Έτσι Φεύγει Σίγουρα Το Λίπος Απο Την Κοιλιά.

Έτσι Φεύγει Σίγουρα Το Λίπος Απο Την Κοιλιά.

Η αλήθεια για το λίπος στην κοιλιά

Έκπληξη: Όλοι έχουν λίγο λίπος στην κοιλιά, ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν επίπεδους κοιλιακούς.

Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας με τρόπο που δεν επηρεάζουν τα άλλα λίπη.

Ένα μέρος του λίπους σας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σας. Άλλο λίπος είναι πιο βαθιά μέσα, γύρω από την καρδιά , τους πνεύμονες, το συκώτι και άλλα όργανα.

Είναι αυτό το βαθύτερο λίπος — που ονομάζεται “σπλαχνικό” λίπος — που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και για τους αδύνατους ανθρώπους.

Ακόμη και οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά. Έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο δραστήριοι είστε παρά με το μέγεθος του παντελονιού σας.

Βαθύ λίπος στην κοιλιά

Χρειάζεστε λίγο σπλαχνικό λίπος. Παρέχει αντικραδασμική προστασία γύρω από τα όργανά σας.

Αλλά αν έχετε πάρα πολύ από αυτό, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 , καρδιακές παθήσεις, άνοια και ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το λίπος δεν κάθεται μόνο εκεί. Είναι ένα ενεργό μέρος του σώματός σας, που παράγει “πολλές δυσάρεστες ουσίες”, λέει η Kristen Hairston, MD, επίκουρη καθηγήτρια ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού στο Wake Forest School of Medicine.

Εάν πάρετε πολύ βάρος, το σώμα σας αρχίζει να αποθηκεύει το λίπος σας σε ασυνήθιστα μέρη.

Με την αυξανόμενη παχυσαρκία, υπάρχουν άτομα των οποίων οι κανονικές περιοχές αποθήκευσης λίπους είναι τόσο γεμάτες που το λίπος εναποτίθεται στα όργανα και γύρω από την καρδιά, λέει η Carol Shively, PhD, καθηγήτρια παθολογίας-συγκριτικής ιατρικής στο Wake Forest School of Medicine.

Πόσο λίπος στην κοιλιά έχετε;
Ο πιο ακριβής τρόπος για να προσδιορίσετε πόσο σπλαχνικό λίπος έχετε είναι να κάνετε αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Αλλά υπάρχει ένας πολύ απλούστερος, χαμηλού κόστους τρόπος ελέγχου.

Πάρτε μια μεζούρα, τυλίξτε τη γύρω από τη μέση σας στον αφαλό σας και ελέγξτε την περίμετρό σας. Κάντε το ενώ είστε όρθιοι και βεβαιωθείτε ότι η μεζούρα είναι επίπεδη.

Για χάρη της υγείας σας, θέλετε το μέγεθος της μέσης σας να είναι μικρότερο από 35 ίντσες αν είστε γυναίκα και λιγότερο από 40 ίντσες αν είστε άνδρας.

Το να έχεις “σχήμα αχλαδιού” — μεγαλύτερους γοφούς και μηρούς — θεωρείται πιο ασφαλές από ένα “σχήμα μήλου”, το οποίο περιγράφει μια ευρύτερη γραμμή μέσης.

«Αυτό που πραγματικά υποδεικνύουμε με το μήλο εναντίον του αχλαδιού», λέει ο Hairston, «είναι ότι, εάν έχετε περισσότερο λίπος στην κοιλιά, είναι πιθανώς ένας δείκτης ότι έχετε περισσότερο σπλαχνικό λίπος».

Το έχουν και οι λεπτόι άνθρωποι
Ακόμα κι αν είσαι αδύνατη, μπορεί να έχεις πάρα πολύ σπλαχνικό λίπος.

Το πόσα έχετε εν μέρει αφορά τα γονίδιά σας και εν μέρει τον τρόπο ζωής σας, ειδικά το πόσο δραστήριοι είστε.

Στο σπλαχνικό λίπος αρέσει η αδράνεια. Σε μια μελέτη, οι αδύνατοι άνθρωποι που πρόσεχαν τη διατροφή τους αλλά δεν ασκούνταν είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν πολύ σπλαχνικό λίπος.

Το κλειδί είναι να είσαι ενεργός, ανεξάρτητα από το μέγεθος που έχεις.

4 βήματα για να νικήσετε το λίπος στην κοιλιά

Υπάρχουν τέσσερα κλειδιά για τον έλεγχο του λίπους στην κοιλιά: άσκηση, διατροφή, ύπνος και διαχείριση του στρες.

1. Άσκηση: Η έντονη άσκηση μειώνει όλο το λίπος σας, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους.

Πάρτε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης και τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Το περπάτημα μετράει, αρκεί να είναι αρκετά γρήγορο ώστε να ιδρώνεις και να αναπνέεις πιο δυνατά, με τον καρδιακό σου ρυθμό πιο γρήγορο από το συνηθισμένο.

Για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα στο μισό χρόνο, επιταχύνετε τον ρυθμό σας και ασκηθείτε με έντονη άσκηση — όπως τζόκινγκ ή περπάτημα. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό για 20 λεπτά την ημέρα, 4 ημέρες την εβδομάδα.

Κάντε τζόκινγκ, εάν είστε ήδη σε φόρμα, ή περπατήστε βιαστικά με κλίση σε διάδρομο αν δεν είστε έτοιμοι για τζόκινγκ. Οι έντονες προπονήσεις σε σταθερά ποδήλατα και ελλειπτικές ή κωπηλατικές μηχανές είναι επίσης αποτελεσματικές, λέει ο ερευνητής του Duke, Cris Slentz, PhD.

Η μέτρια δραστηριότητα — η αύξηση του καρδιακού παλμού σας για 30 λεπτά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα — βοηθά επίσης. Επιβραδύνει πόσο σπλαχνικό λίπος κερδίζετε. Αλλά για να πυροδοτήσετε το σπλαχνικό λίπος, οι προπονήσεις σας μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν.

Εάν δεν είστε ενεργοί τώρα, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής .

2. Δίαιτα: Δεν υπάρχει μαγική δίαιτα για το λίπος στην κοιλιά. Αλλά όταν χάνετε βάρος σε οποιαδήποτε δίαιτα, το λίπος στην κοιλιά συνήθως φεύγει πρώτο.

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Η έρευνα του Hairston δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε 10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα – χωρίς καμία άλλη αλλαγή στη διατροφή – συσσωρεύουν λιγότερο σπλαχνικό λίπος με την πάροδο του χρόνου από άλλους.

Είναι τόσο απλό όσο οταν  τρώτε δύο μικρά μήλα, ένα φλιτζάνι αρακά ή ένα μισό φλιτζάνι φασόλια.

«Ακόμα κι αν κρατούσατε όλα τα άλλα ίδια αλλά αλλάξατε σε ένα ψωμί με υψηλότερες ίνες, ίσως μπορέσετε να διατηρήσετε καλύτερα το βάρος σας με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Hairston.

3. Ύπνος : Βοηθά η λήψη της σωστής ποσότητας. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 6 έως 7 ώρες τη νύχτα κέρδισαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος σε διάστημα 5 ετών σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες τη νύχτα ή 8 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Ο ύπνος μπορεί να μην ήταν το μόνο πράγμα που είχε σημασία — αλλά ήταν μέρος της συνολικής εικόνας.

4. Άγχος:

Όλοι έχουν άγχος. Το πώς το χειρίζεσαι έχει σημασία.

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν τη χαλάρωση με τους φίλους και την οικογένεια, το διαλογισμό, την άσκηση για να εκτονώσετε ενέργεια και να λάβετε συμβουλές. Αυτό σας αφήνει πιο υγιείς και καλύτερα προετοιμασμένους ώστε να κάνετε καλές επιλογές για τον εαυτό σας.

«Αν μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά τον χρόνο για να κάνετε μόνο ένα από αυτά τα πράγματα», λέει ο Shively, «η άσκηση έχει πιθανώς τα πιο άμεσα οφέλη, επειδή αντιμετωπίζει και την παχυσαρκία και το άγχος».

www.webmd.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

φωτό: /www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr