Οι καλύτερες Σπιτικές Θεραπείες για την Υποχώρηση των Ούλων

Οι καλύτερες Σπιτικές Θεραπείες για την Υποχώρηση των Ούλων

 Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές θεραπείες στο σπίτι για να μειώσετε την ύφεση των ούλων, να καταπολεμήσετε τις περιοδοντικές ασθένειες και να βελτιώσετε τη συνολική στοματική σας υγεία. Αλλά να έχετε κατά νου ότι καμία από αυτές τις θεραπείες από μόνη της δεν πρόκειται να διορθώσει την περιοδοντική νόσο και τη σχετική ύφεση των ούλων.

Ως επί το πλείστον στοχεύουν στην ανακούφιση από την ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων) ή να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικό μέτρο από κάποιον που έχει αντιμετωπίσει την περιοδοντική του νόσο επαγγελματικά και τώρα προσπαθεί να διατηρήσει την υγεία των ούλων του και να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα.

Φυσικές θεραπείες για την υποχώρηση των ούλων
10 σπιτικές θεραπείες για την υποχώρηση των ούλων.

1. Δοκιμάστε την τεχνική λαδιού
δοκιμάστε την τεχνική ελαιολίσθησης για τη διαχείριση των ούλων που υποχωρούν
Διαφημιζόμενη ως μία από τις πιο αποτελεσματικές παραδοσιακές μεθόδους διατήρησης της στοματικής υγείας και θεραπείας διαφόρων οδοντικών ασθενειών, το τράβηγμα λαδιού πιστεύεται ότι βοηθά επίσης στην αναστροφή της ύφεσης των ούλων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine αναφέρει ότι το τράβηγμα λαδιού είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τη στοματική υγεία. 

Για να εξασκηθείτε στο τράβηγμα λαδιού, χρησιμοποιείτε πάντα λάδι καρύδας. Λειτουργεί ιδιαίτερα καλά στο σχηματισμό μιας προστατευτικής επικάλυψης στα δόντια, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση πλάκας . Το λάδι καρύδας φροντίζει επίσης κάθε είδους οδοντικές λοιμώξεις και μολύνσεις των ούλων.

Πώς να εκτελέσετε:
Στριφογυρίστε και ρίξτε 1 κουταλιά της σούπας παρθένο λάδι καρύδας στο στόμα σας για 15 έως 20 λεπτά.
Φτύστε το λάδι (θα πρέπει στο τέλος να έχει γίνει πηχτό και γαλακτώδες).
Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό. Στη συνέχεια, βουρτσίστε τα δόντια σας ως συνήθως.
Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά το πρωί με άδειο στομάχι για περίπου 1 μήνα.
Μπορείτε να κάνετε το τράβηγμα λαδιού σε τακτική βάση επίσης για να βοηθήσετε στην αποτοξίνωση του σώματός σας και να το διατηρήσετε υγιές.

Προσοχή: Μην κάνετε γαργάρες και μην καταπιείτε το λάδι.

2. Ξεπλύνετε το στόμα σας με πρόπολη μέλισσας
δοκιμάστε να ξεπλύνετε το στόμα σας με πρόπολη μέλισσας για να αντιμετωπίσετε την ύφεση των ούλων
Η πρόπολη της μέλισσας, η κολλώδης ρητίνη που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να κολλήσουν τις κυψέλες τους μεταξύ τους, είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για την υποχώρηση των ούλων. Είναι πλούσιο σε αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που βοηθούν στην απαλλαγή από βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από οδοντικά προβλήματα.

Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine αναφέρει ότι τα σκευάσματα με βάση την πρόπολη έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών σε διάφορες ειδικότητες της οδοντιατρικής λόγω των πλούσιων φυσικών συστατικών τους. 

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής αναφέρει ότι η χρήση μιας τυπικής έκπλυσης πρόπολης 2% ήταν σημαντικά αποτελεσματική στη διατήρηση επαρκούς στοματικής υγιεινής. (3)

Τρόπος χρήσης:
Ξεπλύνετε το στόμα σας δύο φορές την ημέρα με στοματικό διάλυμα πρόπολης που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην τοπική αγορά ή στο παντοπωλείο σας.
Μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε κάψουλες ή δισκία πρόπολης. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα.
Προσοχή: Όποιος είναι αλλεργικός σε τσιμπήματα μέλισσας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πρόπολη μέλισσας.

3. Πλύσιμο του στόματος με διάλυμα μαγειρικής σόδας
Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα ως στοματικό διάλυμα για τη θεραπεία των ούλων που υποχωρούν
Η χρήση στοματικού διαλύματος από μαγειρική σόδα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κρατήσετε το στόμα σας απαλλαγμένο από μικρόβια και βακτήρια και, κατά συνέπεια, να αποτρέψετε την ασθένεια των ούλων και άλλα προβλήματα που οδηγούν σε ύφεση των ούλων.

Η μαγειρική σόδα, ή διττανθρακικό νάτριο, λειτουργεί ως μηχανικό καθαριστικό των δοντιών και των ούλων. Εξουδετερώνει την παραγωγή οξέος στο στόμα και επίσης λειτουργεί ως αντισηπτικό για την πρόληψη λοιμώξεων.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας αποδίδει την ευεργετική επίδραση της μαγειρικής σόδας στην προαγωγή της υγείας των ούλων στην αντιβακτηριδιακή και διασπαστική δράση του βιοφίλμ.

Τρόπος χρήσης:

Ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό σε ένα ποτήρι ή βάζο.
Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Προσθέστε 4 σταγόνες αγνό έλαιο μέντας.
Προσθέστε 4 σταγόνες λάδι δέντρου τσαγιού.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα ως στοματικό διάλυμα δύο φορές την ημέρα για μερικές εβδομάδες.

4. Κάντε μασάζ στα ούλα σας με τζελ αλόης βέρα
κάντε μασάζ στα ούλα σας χρησιμοποιώντας τζελ αλόης βέρα για να διαχειριστείτε την υποχώρηση των ούλων
Η αλόη βέρα βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής των ούλων και στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού. Έτσι, είναι μια καλή θεραπεία για την ύφεση των ούλων. (5) Έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες που αποτρέπουν τις στοματικές λοιμώξεις και τη συσσώρευση πλάκας.

Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Indian Society of Periodontology , η χορήγηση τζελ αλόης βέρα οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της περιοδοντικής κατάστασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τοπικό σύστημα χορήγησης φαρμάκων σε περιοδοντικούς θύλακες. 

Τρόπος χρήσης:
Κάντε μασάζ στα ούλα σας με φρέσκο ​​τζελ αλόης βέρα. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ξεπλύνετε. Επαναλάβετε αυτό δύο φορές την ημέρα.
Εναλλακτικά, ρίξτε λίγο χυμό αλόης βέρα στο στόμα σας μερικές φορές και μετά φτύστε τον. Κάνετε αυτό δύο φορές την ημέρα.

5. Ανακουφίστε τον πόνο με πάστα κουρκουμά
Η χρήση κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο που σχετίζεται με την υποχώρηση των ούλων
Ο κουρκουμάς είναι επίσης πολύ αποτελεσματικός στον έλεγχο της ύφεσης των ούλων.

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου, του οιδήματος και της φλεγμονής. Επίσης, αποτρέπει την εξάπλωση της βακτηριακής δραστηριότητας που προκαλεί αρκετά στοματικά προβλήματα. 

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Indian Society of Periodontology βρήκε ότι το στοματικό διάλυμα κουρκουμά είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο της πλάκας. 

Ανακατέψτε ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά με λίγο νερό για να κάνετε μια πάστα. Εφαρμόστε αυτή την πάστα στα ούλα σας με ένα καθαρό δάχτυλο. Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια κάντε απαλό μασάζ στα ούλα σας για 1 λεπτό. Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτό δύο φορές την ημέρα.
Μπορείτε επίσης να βράσετε ένα ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά σε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα μία φορά την ημέρα.

6. Πιείτε πράσινο τσάι
πίνετε πράσινο τσάι για να καταπραΰνετε τον πόνο που σχετίζεται με την υποχώρηση των ούλων
Το πράσινο τσάι είναι μια άλλη σπιτική θεραπεία που πρέπει να δοκιμάσετε για την ύφεση των ούλων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διατήρηση των δοντιών σταθερά στερεωμένα στα ούλα, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της περιοδοντικής νόσου, αλλά επίσης μειώνει τη φλεγμονή των ούλων και βελτιώνει την προσκόλληση των ούλων στα δόντια.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of International Oral Health επιβεβαίωσε τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικολλαγενασικές δραστηριότητες του πράσινου τσαγιού που συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία της περιοδοντικής υγείας.

Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Indian Society of Periodontology προτείνει ότι το πράσινο τσάι προάγει την περιοδοντική υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή, αποτρέποντας την οστική απορρόφηση και περιορίζοντας την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με περιοδοντικές παθήσεις. 

Τρόπος χρήσης:
Πίνετε 1 έως 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά. Για την προώθηση της στοματικής υγείας, πιείτε το χωρίς ζάχαρη ή μέλι.
Μπορείτε επίσης να μασήσετε τσίχλα χωρίς ζάχαρη φτιαγμένη με πράσινο τσάι.

7. Ξεπλύνετε με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου
Ξεπλύνετε τα ούλα σας με διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου για ύφεση των ούλων
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια εκπληκτική φυσική θεραπεία για την υποχώρηση των ούλων καθώς και για άλλες ασθένειες των ούλων.Λειτουργεί ως ισχυρός αντιβακτηριακός παράγοντας που σκοτώνει τα μικρόβια και καταπολεμά τις ασθένειες των ούλων. Θα αφήσει επίσης τα δόντια σας πιο λευκά όταν χρησιμοποιείται τακτικά.

Για τη στοματική υγεία, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%, το οποίο κάνει ένα αποτελεσματικό στοματικό διάλυμα.

Αναμείξτε ίσα μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου 3% και νερό. Ξεπλύνετε το στόμα σας με το διάλυμα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά φτύστε το. Χρησιμοποιήστε το μερικές φορές την εβδομάδα.
Εναλλακτικά, ανακατέψτε 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου λίγο-λίγο σε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για να κάνετε μια πάστα. Χρησιμοποιήστε αυτή την πάστα για να κάνετε μασάζ στα ούλα και τη γραμμή των ούλων σας. Τέλος, φτύστε το και ξεπλύνετε το στόμα σας. Χρησιμοποιήστε το μερικές φορές την εβδομάδα.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε υπεροξείδιο του υδρογόνου πολύ συχνά. Μια φορά την ημέρα είναι αρκετή. Επίσης, μην το καταπιείτε.

8. Χρησιμοποιήστε ινδικό φραγκοστάφυλο
Το ινδικό φραγκοστάφυλο (amla) μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υποχώρησης των ούλων
Το ινδικό φραγκοστάφυλο, γνωστό και ως amla, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ούλων που υποχωρούν και να προάγει την στοματική υγεία.

Η βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά στο amla ενισχύουν τα ούλα και υποστηρίζουν την υγεία του συνδετικού ιστού. Καταπολεμά τα βακτήρια στο στόμα για την πρόληψη της τερηδόνας και της τερηδόνας και βοηθά στην πρόληψη της κακοσμίας του στόματος.

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Pharmacognosy Reviews αναφέρει ότι το amla θεωρείται γενικός αναδομητής της στοματικής υγείας στην Αγιουρβέδα.

Τρόπος χρήσης:
Μασήστε επιμελώς 1 έως 2 φρέσκα φρούτα amla καθημερινά.
Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε μια στοματική έκπλυση αναμειγνύοντας 1 κουταλιά της σούπας χυμό amla σε ½ φλιτζάνι νερό. Ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό το διάλυμα μία φορά την ημέρα.

9. Βουρτσίστε τα δόντια σας με πάστα ινδικής πασχαλιάς
βουρτσίστε τα δόντια σας με ινδική πασχαλιά για να απαλύνετε τα ούλα που υποχωρούν
Είτε θέλετε να βελτιώσετε την υγεία των δοντιών είτε των ούλων σας, η ινδική πασχαλιά, γνωστή και ως neem, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της στοματικής υγείας καταστρέφοντας εύκολα τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες των ούλων καθώς και άλλα στοματικά προβλήματα.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Indian Society of Periodontology βρήκε ότι το neem είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της πλάκας. 

Τρόπος χρήσης:
Αλέστε μερικά φύλλα neem σε πάστα. Χρησιμοποιήστε αυτή την πάστα για να βουρτσίζετε τα ούλα και τα δόντια σας μερικές φορές την εβδομάδα.
Μπορείτε επίσης να τρίψετε το χυμό από τα φύλλα neem στα δόντια και τα ούλα σας. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Κάνετε αυτό μία φορά την ημέρα.

10. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων και αιμορραγία. Έτσι, εάν έχετε υποχώρηση των ούλων, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα βιταμίνης C για να βεβαιωθείτε ότι δεν εξαντλείτε αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα ούλα. 

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, την πρωτεΐνη «κόλλα» που συγκρατεί τα κύτταρα ενωμένα. Η βιταμίνη C βοηθά επίσης να σκοτώσει τα βακτήρια και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και θεραπευτικό θρεπτικό συστατικό.

Επιπλέον, βοηθά στην απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας από τα δόντια και τα ούλα.

Για να πάρετε βιταμίνη C, τρώτε φρέσκα λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιδιαίτερα σκούρα φυλλώδη πράσινα, πιπεριές, μπρόκολο, ντομάτες, ακτινίδια, μούρα και εσπεριδοειδή.
Εάν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη C στη διατροφή σας, σκεφτείτε να πάρετε ένα καλό συμπλήρωμα. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ασκορβικό ασβέστιο, μια μορφή βιταμίνης C που διατίθεται ως σκόνη. Τρίψτε αυτή τη σκόνη στα ούλα και τα δόντια σας για λίγα λεπτά καθημερινά.

Πώς να αποτρέψετε την υποχώρηση των ούλων;
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη και μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι εξίσου σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ούλων σας όσο και για τη γενική σας ευεξία. Επιπλέον, ορισμένα προληπτικά μέτρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου του προβλήματος της υποχώρησης των ούλων:

Αποφύγετε το νήμα πολύ αυστηρά και με τρόπο που κόβει στα ούλα σας.
Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να καθαρίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον 2 λεπτά τη φορά. Να είστε όσο πιο ήπιοι μπορείτε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Αφήστε τις τρίχες να κάνουν τη δουλειά, όχι τους μύες των χεριών σας.

Τα άτομα που είναι ενεργοί καπνιστές ή καταναλωτές καπνού θα πρέπει να κάνουν τη χάρη στα ούλα τους εγκαταλείποντας τέτοιες άσχημες συνήθειες.
Εάν έχετε τη συνήθεια να τρίξετε άθελά σας τα δόντια σας τη νύχτα , μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για να σας συνταγογραφήσει ένα κατάλληλο προστατευτικό στόματος για την κατάστασή σας.

Για να ξεπλύνετε το στόμα σας, μην χρησιμοποιείτε νερό βρύσης. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο, εμφιαλωμένο, αποσταγμένο ή μεταλλικό νερό.
Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες και χρησιμοποιήστε μόνο οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες .

Αποφύγετε τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα φαγητά και ποτά.
Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου, το οποίο φυσικά βοηθά στην εξόντωση των βακτηρίων.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες, τόφου, σολομό, γάλα σόγιας, δημητριακά και λαχανικά.

Εάν έχετε συχνά πρησμένα ούλα, αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης D για να ανακουφίσετε το πρόβλημα.
Αποφύγετε να φοράτε καρφιά που τρυπούν το σώμα στο χείλος ή τη γλώσσα, καθώς μπορεί να τρίβονται στον ιστό των ούλων, προκαλώντας ύφεση.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας δύο φορές το χρόνο, ακόμα κι αν προσέχετε πολύ τα δόντια και τα ούλα σας.

Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος από έναν επαγγελματία είναι ίσως η πιο σημαντική προϋπόθεση για την προστασία της στοματικής σας υγείας και την πρόληψη προβλημάτων όπως η ύφεση των ούλων.

Καθώς η φθορά του ουλικού ιστού είναι μια αργή, σταδιακή διαδικασία που γίνεται ανιχνεύσιμη με την πάροδο του χρόνου, ο οδοντίατρός σας είναι καλά εξοπλισμένος με τα απαραίτητα οδοντιατρικά εργαλεία και γνώσεις για να σας προειδοποιεί για τυχόν σημάδια προβλήματος. Για το σκοπό αυτό, ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρακολουθεί τα ούλα σας σε πολλαπλές επισκέψεις για σημάδια οποιασδήποτε ύφεσης με την πάροδο του χρόνου.

 Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εξοικειωθείτε με τα ούλα σας ελέγχοντάς τα περιοδικά στον καθρέφτη. Μόνο όταν γνωρίζετε εκ των προτέρων την κανονική εμφάνιση των ούλων και των δοντιών σας, θα μπορείτε να παρατηρήσετε τυχόν σημάδια απώλειας ιστού των ούλων εάν συμβεί.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr