Επαναφορά Μεταβολισμού. Ο τρόπος να γυρίσει το ρολόι του μεταβολισμού στα 20 σας χρόνια

Επαναφορά Μεταβολισμού. Ο τρόπος να γυρίσει το ρολόι του μεταβολισμού στα 20 σας χρόνια

Τι είναι η «Επαναφορά μεταβολισμού»; Δείτε πώς να το επιτύχετε σε 3 απλά βήματα

Μια μεταβολική επαναφορά θα μπορούσε να είναι η λύση για διαχείριση βάρους, χαμηλή ενέργεια …ακόμα και ασταμάτητα κρύα πόδια! 

Τι σημαίνει “επαναφορά μεταβολισμού”.
Η επαναστατική έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αμφισβήτησε τη συμβατική πεποίθηση ότι η μέση ηλικία αναπόφευκτα οδηγεί σε έναν πιο αργό μεταβολισμό. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μεταβολισμός μπορεί να επιβραδυνθεί με την ηλικία, αλλά στην πραγματικότητα το κάνει μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών – σε ονομαστικό ποσοστό 0,7% κάθε χρόνο. Συχνά, η επιβράδυνση του μεταβολισμού ενός ατόμου σχετίζεται με τα πρότυπα του τρόπου ζωής—καθώς αυξάνονται οι ευθύνες της ζωής, το ίδιο αυξάνεται και η κατανάλωση γρήγορων γευμάτων, ενώ η σωματική δραστηριότητα έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τις εργασιακές και οικογενειακές ευθύνες.

Τα σπουδαία νέα, λέει ο Dan LeMoine, είναι ότι είναι δυνατό να τροποποιηθεί αυτό. Ο LeMoine είναι σύμβουλος διατροφής, πιστοποιημένος από την American Fitness Professionals & Associates (AFPA) και εξηγεί: Ενώ ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική μας , η χαμηλή ενέργεια και η δυσκολία στην απώλεια κιλών είναι συχνά απλά σημάδια ότι ήρθε η ώρα να εξελιχθούμε λίγες συμπεριφορές.

Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι ο μεταβολισμός σας δεν είναι αυτό που ήταν, μια επαναφορά του μεταβολισμού μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να αποκαταστήσετε το αρχικό «κάψιμο» σας (και το ευρύ φάσμα των σωματικών διεργασιών που ενεργοποιεί) για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Είναι δυνατή η επαναφορά του μεταβολισμού;
«Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε συχνά στην κλινική μας είναι να έρχονται άνθρωποι και, προς τιμή τους, προσπαθούν να ζήσουν μια υγιεινή ζωή, να τρώνε καλά, να γυμνάζονται», λέει ο LeMoine. «Και όμως εξακολουθούν να διαπιστώνουν ότι τα πράγματα απλώς δεν λειτουργούν όπως παλιά – πρέπει να εργαστούν διπλάσια για να διατηρήσουν το βάρος τους ή απλώς δεν μπορούν να χάσουν βάρος ».

Ο LeMoine λέει ότι αυτός ο αγώνας είναι το μεγαλύτερο σημάδι ότι ο μεταβολισμός σας δεν λειτουργεί όσο καλύτερα θα μπορούσε. Ενώ ορισμένα άτομα έχουν ενδοκρινικές ή μεταβολικές διαταραχές που κάνουν τον μεταβολισμό τους να λειτουργεί πιο αργά, μερικές απλές συμβουλές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Πώς να κάνετε επαναφορά του μεταβολισμού
Ο LeMoine λέει ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τις μεταβολικές επαναφορές. Το σώμα, ο τρόπος ζωής και το ιστορικό υγείας του καθενός είναι εντελώς μοναδικά, «και νομίζω ότι αυτό είναι που χάνεται σε πολλά σχέδια μεταβολικής επαναφοράς», λέει. «Θερμίδες εισερχόμενες, θερμίδες έξω, όλοι παίρνουν την ίδια λίστα τροφών ή πρόγραμμα προπόνησης». Ειδικά αν κάνετε ήδη ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τρώτε καλά και να ασκείστε, αλλά εξακολουθείτε να παλεύετε με έναν επιβραδυνόμενο μεταβολισμό, δεν είναι είδηση ​​να πούμε ότι αυτή η προσέγγιση με τα μπισκότα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο απογοητευμένοι παρά επιτυχημένοι.

Αντίθετα, αυτός ο επαγγελματίας διατροφής σας προτείνει να σκεφτείτε μια μεταβολική επαναφορά ως αντιμετώπιση όσων παρεμβαίνουν συγκεκριμένα στον προσωπικό σας μεταβολισμό. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη για να κάνετε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Με βάση την εμπειρία του από τη συνεργασία με ανθρώπους για την επαναφορά του μεταβολισμού των ατόμων, ο LeMoine προσφέρει τρία βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να επαναφέρετε το δικό σας σε ισορροπία και σωστή ροή.

Ενυδάτωση.
«Αυτό είναι το πιο εύκολο μέρος για να ξεκινήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι», λέει ο LeMoine. «Αν τα κύτταρά σας δεν είναι ενυδατωμένα , συρρικνωμένα όπως οι σταφίδες, ο μεταβολισμός σας δεν πρόκειται να κάνει αυτό που έχει σχεδιαστεί – δεν έχει σημασία πόσο καλά τρώτε ή πόσο σκληρά γυμνάζεστε».

Η ενυδάτωση , λέει, έχει να κάνει με την ποσότητα και την ποιότητα. Οκτώ ποτήρια την ημέρα είναι μια καλή οδηγία, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι για να προσδιορίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα .

Όσον αφορά την «ποιότητα» της ενυδάτωσης, λέει ο LeMoine, μεγάλο μέρος του νερού που πίνουμε στερείται ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών που βοηθούν στην ενυδάτωση των κυττάρων σας. (Μπορείτε να ευχαριστήσετε τον εξαγνισμό γι’ αυτό, παρόλο που είναι μια σοφή πρακτική ρουτίνας.) “Έτσι, πρόκειται να βεβαιωθούμε ότι προσθέτουμε κάποια ιχνοστοιχεία ή ηλεκτρολύτες , τρώγοντας πολλά λαχανικά πλούσια σε μέταλλα “, λέει. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όταν η κυτταρική ενυδάτωση αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον μεταβολισμό».

Τα 3 καλύτερα ενυδατικά ποτά που δεν είναι νερό, από πιστοποιημένο αθλητικό διαιτολόγο

Κάτοψη της ελκυστικής νεαρής γυναίκας που κοιμάται καλά στο κρεβάτι αγκαλιάζει το απαλό λευκό μαξιλάρι. κορίτσι ανάπαυση, καλή νύχτα ύπνο έννοια. Η Lady απολαμβάνει φρέσκα μαλακά κλινοσκεπάσματα και στρώμα στο υπνοδωμάτιοEVA BLANCO/GETTY IMAGES

Υπνος
Περίπου οι μισοί Αμερικανοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open . Έρευνα, όπως μια μελέτη του 2019 στο Journal of Lipid Research , έχει δείξει ότι ακόμη και η βραχυπρόθεσμη στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας. (Τα πιθανά προβλήματα υγείας δεν σταματούν εκεί – εδώ είναι τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν κοιμάστε αρκετά ).

Αλλά, λέει ο LeMoine, «Τα μαγικά πράγματα συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε βαθύ, ξεκούραστο: το σώμα μας θεραπεύεται, επανορθώνεται, οι ορμόνες μας αρχίζουν να ισορροπούν και όταν είσαι ξεκούραστος, επηρεάζει την καλύτερη διατροφή, περισσότερη κίνηση – όλα μόλις ξεκινούν να χιονοστίσει με όμορφο τρόπο».

Φάτε αρκετά
Ο LeMoine λέει ότι βλέπει συχνά ανθρώπους να ανταποκρίνονται σε αγώνες μεταβολισμού και αύξηση βάρους περιορίζοντας σοβαρά τη διατροφή τους . Η μείωση της θερμιδικής σας πρόσληψης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αρχική απώλεια βάρους, αλλά η υποκατανάλωση φαγητού ή η υπερβολική δίαιτα δεν θα κρατήσει το βάρος μακριά – στην πραγματικότητα, επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο μεταβολικός σας ρυθμός προσαρμόζεται στον περιορισμό της τροφής και στην απώλεια βάρους, προκειμένου να διατηρηθούν σε λειτουργία κρίσιμα συστήματα, όπως η καρδιά και οι πνεύμονές σας.

Και, μια μελέτη του Ιουνίου 2022 στο ιατρικό περιοδικό Obesity διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρές πτώσεις στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού σας. Αυτή η μεταβολική προσαρμογή – γνωστή και ως μεταβολική βλάβη – συνεχίζεται όσο το έλλειμμα θερμίδων σας είναι πολύ μεγάλο. Αυτό σημαίνει επίσης ότι λαμβάνετε λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας, γεγονός που προκαλεί επίσης τον μεταβολισμό σας να επιβραδύνει, λέει ο LeMoine.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επαναφέρετε τον μεταβολισμό σας;
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το χρονικό πλαίσιο για μια μεταβολική επαναφορά θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. «Έχουμε μερικούς ανθρώπους που αισθάνονται καταπληκτικά αμέσως, αρχίζουν να κοιμούνται καλύτερα , για παράδειγμα, και όλα μπαίνουν στη θέση τους», λέει ο LeMoine. Αλλά μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για τους άλλους. “Εξαρτάται πραγματικά από το τι συμβαίνει στο σώμα που προκαλεί τα πράγματα να είναι εκτός λειτουργίας και εάν υπάρχουν προϋπάρχουσες συνθήκες.” (Και τελικά, εάν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και συνεχίζετε να αγωνίζεστε με σημάδια αργού μεταβολισμού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση που επηρεάζει τον μεταβολισμό, όπως ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής . )

Αλλά μια μεταβολική επαναφορά δεν πρέπει να είναι ένας αγώνας προς τη γραμμή τερματισμού, τονίζει. “Δεν υπάρχει κανένα μειονέκτημα στο να κάνετε αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής [που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τον μεταβολισμό σας].” Επομένως, ένα σχέδιο πρέπει πραγματικά να προσανατολίζεται προς το πώς να κάνετε ανεπαίσθητες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα. «Επειδή δεν έχει πολύ νόημα να κάνετε ένα από αυτά τα πλάνα μεταβολικής επαναφοράς 30 ημερών ή 60 ημερών, εάν απλώς πρόκειται να επιστρέψετε στο να τρώτε άσχημα, να κοιμάστε άσχημα και να παραμένετε υποενυδατωμένοι».

www.thehealthy.com

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr