΄Ραγάδες: όλες οι δερματολογικές επιστημονικές λύσεις και όλες οι θεραπείες σπιτιού.

΄Ραγάδες: όλες οι δερματολογικές επιστημονικές λύσεις και όλες οι θεραπείες σπιτιού.

Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι καθορισμένες ραβδώσεις που εμφανίζονται στο στομάχι, το στήθος, τους γοφούς, τους γλουτούς και τους μηρούς. Αυτά τα μακριά, λεπτά, κυματιστά σημάδια ονομάζονται επίσης ραβδώσεις. Εάν έχετε ραγάδες , πιθανότατα εύχεστε να φύγουν. Αυτές οι αυλακώσεις ή οι γραμμές στο δέρμα σας δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία σας, αλλά ενοχλούν αισθητικά.

Και παρόλο που δεν θα εξαφανιστούν ποτέ πραγματικά, μπορεί να εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου ή με τη βοήθεια ορισμένων προϊόντων και διαδικασιών.

Αιτίες ραγάδων και παράγοντες κινδύνου
Οι ραγάδες συμβαίνουν όταν το σώμα σας μεγαλώνει γρήγορα για οποιοδήποτε λόγο. Το δέρμα σας δεν μπορεί να τεντωθεί αρκετά για να συνεχίσει.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα σας πιο ελαστικό. Εάν το δέρμα σας δεν έχει αρκετό, τα σημάδια μπορεί να εμφανιστούν καθώς τεντώνεται.

Μπορεί να εμφανίσετε ραγάδες εξαιτίας:

Γρήγορη αύξηση βάρους (αυτό επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες)

Ανάπτυξη της παιδικής ηλικίας που εκτοξεύεται κατά την εφηβεία . Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό και ότι τα σημάδια της εφηβικής ηλικίας μπορεί να εξασθενίσουν καθώς μεγαλώνουν.

Εγκυμοσύνη: ως αποτέλεσμα του τεντωμένου δέρματος αλλά και της αύξησης των ορμονών οι οποίες αποδυναμώνουν τις ίνες του δέρματος. Μπορεί να εξασθενίσουν καθώς χάνετε κιλά μετά τη γέννηση του μωρού .

Χειρουργική εμφύτευσης στήθους

Το bodybuilding, ακόμη και σε εκείνους ι που έχουν λίγο λίπος

Υψηλές ποσότητες στεροειδών , είτε από στεροειδή φάρμακα είτε από ασθένειες όπως το σύνδρομο Cushing

Σύνδρομο Marfan , μια γενετική ασθένεια που αποδυναμώνει τις ίνες του δέρματος και προκαλεί ασυνήθιστη ανάπτυξη

Σύνδρομο Ehlers-Danlos (EDS): μια ομάδα καταστάσεων που προκύπτουν από γενετικές αλλαγές στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη του σώματος

Συμπτώματα ραγάδων
Οι νέες ραγάδες μπορεί να είναι ελαφρώς ανυψωμένες και να προκαλούν φαγούρα. Αυτές οι κυματιστές ραβδώσεις στο δέρμα πρωτοεμφανίζονται σε διαφορετικά χρώματα. Με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζουν από κόκκινο ή ροζ σε μωβ-μπλε και σε πιο λεπτές, ωχρές, και τέλος περισσότερο άχρωμες. 

Μπορούν να εμφανιστούν σε πολλά μέρη του σώματός:

Μηρούς.

Γλουτούς.

Στήθη

Οπίσθια

Γοφούς

Ώμοι-μπράτσα

Στομάχι ή κορμός

Διάγνωση ραγάδων
Ο γιατρός πρέπει μόνο να εξετάσει το δέρμα σας για να διαγνώσει το πρόβλημα. Θα σας ρωτήσουν για το ιατρικό ιστορικό σας. Εάν έχετε πάρει είτε από του στόματος είτε τοπικά στεροειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να ευθύνονται τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα σας.

Θεραπείες ραγάδων και οικιακές θεραπείες
Μια σειρά από ιατρικές θεραπείες και σπιτικές θεραπείες είναι διαθέσιμη για τη θεραπεία των ραγάδων σας. Κάποια λειτουργούν καλύτερα από άλλα.

Ιατρική θεραπεία για ραγάδες

Ένας δερματολόγος  ή ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει λέιζερ ή άλλες θεραπείες για να βοηθήσει να ξεθωριάσουν τα σημάδια. Μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο:

Η θεραπεία με παλμικό λέιζερ βαφής είναι μια ανώδυνη έκρηξη φωτός που χρησιμοποιείται σε νέες, κόκκινες ραγάδες. Η ενέργεια του φωτός ηρεμεί τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα σημάδια.

Η θεραπεία με λέιζερ κλασματικού CO2 είναι μια νέα θεραπεία που μπορεί να εξομαλύνει παλιές, λευκές ραγάδες. Μια μελέτη έδειξε ότι οι ραγάδες των γυναικών ξεθώριασαν μετά από πέντε συνεδρίες σε σύγκριση με άλλες που χρησιμοποιούσαν τοπικές κρέμες με γλυκολικό οξύ και τρετινοΐνη.

Η θεραπεία με λέιζερ Excimer εκθέτει τις ραγάδες σε στοχευμένο υπεριώδες φως Β (UVB). Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι είναι ασφαλές και ότι οι θεραπείες διάρκειας 1 έως 4 μηνών μπορούν να διορθώσουν προβλήματα χρωστικής από τις ραγάδες.

Η μικροδερμοαπόξεση χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς κρυστάλλους για να τρίψει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Μια νέα μελέτη έδειξε ότι αυτή η θεραπεία βοήθησε να εξαφανιστούν οι νέες, κοκκινωπές ραγάδες.

Η αισθητική χειρουργική ,όπως η κοιλιοπλαστική ,μπορεί να αφαιρέσει δέρμα με ραγάδες. Αλλά αυτές οι επεμβάσεις θα μπορούσαν να αφήσουν σημάδια. Επιπλέον, είναι συχνά επώδυνες και δαπανηρές.

Το χημικό πίλινγκ είναι ένα όξινο διάλυμα που καίει τα ανώτερα στρώματα του δέρματός  για να αφαιρέσει τα νεκρά και κατεστραμμένα κύτταρα και να τονώσει την ανάπτυξη νέου δέρματος. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει λίγο τις ραγάδες σας, αλλά δεν θα απαλλαγεί εντελώς από αυτές.

Η ραδιοσυχνότητα χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοκυμάτων για να δημιουργήσει θερμότητα και να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η θεραπεία είναι ασφαλής και μπορεί να βελτιώσει τις ραγάδες, αλλά οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα.

Ο υπέρηχος λειτουργεί πολύ όπως οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες. Η διαδικασία στέλνει ηχητικά κύματα βαθιά στο δέρμα σας για να θερμανθεί και να σφίξει και να ξεκινήσει την παραγωγή κολλαγόνου.

Σπιτικές θεραπείες για τις ραγάδες

Θα βρείτε πολλές κρέμες, αλοιφές, έλαια και άλλες δερματικές αλοιφές που ισχυρίζονται ότι είτε τις προλαμβάνουν είτε τις αντιμετωπίζουν. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα προϊόντα λειτουργεί πραγματικά. Ορισμένες θεραπείες και σπιτικές θεραπείες μπορεί να εξαφανίσουν ή να κρύψουν τις ραγάδες:

Μακιγιάζ σώματος και αυτομαυρίσματος: Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρυψη των ραγάδων. Σημειώστε ότι το μαύρισμα δεν θα απαλλαγεί από τις ραγάδες. Στην πραγματικότητα τα κάνει πιο εύκολα να τα δουν.

Τρετινοΐνη: Οι κρέμες με τρετινοΐνη (Retin-A) περιέχουν ρετινοειδές , μια ένωση που σχετίζεται με τη βιταμίνη Α. Τα ρετινοειδή αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ρυτίδων . Μπορεί να βοηθήσουν στο ξεθώριασμα των νεότερων ραγάδων, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σας κόκκινο, ερεθισμένο ή φολιδωτό.

Ενισχυτές κολλαγόνου: Τα εκχυλίσματα σπόρων StriVectin-SD και λούπινου υποτίθεται ότι αυξάνουν το κολλαγόνο στο δέρμα σας, αλλά είναι δύσκολο να πούμε εάν θα εξασθενίσουν ή θα αποτρέψουν τις ραγάδες.

Centella asiatica : Αυτό το φυτικό έλαιο ενισχύει τα κύτταρα στο σώμα σας που παράγουν κολλαγόνο και δημιουργούν ιστό του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν στην επούλωση πληγών. Η Centella asiatica περιλαμβάνεται σε μια σειρά από κρέμες δέρματος χωρίς συνταγή γιατρού για ραγάδες, αλλά υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις ότι βοηθά στο ξεθώριασμα τους.

Λάδι πικραμυγδάλου: Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν μασάζ στο δέρμα της κοιλιάς τους με λάδι πικραμύγδαλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν λιγότερες ραγάδες από άλλες που απλώς χρησιμοποιούσαν λάδι χωρίς μασάζ .

Βούτυρο κακάο, βούτυρο καριτέ, ελαιόλαδο, έλαιο βιταμίνης Ε και άλλες ενυδατικές κρέμες: Αυτές οι φυσικές κρέμες μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο απαλό, αλλά δεν είναι σαφές εάν βοηθούν ή προλαμβάνουν τις ραγάδες. Σίγουρα τις κρύβουν και κάνουν το δέρμα πιο ελαστικό και πιο λείο.

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε μια κρέμα, λοσιόν ή τζελ για να εξαφανίσετε τις ραγάδες σας, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες. Αφιερώστε χρόνο για να το κάνετε μασάζ στο δέρμα σας. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα σε νεότερες ραγάδες.

Πρόληψη ραγάδων
Είναι δυνατό να αποτραπούν οι ραγάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητές σας είναι να παραμείνετε σε υγιές βάρος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα άσκησης και πώς να τρώτε σωστά ώστε να αποτραπεί η χαλάρωση των ιστών.

Τα προϊόντα με τα συστατικά centella και υαλουρονικό οξύ μπορούν σίγουρα προληπτικά να αποτρέψουν τις ραγάδες ή να τις σταματήσουν.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr