Κυτταρική γήρανση: Η ουσία που την επιβραδύνει και που θα τη βρείτε

Κυτταρική γήρανση: Η ουσία που την επιβραδύνει και που θα τη βρείτε

Παράγοντας-κλειδί στη διαδικασία της γήρανσης είναι το λεγόμενο «κυτταρικό γήρας» (cellular senescence), δηλαδή η ηλικιακή φθορά των κυττάρων.

Κυτταρική γήρανση: Η ουσία που την επιβραδύνει και που θα τη βρείτε (εικόνες)
Bigstock
Όταν ένα κύτταρο περνά σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί πια να διαιρεθεί. Επίσης, απελευθερώνει σήματα φλεγμονής που ειδοποιούν το ανοσοποιητικό να αναλάβει δράση ώστε να «καθαρίσει» το κατεστραμμένο πια κύτταρο.

Σε νεαρή ηλικία, το σώμα είναι σε θέση να απομακρύνει εύκολα τα γερασμένα κύτταρα, όσο μεγαλώνουμε όμως η ικανότητα αυτή φθίνει. Αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται φθαρμένα κύτταρα, κάτι που με τη σειρά του πυροδοτεί ήπιες φλεγμονές και ενεργοποιεί ένζυμα που διασπούν τους ιστούς.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια φυσική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Ονομάζεται φισετίνη και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές δοκίμασαν πώς επιδρούν 10 διαφορετικά φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, σε μια ομάδα ηλικιωμένων πειραματόζωων.

Από όλες τις ουσίες που εξέτασαν, πιο αποτελεσματική φάνηκε να είναι η φισετίνη, η οποία μείωσε τον αριθμό των γερασμένων κυττάρων, χαρίζοντας περισσότερα χρόνια ζωής και καλύτερη υγεία.

Η φισετίνη απαντάται στη φύση σε ευρύ φάσμα προϊόντων όπως: τα μήλα, η φράουλα, τα κρεμμύδια, τα αγγούρια, τα σταφύλια

Σταφυλοκουκουτσέλαιο ο επιταχυντής ανάπλασης και κολλαγόνου

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr