Το μυστικό για να καταλάβουμε ότι το μέλι μας είναι γνήσιο και όχι νοθευμένο.

Το μυστικό για να καταλάβουμε ότι το μέλι μας είναι γνήσιο και όχι νοθευμένο.

 

Πως θ’ αποφύγουμε το νοθευμένο μέλι 
Η μεγάλη διατροφική αξία του μελιού είναι αναμφισβήτητη· όταν όμως το μέλι είναι πραγματικά αγνό. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα του μελιού που αγοράζουμε για την οικογένειά μας καθώς το νοθευμένο μέλι δε διαθέτει τις ευεργετικές ιδιότητες του αγνού.

Πως όμως θα μπορέσουμε ν’ αποφύγουμε το νοθευμένο μέλι όταν μάλιστα δε διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να το διακρίνουμε; Ο ΕΦΕΤ δίνει 3 βασικές οδηγίες που εάν τις ακολουθήσουμε θα περιορίσουμε σημαντικά τον κίνδυνο:

1. Είναι καλό ν’ αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση καθώς και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι, αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

2. Το μέλι πρέπει να είναι συσκευασμένο σε βάζο κι όχι χύμα και να φέρνει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.

3. Όσον αφορά το κρυσταλλωμένο μέλι (ή ζαχαρωμένο όπως συνήθως το λέμε): Συνηθίζουμε λανθασμένα να συνδέουμε το μέλι που έχει κρυσταλλώσει με το νοθευμένο. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία.

Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος τώρα για να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι από το νοθευμένο είναι ο εξής:

Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας μέλι μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Εάν το μέλι διαλυθεί μέσα στο νερό τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι νοθευμένο. Το γνήσιο μέλι θα καθίσει αδιάλυτο στο πάτο του ποτηριού.

Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης ή γλυκόζης τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.

Άλλοι τρόποι

► 2. Ανακατεύουμε μέλι με οινόπνευμα σε αναλογία 1:1.

Αν το μέλι είναι αγνό θα καταβυθιστεί ενώ αν είναι νοθευμένο θα προκύψει ένα θολό διάλυμα.

► 3. Δοκιμάζουμε ν’ ανάψουμε φωτιά σ’ ένα φυτίλι, το οποίο θα έχουμε βουτήξει πρώτα σε μέλι.

Αν το φυτίλι καεί τότε το μέλι είναι αγνό. Αντίθετα αν είναι νοθευμένο, το νερό που χρησιμοποιήθηκε για να διαλυθεί η ζάχαρη, θα το εμποδίζει να ανάψει.

► 4. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες μελιού σε ένα στυπόχαρτο.

Αν αυτό απορροφηθεί, σημαίνει ότι έχει αναμιχθεί με κάποιο άλλο σιρόπι, ενώ αν είναι αγνό δεν θα απορροφηθεί.

Σε κάθε περίπτωση δε, όταν επιλέγουμε ν’ αγοράσουμε ένα προïόν που δεν είναι ‘επώνυμο’ (με την έννοια του να παράγεται από μία γνωστή εταιρία) καλό είναι να ελέγξουμε με προσοχή ποιος είναι ο άνθρωπος που μας το πουλάει (δεν αγοράζουμε δηλαδή με κλειστά μάτια από κάποιον άγνωστο που απλά δηλώνει παραγωγός) καθώς και ει δυνατόν να ελέγξουμε την ποιότητά του προτού προβούμε στην αγορά. Γιατί όντως το μέλι έχει εξαιρετική διατροφική αξία αρκεί να είναι 100% γνήσιο μέλι!

praktikesidees.gr

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr