17 Σπιτικές Θεραπείες Που Λειτουργούν Για Ξηρό Ή Στεγνό Και Πρόωρα Γερασμένο Δέρμα.

17 Σπιτικές Θεραπείες Που Λειτουργούν Για Ξηρό Ή Στεγνό Και Πρόωρα Γερασμένο Δέρμα.

Η ξηροδερμία εμφανίζεται όταν χάνουμε την υγρασία στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα το δέρμα να κοκκινίζει να έχει  φαγούρα, να γίνεται τραχύ στην αφή και να φαίνεται πρόωρα γερασμένο.

Τα βασικά συστατικά που χρειάζονται για να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο είναι τα υγραντικά, τα μαλακτικά και τα αποφρακτικά. Οι υγροσκοπικές ουσίες αντλούν υγρασία από τον αέρα για να διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο. Τα μαλακτικά διατηρούν τις επιφάνειες του δέρματος λείες γεμίζοντας τα κενά μεταξύ των κυττάρων. Και τα αποφρακτικά δημιουργούν ένα λεπτό, φράγμα αναπνοής που βοηθά στην προστασία του δέρματος από την απώλεια νερού.

1. ALOE VERA
Αποκαλούμενη από τους αρχαίους Αιγύπτιους το «φυτό της αθανασίας», η αλόη βέρα περιέχει 75 συστατικά που καλύπτουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και ένζυμα.

Ενώ ο χυμός αλόης βέρα είναι μια πολύ γνωστή θεραπεία για καταπραϋντικά κοψίματα και εγκαύματα, έχει παράλληλα και αντιοξειδωτικές και ενυδατικές ιδιότητες που βοηθούν στην ενυδάτωση, αποτρέπουν τις εξάρσεις της ακμής και αναστρέφουν τα σημάδια γήρανσης. Τα σάκχαρα που βρίσκονται στο χυμό και τη σάρκα των φύλλων συνδέουν τα επιδερμικά κύτταρα μεταξύ τους για να μαλακώσουν το δέρμα, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου για βελτιωμένη ελαστικότητα και μειώνουν την ερυθρότητα.

2. ΕΛΑΙΟ ARGAN
Πιεσμένο από τους πυρήνες του δέντρου Argania spinosa , το έλαιο argan αποτελείται από 99% υγιή λίπη με ένα καλό άθροισμα αντιοξειδωτικών όπως κατεχίνες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και καφεϊκό οξύ.

Το έλαιο αργκάν κάνει θαύματα ως μαλακτικό, ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα, αλλά κρατά επίσης μακριά τη φλεγμονή, βοηθά στην απομάκρυνση των δερματικών λοιμώξεων, επιταχύνει την επούλωση των πληγών, προστατεύει από τη φθορά του ήλιου και έχει αντιγηραντική δράση – όλα σε ένα μπουκάλι!

3. ΕΛΑΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε (αντιοξειδωτικό κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος) το λάδι αβοκάντο περιέχει επίσης ένα ποικίλο προφίλ λιπαρών οξέων που περιλαμβάνει άλλα συστατικά αναζωογόνησης του δέρματος όπως ελαϊκό, παλμιτολεϊκό, λινολεϊκό, λινολενικό, παλμιτικό και στεατικό οξύ.

Εκτός από τη θρέψη και την ενυδάτωση του σκασμένου δέρματος, το έλαιο αβοκάντο ηρεμεί τον κνησμό, καθαρίζει απαλά το χόριο, προστατεύει από τη φθορά του ήλιου, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στην επούλωση του φλεγμονώδους δέρματος.

4. ΚΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΑΣ
Το υλικό των κηρηθρών, το κερί μέλισσας είναι μια σύνθετη ουσία που αποτελείται από λιπαρά οξέα, υδρογονάνθρακες, μονοεστέρες και πρόπολη – μια ρητίνη που αποτελείται από φαινολικές ενώσεις, φλαβονοειδή και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.

Όταν λιώσει και εφαρμοστεί στο δέρμα, το κερί μέλισσας κάνει τη διπλή εργασία να τραβάει την υγρασία στην επιδερμίδα σαν υγραντικό, ενώ δημιουργεί επίσης ένα λεπτό προστατευτικό φράγμα ως αποφρακτικό. Όταν χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της δερματίτιδας εξ επαφής, βελτίωσε την ερυθρότητα, την απολέπιση και τα ρήγματα του δέρματος κατά 98%. Βοήθησε επίσης στην πρόληψη της διαεπιδερμικής απώλειας νερού, μιας από τις καταστάσεις της χρόνιας ξηρότητας του δέρματος.

5. ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Το Calendula officinalis είναι ένα όμορφο κίτρινο ανθοφόρο φυτό που έχει πολλές πρακτικές χρήσεις στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας του δέρματος.

Ένα θεραπευτικό βότανο σίγουρα, τα πέταλα καλέντουλας και η γύρη περιέχουν καροτενοειδή και φλαβονοειδή που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα. Μελέτες για την καλέντουλα έχουν δείξει ότι αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος, καθυστερεί τη γήρανση, συσφίγγει τις δομές του δέρματος και αποτρέπει τις βλάβες.

6. ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ
Οι κόκκοι κακάο περιέχουν 380 γνωστές φυτοχημικές ουσίες και είναι μια άφθονη πηγή αντιοξειδωτικών όπως κατεχίνες, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή. Αυτή η μοναδική συλλογή πολυφαινολών στο κακάο βελτιώνει τις δομές του δέρματος, την ελαστικότητα του δέρματος και ενισχύει τα επίπεδα κολλαγόνου.

Όταν το βούτυρο κακάο μετατρέπεται σε μια λεία, αρωματική κρέμα, λειτουργεί τόσο ως μαλακτικό όσο και ως αποφρακτικό για να θεραπεύσει και να ενυδατώσει το δέρμα. Το σημείο τήξης του βρίσκεται ακριβώς κάτω από την κανονική θερμοκρασία του δέρματος και έτσι σφραγίζει και κλειδώνει την υγρασία στην επιδερμίδα.

7. ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ
Πιεσμένο από τη λευκή σάρκα των καρύδων, το λάδι καρύδας είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό για το δέρμα , ακόμα κι αν υποφέρετε από ακμή .

Λειτουργώντας ως μαλακτικό, το λάδι καρύδας είναι εμπλουτισμένο με λαυρικό, καπρυλικό, καπρικό και άλλα λιπαρά οξέα που δρουν παράλληλα για να καθαρίσουν το δέρμα από τα βακτήρια, να ηρεμήσουν τη φλεγμονή και να ενυδατώσουν την επιφάνεια του δέρματος. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε, αλλά όταν το λάδι καρύδας συνδυάζεται με μια πλούσια πηγή αυτού του αντιοξειδωτικού, όπως το γλυκό αμυγδαλέλαιο , ενισχύει την απορρόφηση κατά 65%.

8. ΚΟΛΛΟΕΙΔΕΣ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ
Φτιαγμένο από αλεσμένο ολόκληρο αποφλοιωμένο κόκκο βρώμης, το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, παρέχει μια λύση (όλα σε ένα) για πολλά δερματικά δεινά.

Όταν αναμιγνύεται με ένα υγρό όπως βοτανικά έλαια, γιαούρτι ή απλά νερό, το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης καθαρίζει, ενυδατώνει, καταπραΰνει και προστατεύει την επιδερμίδα. Εκτός από την ικανότητά του ως μαλακτικό, σχηματίζει ένα ωραίο φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος που θα αποτρέψει την απώλεια νερού καθώς επουλώνει τις δομές του δέρματος από κάτω. Και το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι αρκετά ισχυρό για τη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

9. ΑΛΑΤΙ ΝΕΚΡΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Ένας τόπος θεραπείας για αιώνες, η Νεκρά Θάλασσα αποτελείται από μια πλούσια ποικιλία μετάλλων που περιλαμβάνουν μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Το μπάνιο σε αυτά τα άλατα έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο δέρμα που βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και ενυδατώνει σε βάθος.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στη Μέση Ανατολή για να αποκτήσετε αυτά τα οφέλη αναζωογόνησης του δέρματος, υπάρχει στα καταστήματα. 

10. ΜΕΛΙ
Προέρχεται από αναρίθμητους τύπους νέκταρ λουλουδιών και δεν είναι περίεργο ότι το μέλι αποτελείται από ένα μοναδικό σύμπλεγμα σακχάρων, πρωτεϊνών, αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Χρησιμοποιείται από καιρό και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, για τη θεραπεία πληγών ώστε να επιταχύνει την επούλωση. Το μέλι είναι επίσης ένα φανταστικό βάλσαμο για το ξηρό δέρμα. Οι ενυδατικές του ιδιότητες αντλούν νερό από τον αέρα και το παγιδεύουν στο δέρμα, ενώ η παροχή βιταμινών Α και Β και πλήθος μετάλλων, βοηθούν στην επούλωση και τη θρέψη.

Υπάρχουν πολλά είδη μελιού, όπως το πευκόμηλο το manuka και άλλα καθώς και ο βασιλικός πολτός , τα οποία παρέχουν διαφορετικά οφέλη ανάλογα με τις ανάγκες σας.

11. ΛΑΔΙ JOJOBA
Από τον θάμνο Simmondsia chinensis , το έλαιο jojoba είναι δομικά, παρόμοιο με το ανθρώπινο σμήγμα και για το λόγο αυτό, απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα μας.

Με την ασυνήθιστη ικανότητα να διορθώνει την υπερπαραγωγή και την υποπαραγωγή ελαίων στο δέρμα, το έλαιο jojoba είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το δέρμα όπως ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες Β. Παρέχει μακροχρόνια ενυδάτωση ενώ παράλληλα είναι αρκετά απαλό για το ευαίσθητο δέρμα. Και επειδή τεχνικά είναι περισσότερο κερί παρά λάδι, το jojoba που απλώνεται στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργεί επίσης ένα αποφρακτικό φράγμα που γίνεται σωτήριο.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr