Γιατί τα προβιοτικά είναι σημαντικά για τις γυναίκες

Γιατί τα προβιοτικά είναι σημαντικά για τις γυναίκες

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία σας
Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μη παστεριωμένων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο και το κεφίρ. Μπορείτε επίσης να πάρετε προβιοτικά με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα μικρόβια μπορεί να βελτιώσουν την πεπτική, ανοσοποιητική, κολπική και ουροποιητική υγεία σας. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τα περισσότερα προβιοτικά προϊόντα, αλλά αυτός είναι ένας αυξανόμενος τομέας έρευνας.

Προβιοτικά και υγεία των γυναικών
Τα προβιοτικά μπορεί να ωφελήσουν μια ποικιλία θεμάτων υγείας των γυναικών. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τι λένε τα στοιχεία.

Πεπτικά προβλήματα
Ενώ πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, η ανισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου είναι μερικές φορές ο ένοχος. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι η κοινότητα των τρισεκατομμυρίων μικροβίων που ζουν στο έντερό μας και παίζουν κεντρικό ρόλο στην πεπτική και γενική υγεία μας.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγιούς πέψης προάγοντας τα «φιλικά» βακτήρια στο έντερο μας .

Όλοι αισθάνονται φουσκωμένοι περιστασιακά, αλλά το τακτικό φούσκωμα μπορεί να είναι άβολο και να παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες. Ορισμένα στελέχη Lactobacillus μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ή στην πρόληψη του φουσκώματος. Εκτός από τα συμπληρώματα, τρόφιμα όπως το γιαούρτι και τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι πηγές στελεχών Lactobacillus .

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανασκόπηση 70 μελετών, τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος και του κοιλιακού πόνου σε άτομα με πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Οι μελέτες σε αυτήν την ανάλυση χρησιμοποίησαν όλες μορφές συμπληρωμάτων προβιοτικών, που περιείχαν ως επί το πλείστων στελέχη από τα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium .

Ωστόσο επειδή η ανασκόπηση περιλάμβανε μελέτες που χρησιμοποιούσαν 54 διαφορετικά προϊόντα και 108 διαφορετικά στελέχη, δεν είναι ακόμα δυνατό να γνωρίζουμε ποια στελέχη είναι υπεύθυνα για τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προώθηση της υγιούς κινητικότητας του εντέρου. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που περιελάμβανε περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες, ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως σε ζυμωμένα λαχανικά, το Bifidobacterium lactis , μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με. Αλλά οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν πιο αυστηρές μελέτες.

Υγεία του κόλπου
Το κολπικό μικροβίωμα εμπλέκεται σε πολλές πτυχές της υγείας του κόλπου, όπως η προστασία σας από τη βακτηριακή κολπίτιδα, τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος, ή γαλακτοβάκιλλοι, είναι συνήθως τα πιο διαδεδομένα βακτήρια στο μικροβίωμα του κόλπου. Οι ερευνητές έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων κολπικών γαλακτοβακίλλων και της καλύτερης υγείας σε ορισμένες γυναίκες.

Πολλά προβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι οι γαλακτοβάκιλλοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να προάγουν την υγεία του κόλπου δημιουργώντας ένα όξινο περιβάλλον για την αποτροπή επιβλαβών βακτηρίων.

Για την υγεία του κόλπου, μπορείτε είτε να πάρετε προβιοτικά συμπληρώματα είτε να τα εφαρμόσετε απευθείας στον κόλπο. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται από το στόμα παρά όταν εφαρμόζονται απευθείας.

Υγεία του ουροποιητικού συστήματος
Τα βακτήρια στο μικροβίωμα του κόλπου παίζουν επίσης ρόλο στην υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος. Αποτελέσματα από εννέα κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι γαλακτοβακίλλων μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Ένα επιβλαβές βακτήριο που ονομάζεται Escherichia coli, προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο Lactobacillus fermentum μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την E. coli και να προάγει ένα υγιές ουροποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος λόγω της αντοχής του στο όξινο περιβάλλον του πεπτικού συστήματος.

Ωστόσο, αυτή ήταν μια εργαστηριακή μελέτη και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα για να δουν εάν αυτό θα είναι επίσης επιτυχές εάν οι γυναίκες πάρουν προβιοτικά L. fermentum .

Εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική μεταβατική περίοδος που θα βιώσουν όλες οι γυναίκες. Είναι επίσης σύνηθες για πολλές γυναίκες να εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Η σύνθεση του μικροβιώματος του κόλπου αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, συνήθως συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων των γαλακτοβακίλλων. Τα στοιχεία έχουν συνδέσει αυτή τη μείωση των γαλακτοβακίλλων με την αύξηση των τυπικών συμπτωμάτων της κολπικής εμμηνόπαυσης.

Μια μελέτη συσχέτισε τα χαμηλά επίπεδα κολπικών γαλακτοβακίλλων με λέπτυνση και ξήρανση των κολπικών τοιχωμάτων, ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Ως θεραπεία, μια κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι η θεραπεία με συμπληρώματα Lactobacillus acidophilus συσχετίστηκε με βελτιωμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σύνδεση μεταξύ του κολπικού μικροβιώματος και της εμμηνόπαυσης.

Ανοσοποιητικό σύστημα
Η υγεία του εντέρου είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Υπάρχει μια περίπλοκη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού σας συστήματος και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσουν να μην αρρωστήσετε.

Υγεία των οστών
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα οστά σας. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν απώλεια οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση.

Η έρευνα για την επίδραση των προβιοτικών στην απώλεια οστικής μάζας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτά τα βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν.

Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση περίπου 500 γυναικών από πέντε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες (RCT), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα στελέχη γαλακτοβακίλλων μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, αυτός είναι ένας σχετικά νέος τομέας έρευνας και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι χρειάζεται να γίνου περισσότερες μελέτες.

Πώς να πάρετε προβιοτικά από τη διατροφή σας
Καταναλώστε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Γιαούρτι, kimchi, kombucha, ξινολάχανο και μερικά τυριά είναι καλές πηγές προβιοτικών. Τρώτε μικρές ποσότητες από αυτά καθημερινά, αντί για μεγάλες μερίδες κάθε τόσο.

Τέλος προσπαθήστε να τρώτε 30 διαφορετικά φυτά την εβδομάδα. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές έντερο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr