Θεραπεία εθισμού απο το Xanax

Θεραπεία εθισμού απο το Xanax

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με άγχος , το Xanax (αλπραζολάμη) είναι μια γνωστή μέθοδος θεραπείας. Αυτό το φάρμακο συνταγογραφήθηκε περίπου 21 εκατομμύρια φορές μόνο το 2018. 1 Αναγνωρίζεται ως το πιο κοινό ψυχιατρικό φάρμακο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εκτός από το άγχος, αυτό το φάρμακο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί εκτός ετικέτας για τη διαχείριση της κατάθλιψης και μπορεί να συνιστάται για τη θεραπεία της αϋπνίας . Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Xanax ανακουφίζει από τα συμπτώματα άγχους. Ωστόσο, οι εθιστικές του ιδιότητες (ιδιαίτερα της μορφής άμεσης απελευθέρωσης) καθιστούν το Xanax επιρρεπές σε κακή χρήση, αυξάνοντας τον κίνδυνο τα άτομα που το χρησιμοποιούν να αναπτύξουν εξάρτηση. Ο πληθυσμός των ατόμων που εθίζονται σε αυτό το φάρμακο περιλαμβάνει εφήβους και ενήλικες.

Οι εθιστικές ιδιότητες είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των μορφών άμεσης και παρατεταμένης απελευθέρωσης του Xanax. Σύμφωνα με το μέλος του Verywell Mind Review Board, Dr. John Umhau, «Μερικοί ειδικοί γιατροί στην ιατρική του εθισμού πιστεύουν ότι ένας σημαντικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να εθιστεί κάποιος στο Xanax είναι η χρήση μόνο της παρατεταμένης αποδέσμευσης ή μακράς δράσης του φαρμάκου».

Ο εθισμός στο Xanax μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία.

Αυτός ο οδηγός θα εξετάσει τα αποτελέσματα αυτής της συνήθειας, καθώς και τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε όταν υπάρχει υποψία εξάρτησης από Xanax. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστείτε και να ξεπεράσετε αυτόν τον εθισμό για να εξασφαλίσετε κανονική καθημερινή λειτουργία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα του Xanax;
Το Xanax είναι μια βενζοδιαζεπίνη, μια κατηγορία φαρμάκων που βοηθούν στη μείωση της δραστηριότητας στον εγκέφαλο. 2 Αυτό το φάρμακο αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα αποτελέσματά τους. Με την ενίσχυση αυτής της χημικής ουσίας, η δραστηριότητα των νεύρων μειώνεται στον εγκέφαλο, η οποία παράγει μια ηρεμιστική επίδραση σε όλο το σώμα.

Το Xanax, αλλιώς γνωστό ως “xannies”, “handlebars”, “ladders” ή “sticks” είναι διαθέσιμο σε διάφορα σχήματα και χρώματα που απεικονίζουν τη δύναμη κάθε χαπιού.

Διατίθενται σε περιεκτικότητες των 0,25 mg, 0,5 mg και 1 mg, αυτές οι δόσεις αντιπροσωπεύονται σε λευκά, πορτοκαλί και μπλε χάπια αντίστοιχα και έχουν σχήμα οβάλ. Το Xanax διατίθεται επίσης σε ορθογώνιες δόσεις των 2 mg, με χρώματα που κυμαίνονται από λευκό, πράσινο και κίτρινο. Το 3 Xanax διατίθεται επίσης ως υγρό διάλυμα.

Το Xanax καταπραΰνει το άγχος και άλλα συμπτώματα σχετικά γρήγορα. Αυτό το ταχείας δράσης φάρμακο μπορεί να χρειαστεί μία έως δύο ώρες για να γίνουν αισθητά τα υψηλότερα αποτελέσματά του, ενώ ο χρόνος ημιζωής του (ο χρόνος που χρειάζεται για να μειωθούν τα δραστικά συστατικά στο σώμα στο μισό) είναι περίπου μεταξύ 11 και 12 ωρών στους ενήλικες. 2

Όπως και άλλες βενζοδιαζεπίνες (κοινώς αποκαλούμενες “benzos”), το Xanax παράγει ένα κύμα ντοπαμίνης που μπορεί να ευθύνεται για τις εθιστικές του ιδιότητες. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει περιγραφεί ως χημική ουσία ευχαρίστησης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα υψηλό που απολαμβάνουν και το κυνηγούν επανειλημμένα οι χρήστες, ενθαρρύνοντας την κατάχρηση αυτού του φαρμάκου.

Υπάρχουν δύο μορφές του Xanax: η μορφή βραχείας δράσης ή άμεσης απελευθέρωσης και η μορφή μακράς δράσης ή παρατεταμένης αποδέσμευσης. Η μορφή βραχείας δράσης έχει γρήγορο ρυθμό απορρόφησης και σύντομο χρόνο ημιζωής, τα οποία συμβάλλουν στην πιθανότητα κακής χρήσης του φαρμάκου.

Το σώμα μεταβολίζει γρήγορα την αλπραζολάμη βραχείας δράσης και τα αποτελέσματα του φαρμάκου διαρκούν σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά σε σύγκριση με άλλες βενζοδιαζεπίνες όπως η διαζεπάμη. 4 Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάρουν περισσότερο Xanax βραχείας δράσης από ό,τι συνταγογραφήθηκε για να αισθάνονται συνεχώς τα αποτελέσματά του. Η μακράς δράσης μορφή, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι λιγότερο εθιστική όταν λαμβάνεται όπως συνταγογραφείται.

Συμπτώματα εθισμού Xanax
Μια δόση 0,25 mg έως 0,5 mg Xanax τρεις φορές την ημέρα συνιστάται συχνά για τη θεραπεία του άγχους. Δεν συνιστάται ένα άτομο που χρησιμοποιεί Xanax για τη θεραπεία του άγχους να υπερβαίνει τα 4 mg την ημέρα. Για τις κρίσεις πανικού, συνιστάται συχνά μια δόση από 6 mg έως 10 mg. 5

Ωστόσο, όταν ένα άτομο αναπτύσσει εξάρτηση, συχνά αγνοεί τη συνιστώμενη δόση αυτού του φαρμάκου. Οι άνθρωποι μερικές φορές καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες για να επιτύχουν το επιθυμητό υψηλό.

Όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να εθιστεί στο Xanax για καθημερινή λειτουργία. Ο εθισμός στο Xanax μπορεί να γίνει εμφανής με τους ακόλουθους τρόπους: 3

Παραπλανητικός λόγος
Μη εστιασμένη όραση
Υπνηλία
Ξερό στόμα
Ύπνος για παρατεταμένες περιόδους
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ναυτία
Πονοκέφαλοι
Κούραση

Ψευδαισθήσεις

Είναι φυσιολογικό για ένα άτομο με εξάρτηση από το Xanax να αρχίσει να επιμένει σε γιατρούς για πρόσβαση σε επιπλέον χάπια. Οι επιπτώσεις αυτού του φαρμάκου μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να συνεχίσει την εργασία, το σχολείο και τις καθημερινές δραστηριότητες. Ο εθισμός στο Xanax μπορεί να προκαλέσει οικονομική πίεση, καθώς θα δαπανηθούν σημαντικά ποσά για την απόκτηση του φαρμάκου.

Κάποιος είναι πιθανό να ενισχύσει την υψηλή απόδοση αυτού του φαρμάκου συνδυάζοντάς το με ουσίες όπως το αλκοόλ και τα οπιοειδή. Αυτό επιδεινώνει τους κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες, απώλεια των αισθήσεων, ακόμη και θάνατο. 4
Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο παλεύετε με τη χρήση ουσιών ή τον εθισμό, επικοινωνήστε με την Εθνική Γραμμή Βοήθειας της Υπηρεσίας Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών και Ψυχικής Υγείας (SAMHSA) στο 1-800-662-4357 για πληροφορίες σχετικά με τις εγκαταστάσεις υποστήριξης και θεραπείας στην περιοχή σας.

Για περισσότερους πόρους ψυχικής υγείας, ανατρέξτε στην Εθνική μας βάση δεδομένων γραμμής βοήθειας .

Θεραπεία εθισμού Xanax
Όταν ένα άτομο συμβιβαστεί με τους κινδύνους της εξάρτησής του από το Xanax, η διακοπή της χρήσης του με κρύα γαλοπούλα μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα έχει προσαρμοστεί στις επιδράσεις αυτού του φαρμάκου και μπορεί να είναι επιρρεπές σε συμπτώματα στέρησης όπως δυσκολία στον ύπνο, κρίσεις πανικού, επιδείνωση του άγχους, απώλεια βάρους, ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας. 4

Επιπλέον, ένας ασθενής μπορεί να συγχέει το άγχος που σχετίζεται με την απόσυρση με την επανεμφάνιση του άγχους που αρχικά αντιμετώπιζε παίρνοντας Xanax. 4 Αυτό μπορεί να παγιδεύσει τους ανθρώπους στον κύκλο του εθισμού, καθώς κατά λάθος συνεχίζουν να λαμβάνουν Xanax για να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα στέρησης.

Για την ασφαλή αντιμετώπιση του εθισμού στο Xanax, οι ακόλουθες μέθοδοι είναι συχνά αποτελεσματικές. 6

Εκλεπτύνοντας
Για να συνηθίσετε το σώμα με ασφάλεια σε μειωμένες συγκεντρώσεις Xanax, ένα αποτελεσματικό μέτρο που πρέπει να λάβετε είναι η μείωση της στάθμης.

Η μείωση απαιτεί σταδιακή μείωση της ποσότητας φαρμάκων ή άλλων ουσιών που καταναλώνονται. Αυτό γίνεται για να μπορέσει ο οργανισμός να προσαρμοστεί στη μειωμένη παρουσία του φαρμάκου, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται την επιθυμία και τα συμπτώματα στέρησης.

Μερικές φορές οι άνθρωποι μειώνουν τη δόση της αλπραζολάμης σταδιακά διαλύοντας ένα δισκίο Xanax σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Κάθε μέρα, χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο από το tablet μέχρι να μην το χρησιμοποιούν καθόλου.

Για να διασφαλιστεί ότι αυτό γίνεται σωστά, θα πρέπει να πραγματοποιείται η κωνικότητα υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού ή ενός κέντρου θεραπείας απεξάρτησης από τα ναρκωτικά .

Υποκατάσταση
Ενώ το Xanax λειτουργεί γρήγορα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άγχους και άλλων σχετικών παθήσεων, είναι ένα φάρμακο που απομακρύνεται γρήγορα από το σώμα. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει την επαναλαμβανόμενη χρήση του Xanax κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης εξάρτησης. Αυτό τείνει να επιδεινώσει τα συμπτώματα στέρησης όταν βρίσκεστε στη διαδικασία μείωσης της πρόσληψης του φαρμάκου.

Η ανταλλαγή του Xanax για μια άλλη βενζοδιαζεπίνη (φάρμακο που ανακουφίζει από το άγχος) που έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης. 6 Αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο έχει μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής, επιτρέποντας τα αποτελέσματά του να διαρκέσουν περισσότερο στο σώμα.

Η υποκατάσταση μπορεί να εξασκηθεί σε συνδυασμό με τη μείωση της μείωσης για τη διαχείριση του εθισμού στο Xanax.

Θεραπεία
Όταν ένα άτομο κάνει κακή χρήση του Xanax, υπάρχει η πιθανότητα αρκετοί ερεθισμοί να προέρχονται απο αυτό. Θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών των παραγόντων διερεύνησης υγιεινότερων εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείρισή τους.

Η CBT μπορεί επίσης να διδάξει τρόπους για την αποφυγή υποτροπής στη χρήση του Xanax, υγιεινές τακτικές για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων της ζωής και αποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού των σχέσεων και των αλληλεπιδράσεων με άλλους.

Το Xanax μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση από το άγχος. Ωστόσο, η συνεχής χρήση του μπορεί να γίνει μια ολισθηρή κλίση που οδηγεί σε εξάρτηση. Ο εθισμός στο Xanax είναι ένα κοινό αποτέλεσμα της χρήσης αυτού του φαρμάκου, αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τα σωστά μέτρα. Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνονται τα σωστά βήματα όταν ελέγχετε αυτόν τον εθισμό, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό.

www.verywellmind.com

Μαρούλι: μείωση της φλεγμονής-αδυνάτισμα-βιταμίνες ομορφιάς- οστά-υγεία εγκεφάλου-υγεία καρδιάς- κατά της γήρανσης (κ.α.π.)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr