Πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για να έχετε υγιή εγκέφαλο

Πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για να έχετε υγιή εγκέφαλο

Η σωματική υγεία επηρεάζει άμεσα και την ψυχική. Συνεπώς ό,τι καταναλώνουμε και ό,τι πράττουμε έχει άμεση επίπτωση στον οργανισμό μας. Το ίδιο επιβλαβείς μπορούν να είναι και κάποιες εκ των συνηθειών μας. Ποτέ δεν είναι αργά να αναθεωρήσουμε τη στάση της ζωής μας υιοθετώντας νέες συνήθειες που θα μας κάνουν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά να νιώθουμε καλύτερα.

Πέντε πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε για να έχετε υγιή εγκέφαλο
Ο Cody Isabel, ένας TikToker με πτυχίο στις νευροεπιστήμες, αποκάλυψε τα 5 κορυφαία πράγματα που όλοι θα πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να είμαστε κατά το δυνατόν υγιείς.

Επαρκής ύπνος
«Λιγότερες ώρες ύπνου ισοδυναμούν με λιγότερες ώρες ζωής», αναφέρει ο Isabel στο βίντεο, το οποίο έκτοτε έχει γίνει viral στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Είπε ότι ο ύπνος μειώνει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την καθημερινή ζωή ή ένα τραύμα.

Πράγματι, το Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ εξηγεί ότι «η έλλειψη επαρκούς ύπνου με την πάροδο του χρόνου έχει συσχετιστεί με μειωμένη διάρκεια ζωής».

«Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει σοβαρές ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο ιστότοπός του GetSleep.

Ο διαλογισμός
«Ο διαλογισμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να μειώσετε το άγχος και την κατάθλιψη καθώς και τη φλεγμονή στον εγκέφαλό σας», είπε ο Isabel. Ο ίδιος συνιστά τουλάχιστον 10 λεπτά διαλογισμού ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας.

Αν και η άμεση σύνδεση μεταξύ διαλογισμού και φλεγμονής του εγκεφάλου δεν έχει ακόμη συνδεθεί πλήρως, αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τον διαλογισμό με τη μείωση της συστηματικής φλεγμονής και των φλεγμονωδών ασθενειών.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2016 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon διαπίστωσε ότι ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει μετρήσιμα εγκεφαλικά κυκλώματα που παράγουν οφέλη για την υγεία.

Αποχή από το αλκοόλ
Το επόμενο θέμα στη λίστα του Isabel είναι να αποφευχθεί η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες εδώ και χρόνια ότι είναι ανθυγιεινό και επιβλαβές για το σώμα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου «Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών (χημικών αγγελιοφόρων) στον εγκέφαλό και να επηρεάσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά».

Και σχετικά με το θέμα της φλεγμονής του εγκεφάλου, μια μελέτη που διεξήχθη το 2011 από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι «η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί τόσο σε συστηματική όσο και σε νευροφλεγμονή ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη TLR4».

Άσκηση
Πάντα ο άνθρωπος θα πρέπει να κινείται όσο μπορεί περισσότερο προκειμένου να παραμένει υγιής. Η άσκηση απελευθερώνει BDNF (σ.σ. Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας Brain Derived Neurotrophic Factor, είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται στον άνθρωπο από το γονίδιο BDNF που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 11) μειώνοντας τη φλεγμονή του εγκεφάλου και αυξάνοντας τη νευροπλαστικότητα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, «Η ανάλυση μεγέθους επίδρασης υποστηρίζει το ρόλο της άσκησης ως στρατηγικής για την ενίσχυση της δραστηριότητας BDNF στους ανθρώπους, αλλά δείχνει ότι το μέγεθος αυτών των επιδράσεων μπορεί να είναι χαμηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες».

Σε μια άλλη μελέτη από το 2015, ερευνητές από το Gayatri Vidya Parishad College of Engineering διαπίστωσαν ότι «τα μειωμένα επίπεδα BDNF σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες και νευρωνική απώλεια, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Χάντινγκτον».

Για όσους δεν το γνωρίζουν η νόσος του Χάντινγκτον είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου. Στην εν λόγω πάθηση τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου. Η νόσος εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερη ηλικία.

Η αποτυχία υπονομεύει τη μάθηση
«Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος να αποφασίζει και να ενεργεί για μια σειρά πραγμάτων. Έτσι μαθαίνουμε μέσα από την αποτυχία, οπότε ενεργούμε, αξιολογούμε και προσαρμόζουμε τον τρόπο που μαθαίνουμε», λέει ο Isabel.

Ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μάθηση από την αποτυχία είναι η καλύτερη μέθοδος ανάπτυξης, άλλες υποστηρίζουν το αντίθετο.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι ερευνητές δήλωσαν: «Η κοινωνία μας θεωρεί την αποτυχία ως μια διδακτική στιγμή. Κι όμως σε πέντε μελέτες φάνηκε πως η αποτυχία έκανε το αντίθετο καθώς υπονόμευσε τη μάθηση. Γιατί η αποτυχία υπονομεύει τη μάθηση; Η αποτυχία είναι απειλητική για τον εγωισμό του ανθρώπου. Οι συμμετέχοντες έμαθαν λιγότερα από την προσωπική αποτυχία παρά από την προσωπική επιτυχία, ωστόσο έμαθαν εξίσου από την αποτυχία άλλων ανθρώπων όσο και από την επιτυχία τους».

www.onmed.g

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr