Ποιες τροφές εντείνουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης;

Ποιες τροφές εντείνουν τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης;

Εμμηνόπαυση: Αν και είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας, για να δείτε ποιες τροφές δουλεύουν για σας και ποιες όχι, σε γενικές γραμμές, οι ακόλουθες επιλογές τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα κι αυτό που τρώτε μπορεί να είναι σύμμαχος ή εχθρός σας. Γι΄αυτό, οι ειδικοί συνιστούν να ακούτε το σώμα σας. Εάν παρατηρείτε ότι ορισμένα τρόφιμα πυροδοτούν, προκαλούν ή εντείνουν τα συμπτώματά σας, δοκιμάστε να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας (ή να τα αντικαταστήσετε με άλλα) και παρατηρείστε αν θα η αλλαγή θα κάνει διαφορά. Πάντως, σε γενικές γραμμές υπάρχουν ορισμένες τροφές που καλά θα κάνετε να αποφύγετε.

Ειδικότερα:

Πικάντικα φαγητά
Ειδικά αν αντιμετωπίζετε εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, καλά θα κάνετε να μειώσετε τα καυτερά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας και επακόλουθα να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές όπως πιπέρι καγιέν, καυτερή σάλσα και πιπεριές jalapeno για να διατηρήσετε το σώμα σας δροσερό. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε βότανα όπως θυμάρι ή βασιλικό.

Καφεΐνη και αλκοόλ
Όσο κι αν αγαπάτε το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ, η καφεΐνη μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για τις εξάψεις σας στην εμμηνόπαυση. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κόψετε εντελώς, η υπερβολική ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι εντείνει τις εξάψεις. Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ. Εάν αντιμετωπίζετε έντονες εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, προβλήματα με τον ύπνο ή παίρνετε κιλά, δοκιμάστε να κόψετε το αλκοόλ το βράδυ για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας θα βελτιωθούν.

Υδατάνθρακες και αμυλούχα τρόφιμα
Το σώμα σας τείνει να επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα σας να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές, οι οποίες τελικά μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα. Εάν η εμμηνόπαυση προκαλεί ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, δοκιμάστε να κόψετε τροφές όπως: Ζυμαρικά. Ασπρο ψωμί. Πατάτες. Ρύζι.

Το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα σάκχαρα.

www.healthweb.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr