα εφαρμόσετε στο πρόσωπό σας για 20 λεπτά. Αφού τις αφαιρέσετε, περιμένετε ακόμα μισή με μία ώρα και στη συνέχεια ξεπλένετε με χλιαρό νερό το πρόσωπό σας.

Το μήλο είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα. Το φρούτο αυτό περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου. Περιέχει επίσης τανίνη που τονώνει τους ιστούς του δέρματος και τα αγγεία, αλλά και οξαλικό οξύ που ενισχύει τα δερματικά κύτταρα. Ευεργετική όμως είναι και η κατανάλωση μήλου, καθώς το μηλικό οξύ βοηθά τη λειτουργία του εντέρου, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λείο και δροσερό δέρμα.

Αν έχετε λιπαρό δέρμα με τάσεις χαλάρωσης, μπορείτε να φτιάξετε μια μάσκα με μέλι, λεμόνι και ασπράδι αυγού.

Μάσκα με αυγό
Το ασπράδι του αυγού περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία της λουτεΐνης, η οποία συσφίγγει και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος. Η λουτεΐνη έχει επίσης την ιδιότητα να ενυδατώνει σε βάθος.

Το ασπράδι του αυγού περιέχει όμως και βιταμίνη A, γνωστή για την ισχυρή αντιγηραντική δράση της.

Αυγό
Μια γρήγορη μάσκα σύσφιξης σχηματίζεται με τα ασπράδια δύο αυγών, τα οποία χτυπάτε και απλώνετε στο πρόσωπο αφού το έχετε προηγουμένως καθαρίσει καλά. Τη διατηρείτε μέχρι να νιώσετε την αίσθηση τραβήγματος, μετά απο περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια την απομακρύνετε με χλιαρό και έπειτα κρύο νερό, και εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα.

Λεμόνι και αυγό
Αποτελεσματική είναι και η μάσκα με ασπράδι αυγού και χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού περιέχει βιταμίνη C που προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση.
Για την παρασκευή της, χτυπάτε 2 ασπράδια αυγών και προσθέτετε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.

Αυγό, γλυκερίνη, αμυγδαλέλαιο και αλεύρι
Μια άλλη μάσκα σύσφιξης γίνεται με ένα ασπράδι αυγού, ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη, μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο και λίγο αλεύρι.

physia.gr

Έλαιο μαύρης πεύκης (σύσφιξη-ανόρθωση)απο τα μυστικά ομορφιάς 

Ενισχυμένη Μαύρη Πεύκη. Ισχυρότερη σύσφιξη και ανόρθωση!

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr