Αποτοξίνωση: 7 λαχανικά που αποτοξινώνουν καλύτερα όταν μαγειρεύονται

Αποτοξίνωση: 7 λαχανικά που αποτοξινώνουν καλύτερα όταν μαγειρεύονται

Τα λαχανικά αποτελούν μία από τις υγιεινές επιλογές, είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι. Πλούσια σε χρώμα και γεύση, η συγκεκριμένη κατηγορία τροφής είναι ιδανική για αποτοξίνωση μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές – και όχι μόνο. Μπορεί στις περισσότερες δίαιτες τα λαχανικά να πρωταγωνιστούν στην ωμή τους εκδοχή, όμως, υπάρχουν ορισμένα που γίνονται πιο υγιεινά όταν μαγειρεύονται. Ποια είναι;

ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΤΡΟΣ

Σπανάκι
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το καταπράσινο σπανάκι γίνεται πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται. Αυτό οφείλεται σε μία ένωση η οποία υπάρχει στα φύλλα του και που όταν αγγίζει υψηλές θερμοκρασίες βοηθά στην απελευθέρωση του δεσμευμένου ασβεστίου και σιδήρου. Με τον τρόπο αυτό, απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό.

Καρότα
Αν σας αρέσουν ψητά για υγιεινή συνοδεία του κυρίως, τότε – σύμφωνα με έρευνες – ανήκετε στους τυχερούς. Για ακόμα πιο ευεργετικά αποτελέσματα, καλό είναι να τα μαγειρέψετε με τη φλούδα τους, καθώς έτσι διπλασιάζεται η αντιοξειδωτική τους ισχύ. Αποφύγετε το τηγάνι, αφού εκτός από την αύξηση των θερμίδων, προκαλεί μείωση της β-καροτίνης.

Πιπεριές
Κόκκινη, κίτρινη, πορτοκαλί, πράσινη. Οποιαδήποτε πιπεριά και να προτιμήσετε, καλό είναι να την καταναλώσετε μαγειρεμένη πάρα ωμή στη σαλάτα. Υπάρχει λόγος. Η θερμότητα διασπά τα τοιχώματα των κυττάρων, καθιστώντας τις θρεπτικές ουσίες πιο εύκολες στο να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Μπρόκολο
Άλλο ένα λαχανικό με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα που βρίσκεται συχνά εντός του πιάτου μας. Και πολύ σωστά πράττουμε. Το μπρόκολο συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αρκεί οι ενώσεις του να είναι ενεργοποιημένες. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία.

Σπαράγγια
Μπορεί να αφήνουν καυτερή ή έστω πικάντικη γεύση στον ουρανίσκο, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρέσκονται στο να τα απολαμβάνουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, τα σπαράγγια χρειάζεται να είναι σωστά μαγειρεμένα, προκειμένου τα κυτταρικά τοιχώματα να διασπαστούν και τα θρεπτικά συστατικά να απελευθερωθούν.

Μανιτάρια
Ανήκει στα λαχανικά που είτε σας ενθουσιάζει με τη γεύση του, είτε δεν σας κινεί το γαστρονομικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να το καταναλώνετε πιο σπάνια. Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η έκθεση αυτού του λαχανικού σε θερμότητα ενισχύει δραστικά τις συνολικές αντιοξειδωτικές του δραστηριότητες. Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και φυτικών ινών. Τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν τα σοτάρετε για λίγα λεπτά.

Κουνουπίδι
Βραστό, στον ατμό, τουρσί, ωμό. Το κουνουπίδι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη του στην ορθή λειτουργία της καρδιάς, οι ειδικοί προτείνουν να το απολαύσετε βραστό.

www.olivemagazine.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr